Bebek Bezi İsiliği Nedir?

bebek-bezi-isiligi-nedir?

Bebek bezi isiliği genel olarak bebeklerin ve daha küçük çocukların bezlerinin altında ciltlerinde görülür. Yaşamın ilk 3 yılında hemen hemen her bebeğin başına en az bir kez gelebilir. 9-12 aylık bebeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kızarık noktalar şeklinde görülür.

Bebek bezi isiliği nedenleri

Bebeğin hijyenindeki ihmal, pişik oluşumuna neden olur. Bebeklerin hijyeni açısından biraz daha özen gösterilmesi gerekmektedir. Bebek bezi isiliğinin ana nedenleri sadece bebeğin hijyeni ile sınırlı değildir, aynı zamanda pişiğe neden olan birkaç faktör vardır:

  • Sürtünme: Kızarıklığın ana nedenlerinden biri, hassas bebek cildinin ıslak bezlerle ovulması sonucu maruz kalan bölgelerde kırmızı, parlak bir kızarıklık oluşmasıdır.
  • Tahriş: Bebek bezi, idrar ve bağırsak hareketlerindeki asit tahrişe neden olabilir.
  • Mantar veya maya enfeksiyonu: Bu tür enfeksiyon, antibiyotik kullanımından sonra çok yaygındır. Genellikle parlak, etli kırmızı bir görünüme sahiptir.
  • Alerjik reaksiyon: Bebek bezleri, çocuk bezleri, çamaşır deterjanı, sabun, losyon ciltte kızarıklıklara neden olan bir reaksiyona neden olabilir.
  • Sebore: Bebeğin yüz, baş ve boyun gibi vücudun diğer bölgelerinde yağlı, sarı renkli bir döküntü görünümünde ortaya çıkabilir.
  • Bakteriler: Bu nedenler daha az yaygındır ancak staph gibi bakteriler bebeğin cildinde kızarıklıklara neden olabilir.

Bebek bezi isiliği belirtileri

Bir bebek bezi isiliğini tanımlamak oldukça kolaydır. Daha sıklıkla döküntüler, bebek bezi bölgesinin altındaki ciltte görülür. Bebek bezi isiliği cildi kızarır ve tahriş eder. Bebeğinizin tüm poposunda, genital bölgesinde veya sadece belirli yerlerde görünebilir. Etkilenen cilt ayrıca dokunulamayacak kadar sıcak olabilir.

Bebek bezi isiliği olan bir bebek veya küçük çocuk, bez değiştirirken şikayet edebilir veya ağlayabilir. Özellikle bebek bezi bölgesindeki cilt temizlenirken veya dokunulurken daha sinirli hale gelebilir.

Bebek bezi isiliği türleri

Genellikle dört tip bebek bezi isiliği vardır:

  • Tahriş edici maddeler: Bezin kendisinin ve ıslak cildin bebek beziyle temas etmesinden kaynaklanan pişiklerin en sık görülen tipidir.
  • Candida: Candida, mantar ve mayanın aşırı büyümesinin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Bebek bezleri, sıcak ve nemli bir ortamda hızla büyüdüğü için maya veya mantarın gelişmesi için mükemmel bir yerdir.
  • Alerjik: Bu tür pişikler, bebek bezi, ıslak mendil, bebek bezi kremi, losyon, sabun, şampuan veya çamaşır deterjanlarındaki kimyasallar ve malzemelerle temasın neden olduğu alerjik bir tepki sebebiyle oluşur.
  • Bakteriyel: Bakteriyel dermatitin en yaygın nedeni Staph’tır. Bakteriyel döküntüler genellikle bebek cildi zaten tahriş olduğunda, genellikle kuvvetli silme veya diğer nedenlerden dolayı küçük kesikler ve sıyrıklar olduğunda ortaya çıkar.

Bebek bezi isiliği tedavisi

Bebeğin cildindeki pişik sorununu çözmek için birkaç adım atılabilir:

Önlemenin her zaman tedaviden daha iyi olduğunu söyleyen eskilere göre, bebek bezi isiliğini uygun hijyen ve özenle daha önemlidir. Bununla birlikte, yumuşatıcılar ve kurutucu tabakalar da dahil olmak üzere çok kokulu ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Çoğu bebek için kokusuz ürünlerin çok daha az tahriş edici olduğu bilinmelidir. Bebek bezi isiliğini tedavi ederken, akılda tutulması gereken birkaç şey vardır:

  • Temiz ve kuru tutun: Bebeğinizin bezini kuru ve temiz tutmak, pişiği önlemenin ve tedavi etmenin en önemli yoludur. Ayrıca bebek bezinin bebeğin cildine çok sıkı sarılmadığından emin olun.
  • Bez değiştirme: Bez değiştirme konusunda biraz daha dikkatli olmak önemlidir. Bezi kirlendiği anda ideal olarak değiştirin.
  • Krem kullanın: Cildi yatıştırmak, dışkı ve diğer tahriş edici maddelerle teması önlemek için çinko içeren kremler kullanmak iyi bir fikirdir.
  • Çocuk doktoruna görünün: Bebeğinizin cildindeki pişik enfeksiyon kaptığında bir çocuk doktorunu ziyaret etmelisiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir