Dünya koronavirüs (Covid-19) salgınında bir kez daha yeni bir varyant ile karşı karşıya. Son zamanlarda Afrika’da tespit edilen Omicron varyantı hızla yayılarak başta Avrupa ve Asya’da büyük panik yarattı. Peki, Omicron varyantı nedir? Covid-19 aşıları Omicron varyantı üzerinde etkili mi? İşte yanıtı…
OMİCRON (OMİKRON) VARYANTI NEDİR? *
Dünya Sağlık Örgütü, varyantı bugün daha öncekiler gibi (Alfa, Beta, Delta) Yunan alfabesinden bir harfle isimlendirdi: Omicron, Türkçesiyle Omikron. Varyant hakkındaki en önemli bilgi, çok sayıda mutasyona uğramış olması ve şimdiye kadar görülen en tehlikeli varyant olma potansiyeline sahip olması…
COVİD-19 AŞISI OMİCRON VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ? *
Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in kurucu ortakları arasında yer aldığı BioNTech, Almanya’nın çok okunan tabloid gazetelerinden Bild’e açıklama yaptı. BioNTech sözcüsü yaptığı açıklamada, “Şu an uzmanların endişelerini anlıyoruz ve B.1.1.529 (Omicron varyantının bilimsel adı) ile ilgili çalışmalara hız verdik. Şu ana kadar gözlemlediğimiz diğer varyantlardan önemli farklılıkları var. Başak proteininde fazladan mutasyon gözleniyor” ifadesini kullandı.
YENİ AŞI YAPILMASINA GEREK VAR MI? *
BioNTech sözcüsü, en geç iki hafta içinde laboratuvar testlerinden yeni verilerin geleceğini açıkladı. Bu veriler ışığında Omicron varyantı için yeni bir aşı yapılmasına gerek olup olmayacağı belli olacak.
Yetkili, “Eğer BioNTech aşısının yeni varyanta karşı etkisi olmadığını tespit edersek harekete geçeceğiz. Pfizer ve BioNTech, aylar öncesinden yeni bir varyantın ortaya çıkması durumunda mRNA aşısının 6 hafta içinde güncellenebilmesi ve yeni aşıların 100 günde teslim edilebilmesi için çalışma yapmıştı. Bu amaçla şirket varyant bazlı aşılar için klinik deneylere başladı” duyurusunu yaptı.
32 MUTASYON *
Businnes Insider’ın haberine göre B.1.1.529 olarak adlandırılan varyant, virüsün insan hücrelerine bağlanan kısmında, mevcut aşıların ve antikor tedavilerinin hedefi olan spike protein olarak adlandırılan kısmında 32 mutasyona sahip. Uzmanlar , mutasyonların virüsü daha bulaşıcı hale getirebileceğinden ve antikor tepkisinden kaçınmasına yardımcı olabileceğinden endişe ediyor, ancak bu kanıtlanmadı. Ayrıca mutasyonların virüsü daha ölümcül hale getirip getirmediği de net değil.
Virolog Tom Peacock daha önce tek bir varyantta görmediği mutasyon kombinasyonları olduğunu söylüyor ve bu durumu endişe verici olarak nitelendiriyor.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: YENİDEN ENFEKSİYON RİSKİ *
Dünya Sağlık Örgütü’nün ilk tespitlerine göre bu varyantın hastalığı geçiren kişilerde tekrar etme potansiyeli bulunuyor. Açıklamada, “Ön kanıtlar bu varyantla yeniden enfeksiyon riskinin arttığını göstermektedir” denildi.
Varyant Avrupa’da ilk kez Belçika’da görüldü. İsrail’de 26 Kasım’da ilk vaka bildirimini yaptı.
YENİ VARYANT NEREDEN GELDİ? *
Yeni varyant nereden geldi? Bloomberg’in haberine göre Londra’daki UCL Genetik Enstitüsü’nden bir bilim insanı muhtemelen, bağışıklık sistemi baskılanmış bir kişinin kronik bir enfeksiyon sırasında gelişmiş olabileceği görüşünde. Geçen yıl Güney Afrika’da tanımlanan bir mutasyon olan beta varyantının da HIV bulaşmış bir kişide başlamış olabileceği ihtimali ortaya çıkmıştı.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Koronavirüs’te varyant nedir? İşte Türkiye’deki en yaygın varyantlar!
- Lambda varyantı nedir? Nerede ortaya çıktı?
- Delta varyantı nedir? Belirtileri neler? Delta varyantına karşı ne yapılabilir?
- Mu varyantı nedir? Diğer varyantlara göre daha mı tehlikeli?