Greyfurt acı özü (meyveyi çevreleyen beyaz yapı) ve ekşi tadı ile tüketenler rahatsız edebilir. Ancak bu besinin sağlık için önemli faydaları var. Health.com, greyfurtun kahvaltıda tüketilebilecek en iyi 20 besin arasında olduğunu söylüyor. Az kalorisi ve bol suyu ile sadece sabah kahvaltısında da tüketilmesi gerekmez. Ancak bu kadar yararlı olan greyfurtun tüketilmesi herkes için önerilmez. Çünkü bazı ilaçlarla etkileşime girdiğinde tehlikeli olabilir. Bu nedenle mutlaka doktorunuza danışın. Peki, greyfurtun ve greyfurt suyunun faydaları ve zararları neler? Health.com greyfurtun faydalarını şöyle sıralıyor:
GREYFURT VE GREYFURT SUYUNUN 17 FAYDASI *
- Greyfurt çok su içerir
- Greyfurt kilo kontrolüne yardımcı olur
- Özü de iyi gelebilir
- Kötü kolestrole karşı destek sağlayabilir
- Greyfurt bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir
- Kalp için faydalı olabilir
- Greyfurt kan basıncını düşürebilir
- Kansere karşı destek sağlayabilir
- Greyfurt kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir
- Meyve, meyve suyundan daha iyidir
- Greyfurt yara iyileşmesini hızlandırabilir
- Vücuttaki iltihabı azaltabilir
- Greyfurttan yemek yapabilirsiniz
- Buzdolabınızda veya rafta saklanabilirler
- Greyfurt, portakaldan daha fazla A vitamini içerebilir
- Tek başına kokusu size bir destek verebilir
GREYFURT ÇOK SU İÇERİR
Greyfurt yaklaşık %92 oranında su ile önemli bir su içeriğine sahiptir. Diyetsiyen Wesley Delbrigde bunun vücut sistemi için oldukça yararlı olduğunu söylüyor: Günlük sıvı alımınızın yaklaşık %20’si aslında yiyeceklerden gelir. Günlük H2O hedefinize yaklaşmak için diyetinize biraz greyfurt ekleyin ve eşit büyüklükteki iki meyveden daha ağır olanı seçin. Çünkü daha fazla meyve suyu var.
GREYFURT KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Çeşitli araştırmalar, her öğünden önce yarım taze greyfurt yiyen veya greyfurt suyu içen kişilerin, içmeyenlere göre daha fazla kilo verdiğini söylüyor. Ancak tüm çalışmalarda aynı sonuca ulaşılamadı. Bu nedenle bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Ancak greyfurt çok az kaloriyle çok miktarda besin ve su sağlar. Yarım greyfurtta sadece 39 kalori var.
ÖZÜ DE İYİ GELEBİLİR
Bir greyfurtun dış tabakasını soyduğunuzda, sulu meyve ile aranızdaki beyaz eti koparıp atmak isteyebilirsiniz. Bu maddeye öz denir. Delbridge, “Bu öz, antioksidanlar ve daha dolgun hissetmenize yardımcı olacak çözünür lif açısından çok zengindir” diyor. Greyfurt özü, portakallardan daha acı bir tada sahip olsa da, meyve ile birlikte yemeye değer (eğer mümkünse).
KÖTÜ KOLESTROLE KARŞI DESTEK SAĞLAYABİLİR
Bazı araştırmalara göre greyfurt “kötü” kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Bu durum kalp sağlığı için iyi olabilir. Ancak şu nokta önemli: Kolesterol düşürücü bir ilaç alıyorsanız, ekstra etki için greyfurt eklemeyin. Çünkü bu durumda greyfurt faydadan çok zarar getirecektir.
GREYFURT BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRMEYE YARDIMCI OLABİLİR
Bunun nedeni, her porsiyondaki yüksek dozda A ve C vitaminleridir. Bazı araştırmalar özellikle yaşlılar için yeterli C vitamini (ve diğer mikro besinler) almamanın bağışıklık sisteminize zarar verebileceğini gösteriyor.
Greyfurt soğuğu önlemeyebilir, ancak içindeki vitaminlermuhtemelen soğuk algınlığının süresini azaltabilir.
KALP İÇİN FAYDALI OLABİLİR
Greyfurtun kalbiniz için iyi olmasının başka bir nedeni daha var: Atardamarlarınızı hızla tıkayabilen başka bir yağ türü olan trigliserit düzeylerini düşürür. Özellikle kırmızı greyfurt, trigliseritleri düşürmede “sarışın” kuzenlerini geride bıraktı. Ancak bu amaçla tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
GREYFURT KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR
Kan basıncı üzerindeki etkisi, greyfurtun yüksek potasyum seviyelerinden kaynaklanıyor olabilir. Potasyum, sodyumun olumsuz etkilerini nötralize eder. Ama yine de, zaten tansiyon düşürücü bir ilaç alıyorsanız greyfurt yemeyin. FDA’ya göre bazı ilaçlar greyfurt ile birleştirildiğinde tehlikeli olabilir.,
NE KADAR KIRMIZI, O KADAR İYİ
Tüm greyfurt renkleri vitaminler ve besinlerle doludur, ancak kırmızı ve pembe olanlar biraz daha öndedir. Antioksidanlar genel olarak kansere karşı destek sağlayabilir.
GREYFURT KAN ŞEKERİNİ KONTROL ETMEYE YARDIMCI OLABİLİR
Greyfurt ayrıca düşük glisemik indekse (GI) sahiptir. Ancak bu konuda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
MEYVE, MEYVE SUYUNDAN DAHA İYİDİR
Greyfurt suyunun pek çok faydası vardır, ancak geleneksel meyvenin kendisi, beslenme ve sağlık yararları söz konusu olduğunda, paranızın karşılığını fazlasıyla verecektir. Çünkü meyve suyu aldığınızda besinlerin bir kısmını alıyorsunuz ancak lifleri kaybediyorsunuz. Greyfurt suyu ayrıca kan şekerinizi meyvenin kendisinden daha fazla yükseltebilir.
GREYFURT YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRABİLİR
C vitamini, her ikisi de vücudunuzu sağlıklı bir duruma döndürmeye yardımcı olan sağlıklı yara dokusu ve yeni kan damarları oluşturmaya yardımcı olur. Bir greyfurt, günlük değerin %120’si olan yaklaşık 72 mg C vitamini içerir.
Özellikle ameliyat olmak üzereyseniz, günlük rejiminize vitamin, mineral veya herhangi bir bitkisel takviye eklemeden önce daima doktorunuza danışın. Bu durumda, bazı ilaçların metabolizmasını etkileme yeteneği göz önüne alındığında greyfurt için de geçerlidir.
KANSERE KARŞI DESTEK SAĞLAYABİLİR
Bazı araştırmalar narenciye meyvelerindeki bileşiklerin iltihabı azalttığını ve kansere karşı destek sağladığını düşünüyor. Özellikle pembe ve kırmızı greyfurtta bulunan C vitamini ve beta-karoten bakımından zengin meyveler bu konuda destek sağlayabilir.
BUZDOLABINIZDA VEYA RAFTA SAKLANABİLİRLER
Greyfurt, buzdolabında üç haftaya kadar saklanabilir ancak oda sıcaklığında muhafaza edildiğinde en iyi lezzetini verir. Onları bir hafta içinde yemeyi planlıyorsanız, bir tezgahta veya masada bırakın. Araştırmalar meyve ve sebzeleri bir kaseye veya evin ortak alanına koyduğunuzda daha fazla yiyeceğinizi gösteriyor.”
GREYFURTTAN YEMEK YAPABİLİRSİNİZ
Greyfurt genellikle kahvaltıyla ilişkilendirilir, ancak bunun hayal gücünüzü sınırlamasına izin vermeyin. Greyfurt ayrıca salatalarda ve balık veya tavukla birlikte lezzetli olur. Aslında, bir avuç ceviz gibi protein ve biraz yağ ile eşleştirildiğinde en iyisidir.
GREYFURT, PORTAKALDAN DAHA FAZLA A VİTAMİNİ İÇEREBİLİR
Delbridge, bir greyfurtun yarısının günlük A vitamini değerinizin %28’ini (günlük 2000 kalorilik alıma göre) veya portakaldaki %4’ten çok daha fazlasını içerdiğini söylüyor.
TEK BAŞINA KOKUSU SİZE BİR DESTEK VEREBİLİR
Narenciye kokuları bir nedenden dolayı aromaterapide daha popüler hale geliyor. Tüm aromaterapiler solunmaz. Ayrıca cildinize esansiyel bir yağ sürebilirsiniz, bu da onu hissetmenizi ve aynı anda solumanızı sağlar.
GREYFURTUN ZARARLARI NELER? *
- Kolesterol düşürücü bir ilaç alıyorsanız, ekstra etki için greyfurt eklemeyin. Çünkü bu durumda greyfurt faydadan çok zarar getirecektir.
- Tansiyon düşürücü bir ilaç alıyorsanız greyfurt yemeyin. FDA’ya göre bazı ilaçlar greyfurt ile birleştirildiğinde tehlikeli olabilir.
- Bazı insanlar için greyfurt ve suyunu tüketmek ilaç etkileşimlerine yol açabilir. Bu ilaçları alırken greyfurt yerseniz, vücudunuz onları parçalayamayabilir ve olumsuz etkilere neden olabilir
- Bazı durumlarda greyfurt yemek diş minesinin aşınmasına neden olabilir.Narenciye meyvelerinde bulunan sitrik asit, özellikle fazla tüketirseniz, mine erozyonunun yaygın bir nedenidir. Dişleriniz hassassa asitli meyveler zararlı olabilir. Eğer yiyorsanız hemen ağzınızı suyla çalkalayın.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Nar mevsimi başladı! Narın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
- Portakalın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
- Çilek kalorisi ne kadar? İşte çileğin vücuda 12 faydası
- Şeftalinin faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir? Kalorisi nedir?