Estetik olgusu yıllar geçtikçe değişmeye devam ediyor. Yaşa ve popülerliğe göre de tercihlerde farklılıklar yaşanabiliyor. Peki, en çok hangi estetik yöntemler tercih ediliyor? Hangi estetikler popülaritesini yitirdi? Yaş gruplarına göre hangi estetikler tercih ediliyor? Medikal Estetik Hekimi Alp Mamak önümüzdeki yıllarda ön plana çıkacak estetikler hakkında bilgi veriyor…
SON 10 YILDA ESTETİK TERCİHLERİNDE NASIL DEĞİŞİKLİKLER OLDU?
Son 10 yılda medikal estetik yaklaşımı tamamiyle yön değiştirdi. Milenyumun başlarında yaklaşım tamamiyle mevcut kırışık ve katlantılara yönelik ve yüzeysel uygulamalar şeklindeydi. Kaş arası, alın ve göz kenarına her hastaya aynı şekilde ve benzeri dozlarla yapılan botoks uygulamasına eşlik eden burun kenarındaki kata, yanağa ve dudağa yapılan dolgu uygulamaları şeklinde idi. Bu nedenle uygulama Hyaluronik asitle yüz şekillendirme yerine “Dolgu/Filler” olarak adlandırıldı. Yalnızca botoks uygulamaları değil ayrıca hyaluronik asit temelli dermal dolgu maddelerini kullanma şeklimiz son 10 yılda önemli ölçüde değişti. Botoks uygulamalarında kişiye özel, öncelikle asimetrileri ve yorgun görünümü azaltmaya yönelik tedavi planları oluşturuldu. Dolgularda ise; çizgileri doldurmaktan yüzün temel yapı taşlarını yeniden yapılandırmaya, yüz şekillendirmeye kadar ilerledik.
Bu sektördeki hekimler olarak, yüz dengeleme ve uyum anlayışımız değişti ve hastalarımız neler yapabileceğimiz konusunda artan bir farkındalığa sahipler; amacımız kişiyi değiştirmeden en iyi haline ulaştırmak, doğal ve fresh bir görünüme kavuşturmak. Pandemi süreci de hayata bakış açımızı değiştirdi; kendimizle başbaşa kaldığımız, erteledeğimiz her şey için pişmanlık duyulan bir süreç oldu; insanlar açılma ile birlikte ertelenen tüm uygulamaları talep ettiler. Bu nedenle de medikal estetik uygulamalarının hepsinde ve talepte sayıca artış oldu. Özellikle görüntülü toplantılar ile kamerada hem yüz hem boyunda; cilt kusurları, gözenekler, lekeler, karanlık alanlar, sarkma ve ondülasyonlar fazlasıyla ortaya çıktı. Yatırım uygulamaları olan Mezoterapi, Doku Stimülasyonu gibi yüz değiştirmek yerine cildi tamir eden ve gençleştiren uygulamalara talep arttı. Bu uygulamalar çoklu seans gerektirdiğinden pandemi öncesi daha az tercih ediliyordu. Maske morarma gibi küçük sorunları da kamufle ettiği için rahatlıkla uygulanabildi. Boyun bölgesi için en faydalı uygulamalar da yine bunlar olduğu için yüksek talep oldu. Hastalar sonuçtan memnun kaldıkça da, bu uygulamalara daha çok yöneldi. Ayrıca yine kamerada, çene hattındaki kusurları daha belirgin hale getirdiği için; çene bölgesi ve jawline uygulamaları da popülerliğini korudu.
HANGİ ESTETİKLER TARİHE GÖMÜLDÜ YA DA POPÜLARİTESİNİ KAYBETTİ?
Gergin, kırışıksız ve şiş görüntüler artık talep edilmiyor. Bu nedenle de uygulamalar değişmese de uygulanma şekilleri büyük oranda değişti. Amaç kırışıklıkları sıfırlamak yerine daha simetrik, dinlemiş ve fresh bir görünüme ulaşmak oldu. Medikal Estetik uygulamalar yaşlanmayı durdurma, gençleştirme üzerine; Mezoterapi ve Doku Stimülasyonu benzeri uygulamalar olduğunda, cilt yapısının yaş alma sürecini yavaşlatır. Bu sayede hem yaşının iyisi, hem de doğal bir görünüm sağlanır. Tekrarlayan uygulamalarla uzun süre genç, fresh, dinlenmiş ve dinamik bir görüntü sağlanabilir ve korunabilir.
ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA EN ÇOK HANGİ ESTETİKLER ÖN PLANA ÇIKACAK?
Önümüzdeki yıllarda özellikle cilt yatırım uygulamaları öne çıkacak çünkü ilk hedef artık değişmek ve başkasına benzemek değil, yaşlanmayı durdurmak ve kaliteli bir cilde sahip olmak.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE EN ÇOK TERCİH EDİLEN ESTETİKLER NELER?
Medikal Estetik uygulamalarda her sene, %30 artışla; hem hasta sayısı, hem de uygulama sayıları artıyor. En ilginç olan tarafı ise 20-30 yaş grubunun uygulama yaptıranların %30’unu oluşturması. Uygulamalarda yaş düşüyor ve görsel algısı yüksek Z kuşağı büyük bir talep oluşturuyor. Her ne kadar özellikle genç yaşlarda yüz şekillendirmeye yönelik uygulama talepleri yüksek olsa da doğru bir tıbbi ve estetik konsültasyon ile hatalar doğru yönlendirilmeli.
18 yaş altına uygulamaların FDA tarafından yasaklanması çok iyi bir sınırlama getirmiş oldu bu nedenle artık uygulamalar ne olursa olsun 18 altına başlanmıyor. Ancak bu dönemde de düzenli cilt bakımı, doğru nemlendirici ve güneş koruyucu yaşlanmayı engellemek için temeli oluşturuyor. 20’li yaşlar temel bakımlara başlanan yıllar. Cilt bakımı, mezoterapi uygulamaları temel uygulamaları. Mini dolgu uygulamaları ile dudak, çene ve elmacık bölgesinde küçük düzeltmeler yapılabiliyor. 30’lu yaşlar temel bakımlara; özellikle Doku Stimülasyonuna ve mini dolgu uygulamalarına ek olarak Botoks başlamak için uygun yaları oluşturtuyor.
40’lı yaşlar uygulamaların sıklığı artıyor ve cerrahi ile hastaları paylaşmaya başlıyoruz; özellikle üst göz kapağı ameliyatı için yönlendirmeye başıyoruz. 50’li yaşlar ve olgun yaşlar, özellikle cerrahi uygulamalara hastaları daha fazla yönlendirdiğimiz ve ameliyatlara göre medikal estetik uygulamaları da planladığımız bir dönem; özellikle mini-lift; alt yüz ve boyun germe ameliyatına yönlendiriyoruz.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Yılbaşı gecesi için yüze hangi estetik dokunuşlar yapılabilir?
- Göz altı torbaları nasıl geçer, niye şişer? Ameliyatsız tedavi nasıl olur?
- İşte sonbahar aylarının en çok tercih edilen estetik trendleri
- Her yönüyle meme estetiği: Büyütme, küçültme, dikleştirme ve onarma!
- Dudak kaldırma (Lip Lift) işlemi kalıcı mı? Nasıl yapılır?
- Labioplasti (Barbie estetiği) nedir? Kimlere yapılır? Riskli mi?