Bornova Çiçekçi

Kır çiçeklerinin güzelliği başlı başına bir keyiftir, ancak bahar çiçek açanların ardındaki az bilinen folklor, gösteriye ekstra ışıltı katar.
Remarkable Plants of Texas’ın yazarı Matt Turner, “İnsanlar yararlı oldukları için ağaçlar ve çalılar hakkında konuşuyorlardı – meyveleri ve ilaç Bornova çiçekçi olarak amaçları vardı” diye açıklıyor. “Fakat yıllık kır çiçekleri, güzel olmalarına rağmen, çayırları göz alabildiğine dolduran bir ‘renk kaleydoskopu’ olarak konuşuldu; tek tek çiçeklerden bahsetmediler.”

Texas bluebonnet, folklordaki çiçekli goblenlerden ayrılan bir istisnadır, belki de her baharda ortaya çıkan ilk renkli çiçekler arasında olma eğilimindedir. Daha iyi bilinen efsanelerden biri, acı bir kıştan sonra acı çeken bir Komançi kabilesinin hikayesini anlatır.
Büyücüler, Büyük Ruh’u yatıştırmak için en değerli varlıklarını feda etmek zorunda kalacaklarını biliyorlardı; konuşmalarına kulak misafiri olan genç bir kız, kendininkini -mavi alakarga tüyleriyle süslenmiş Bornova çiçekçi küçük bir oyuncak bebeği- feda etmesi gerektiğine karar verdi. Herkes uyuduktan sonra, bebeği yaktı ve küllerini rüzgara saçtı ve kabile ertesi sabah maviye bürünmüş yamaçları görmek için uyandı.

Eyalet çiçeğimiz, bazıları tarafından “gökyüzü Teksas’a düştüğünde” olarak tanımlanan parlak mavi tonuyla bilinir, ancak San Antonio’dan emekli bir Texas A&M Üniversitesi profesörü olan Jerry Parsons gibi bahçıvanlar, bluebonnet’in renginin çeşitlerini araştırıyor ve geliştiriyor. onyıllardır. Parsons, “40 yıldan fazla bir süredir Bornova çiçekçi onlarla dalga geçiyorum” diyor.Parsons, belki de en iyi aldığı materyalin onuruna çiçeğin kestane rengi bir çeşidini geliştirmesiyle tanınır. “Doğada, özellikle mavi çiçeklerle uğraşırken, her zaman beyaz bir çeşidiniz olacak – rengin yokluğu – ve açık pembe bir çeşidi olacak” diye açıklıyor. Parsons ve araştırma ekibi, tohumları mükemmel kırmızı tonuna dönene kadar her yıl çaprazlayarak saf pembe ve saf mavi çiçeklerden kurtardı.

Saha notları: Louisiana sınırından Batı Teksas dağlarına, Red River’dan Rio Grande’ye kadar – Teksas’ın altı yerli bluebonnet türü eyaletin Bornova çiçekçi çoğunda bulunabilir. Yol kenarlarında, Blackland Prairie’de ve Edwards Platosu’nda bulmak en kolayıdır. Fredericksburg yakınlarındaki Willow City Loop, favori bir sürüş.

Parsons’ın eski öğrencilerinden biri, Tyler’daki Texas A&M için bir bahçıvan ve bitki geliştiricisi olan Greg Grant, pembe mavi şapka efsanesi bornova çiçekçi hakkında yaşlı bir İspanyol kadın tarafından kendisine anlatılan bir Meksika efsanesini anlattı:
Yıllar önce bir Nisan, iki çocuk San Antonio yakınlarındaki büyükanneleriyle kır çiçekleri tarlasında oynuyorlardı. Maviler arasında beyaz bir çiçek bulan büyükanne, heyecanlı torunlarına bir yaban mersini tarlasında oynadıklarını ve nadiren aralarında beyaz bir çiçek olduğunu anlattı. “Bazıları, Teksas eyalet bayrağının, mavi bir alan arasında beyaz bir yaban mersini lekesinden sonra biçimlendirildiğini bile söylüyor” dedi.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir