Tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen ana hormon TSH (tiroid stimülan hormon) hormonudur. Bu hormon beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanır ve tiroid bezinden T3 ve T4 adını verdiğimiz hormonların salgılanmasını sağlar. Bu hormon dengesi vücudumuzdaki bütün sistemlerin dengesi için oldukça önemlidir. Bu hormon dengesindeki bozukluklar vücuttaki bütün sistemleri olumsuz etkilemektedir. Peki, nedir bu olumsuzluklar? Hipertiroidi nedir? Belirtileri nelerdir? Hipotiroidi belirtileri nelerdir? Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal konu hakkında bilgiler verdi.
TİROİD BEZİ HASTALIKLARI *
- Tiroid hormon yüksekliği (hipertiroidi) yapan hastalıklar
- Tiroid hormon düşüklüğü (hipotiroidi) yapan hastalıklar
Tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen ana hormon TSH (tiroid stimülan hormon) hormonudur. Bu hormon beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanır ve tiroid bezinden T3 ve T4 adını verdiğimiz hormonların salgılanmasını sağlar. Bu hormon dengesi vücudumuzdaki bütün sistemlerin dengesi için oldukça önemlidir. Bu hormon dengesindeki bozukluklar vücuttaki bütün sistemleri olumsuz etkilemektedir. Tiroid bezi hastalıkları açısından aile öyküsü olanlar, sigara içenler, menopoz dönemindeki kadınlar, boyun bölgesine radyasyon (ışın tedavisi) almış kişilede tiroid hastalıkları daha sık görülmektedir.
HİPERTİROİDİNİN EN SIK BELİRTİLERİ *
- Aşırı terleme
- Sıcak basması
- Sinirlilik
- Çarpıntı
- Adet düzensizliği
- Ellerde titreme
- Normal beslenmeye rağmen kilo kaybı
- İshal
HİPERTİROİDİ TEDAVİSİ *
Tedavide ilk amaç hormon dengesini sağlamaktır. Bu denge için öncelikle ilaç tedavisi başlanır. Tiroid hormon yüksekliği tedavisinde bazen radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi tedavi gerekebilir. Bu tedavi modaliteleri durumunuz, muayeneniz ve yapılacak tetkikleriniz sonrası netleşecektir.
HİPOTİROİDİ NEDİR? *
Tiroid bezinin az çalışması yani kanda T3 ve T4 hormonlarının azalması olarak tarif edilebilir. Bu hormonların azalması birçok metabolik durumun hızını azaltır ve aşağıdaki belirtilere sık rastlanır.
HİPOTİROİDİN EN SIK BELİRTİLERİ *
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Vücutta ödem
- Saçlarda kalınlaşma
- Üşüme
- Adet Düzensizliği
- Kabızlık
HİPOTİROİDİ TEDAVİSİ *
Hipotiroidi tedavisi gerekli hormon düzeyi dengesinin sağlanması prensibini içerir. Tedavi modaliteleri yapılacak tetkikleriniz sonrası belirlenecektir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Tiroid hastaları Covid-19 enfeksiyonunu daha mı ağır geçirir?
- Sinsi ve sessiz tehlike: Paratiroid bezi adenomu nedir, belirtileri nelerdir?
- Konjenital (doğumsal) hipotiroidi belirtileri nelerdir? Ne zaman şüphenilmeli?
- Hashimato tiroiditi hastalığı nedir? Çocuklarda neden olur?