Sunum yapmak, özellikle de uluslararası bir iş ortamında İngilizce sunum yapmak mutlaka üzerinde çalışılması gereken bir konu. Çünkü kariyer basamaklarını hızlıca atlamanın ve önemli iş fırsatları yakalamanın önemli adımlarının başında başarılı sunum ve etkili ifade becerileri geliyor.
Executive English Coaching kurucusu Serra Cremer, uluslararası arenada iş fırsatları yakalamak isteyenlere girişimcilere ve profesyonellere İngilizce sunum teknikleriyle ilgili verdiği ipuçları sayesinde yardımcı olmayı amaçlıyor. İşte tam da bu nedenle Cremer, başarılı bir İngilizce sunumun anahtarlarını sizler için açıklıyor:
1- Dinleyicileri iyi araştırın
Sunumunuza çalışmadan önce, dinleyici kitlenizi ne kadar tanırsanız, o kadar iyi. O gün salonda kimler olacak? Sunum yapacağınız konu hakkında ne biliyorlar? Sunum öncesinde, katılımcıların birkaçıyla görüşerek beklentilerini bile öğrenebilirsiniz. Sonrasında içeriğinizi onların ortak yönlerine ve sunum öncesi bilgilerine göre uyarlayın ve onların ilgisini çekecek şekilde sunmaya odaklanın.
2- Dinleyicileri sunumun bir parçası yapın
Sunum yaptığınız konu, yer veya amaç ne olursa olsun, dinleyicilerin kendi tecrübeleri ve fikirlerini paylaşabilecekleri bir diyalog ortamı oluşturarak interaktif bir sunum gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede sunuma olumlu bir enerjiyle başlayıp, ortak bir öğrenme ve öğretme platformu sağlamış olursunuz. Ayrıca soru sormak hem sunumunuzu canlı tutar, hem de dinleyicilerin konunuzu ne kadar anladığı hakkında size bilgi vermek için çok iyi. Ama mekana göre de soruları düşünmek gerek: Yani sunumunuz büyük bir salondaysa, dinleyicileri düşündürecek cevabı açık sorular yerine el kaldırarak evet/hayır şeklinde cevaplanabilecek sorular çok daha iyi.
3- Komik olmaya çalışmayın
Dinleyicinin dikkatini ilk andan itibaren çekerek havayı yumuşatmak için komik bir anekdot paylaşmak her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Komik olmak için çabalarken sunumunuzu kötü yönde etkileme riskini unutmamalısınız. Güçlü bir başlangıç için yapacağınız şakanın konuyla alakalı, kitlenize uygun olması ve sizin özgüvenle anlatmanız şart.
4- Güçlü bir giriş yapın
Konuşmaya güçlü başlamak için, sunumunuzun giriş bölümünü ezberleyebilirsiniz. Bu şekilde başta içeriğe değil, yalnızca sunum şeklinize odaklanırsınız. Bu süreçte kendinizi ve konuya ilginizi anlatabilir, ve hemen ardından kısa ve konunuzla ilgili bir hikaye, hayrete düşürecek bir istatistik, önemli bir sözden alıntı yapabilir veya dinleyicileri düşündürecek bir soruyla devam edebilirsiniz. Ancak sunumun içeriğine girmeden önce mutlaka, sunumun ana hatlarını çizerek konuşmanızı kolaylıkla takip etmelerini sağlamalı ve dinleyenleri neyin beklediği konusunda onlara bilgi vermelisiniz.