Prostatitin Nedenleri Ve Önlenmesi

prostatitin-nedenleri-ve-onlenmesi

Prostatit, prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Erkek üreme sisteminin bir parçasıdır ve mesanenin altında, rektumun yanında üretrayı çevreler.

Prostatit en sık 20 ila 40 yaşları arasında ortaya çıkar. Ancak bu, herhangi bir zamanda ortaya çıkamayacağı anlamına gelmez. Aslında, her 100 erkekten 10 ila 14’ünü etkiler.

Prostatit nedenleri

Prostatitin farklı nedenleri vardır ve gecikmiş tanı ve spesifik olmayan tedavi gerçek bir problemdir.

Patolojinin birkaç sınıflandırması olmasına rağmen, en yaygın kullanılanı bakteriyel ve bakteriyel olmayan olarak ayrılmasıdır. Daha yakından bakalım.

Akut bakteriyel prostatit

Akut bakteriyel prostatit, alt idrar yolundan yukarı çıkan veya rektumdan lenfatik yolu izleyen bakterilerin neden olduğu prostat enfeksiyonudur. Bu durumlarda, bakteriyel elementler ürogenital sistemin dışından yükseldiğinden enfeksiyonun retrograd olduğu söylenir.

İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı bakteriyel prostatit

Erkeklerde kadınlardan farklı olarak üretra üreme sisteminin bir parçasıdır. Prostat bezinin enfeksiyonlara karşı kendini savunmak için çeşitli mekanizmaları vardır. Bunlar idrara çıkma ve boşalma sırasında antimikrobiyal maddelerin üretimine kadar uzanır.

Bununla birlikte, salgıların zayıf drenajı veya idrarın prostat bezine geri akışı, bezin iltihaplanmasına yol açar. Bu nedenle, çoğu bakteriyel prostatit, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır.

Genel olarak, sadece bir tür mikroorganizma enfeksiyona neden olur. Vakaların %50 ila %87’sinde bu bakteri Escherichia coli olacaktır.

İlginizi çekebilir: Antibiyotikler İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Nasıl Çalışır?

Bakteriyel prostatit ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Bakteriyel prostatit ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da kaynaklanabilir. Gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis ve Neisseria gonorrhoeae gibi bakteriler rol oynar.

Ek olarak, bu mikroplar otoimmün olayları tetikleyerek tabloyu kötüleştirebilir. Bu, spermlere saldıran antikorların üretildiği C. trachomatis enfeksiyonu durumudur.

Bakteriyel olmayan prostatit

Bakteriyel olmayan prostatite gelince, kökeni daha az açıktır. Birkaç teori var.

Bir teori, prostatta kronik tahrişe ve iltihaplanmaya neden olan idrarın geri akışının olmasıdır. Bir diğeri, mikroorganizmaların veya onlar tarafından üretilen maddelerin bir otoimmün yanıtı uyarmasıdır.

Başka bir teori, kronik prostatiti hemoroid ve varikosel ile ilişkilendirir. Hepsi pelvik bölgedeki damarların arızalanması nedeniyle oluşur.

Prostat erkek üreme sisteminin bir parçasıdır, bu nedenle hastalıkları doğurganlığı etkiler.

Risk faktörleri

Prostatit görünümünü destekleyen farklı faktörler vardır. Bunlara mesane kateteri kullanımı ve diyaliz tedavisi gibi tıbbi durumlar dahildir. Ayrıca diyabet ve HIV enfeksiyonu olması da riski artıracak ek faktörlerdir.

Buna ek olarak, cinsel alışkanlıklar prostatit gelişimi için önemli belirleyicilerdir. Bu nedenle, prezervatif kullanmadan birden fazla cinsel partnere sahip olmak yüksek riskli davranış olarak kabul edilir.

Bu yazımızı da okuyun: Foley Sonda: Kullanım ve Teknik

Prostatit için bir risk faktörü olarak depresyon

Bazı teorilere göre kronik prostatit psikosomatik bir hastalık gibi davranabilir. Bu kavram stres, kaygı ve ağrıya karşı artan hassasiyet ile ilişkilendirilmiştir.

Bu doğrultuda, Lien ve ark. depresyonu olan erkeklerin, olmayanlara kıyasla akut ve kronik prostatit geliştirme riskinin neredeyse iki katı olduğunu buldukları bir çalışma yürüttüler. Bunun neden olduğu hala araştırılıyor.

Belirtiler

Prostatitli erkeklerde alt genitoüriner sistemin bir dizi spesifik olmayan semptomu vardır. Bunlar, kasık ve hatta cinsel organlara yayılan skrotum ve rektum arasındaki ağrıyı içerir. Bazı durumlarda, alt sırtta ağrı bile olabilir.

Diğer sık görülen semptomlar ateş, genel halsizlik, artan idrara çıkma veya idrar retansiyonu ve ayrıca idrar yaparken rahatsızlıktır. Hatta cinsel ilişki ve erken boşalma sırasında ağrı olabilir.

Bazı hastalarda en belirgin semptomlar idrardır, bazılarında ise belirtiler kişinin cinsel yaşamında belirginleşir.

Asemptomatik prostatit

Prostatitli birçok erkek asemptomatiktir. Bu durumun kronikleşmesine yol açar. Bazen 50 yaş üstü erkeklerde idrar testindeki anormal bulgular nedeniyle tesadüfen tanı konur.

Teşhis

Prostatit tanısı basit değildir. Tam bir tıbbi öykü ve ayrıntılı bir fiziki muayene her zaman önemli olacaktır. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından önerilen prostatit semptom anketi yardımcı olabilir.

Akut prostatit

Akut bakteriyel prostatitte prostat büyümüştür, hassastır ve palpasyonda çok ağrılıdır. Asya İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Derneği (AAUS), lökositleri ve bakterileri gösterecek bir idrar tahlili ve ayrıca bir idrar kültürü önermektedir.

Prostat antijeni (PSA) tayini, prostatit teşhisi için rutin bir test değildir. Ancak, doktorlar bir tane yaparsa, yüksek değerler bulunacaktır. Bu gibi durumlarda tedavi sonrası takip yapılmalıdır.

Kronik prostatit

Kronik prostatitte, dijital rektal muayene yardımcı olmaz. Minimum düzeyde büyütüm ve hassasiyet bulunacaktır.

Bu durumda sperm veya meni kültürü gibi diğer testler yardımcı olur. Bazen tanı koymak için biyopsi gerekebilir.

Bununla bağlantılı olarak, prostat ultrasonu akut ve kronik prostatit tanısında anahtardır. Prostat apsesi gibi komplikasyonların varlığını ekarte etmeye yardımcı olacaktır.

Olası komplikasyonlar

Prostatit ile ilgili çok çeşitli komplikasyonlar vardır. Kötü tedavi edilmiş bir bakteri varyantı, apse, testis enfeksiyonları veya sepsis gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bu arada sorun kronikleştiğinde kronik ağrı ve cinsel işlev bozukluğunu da beraberinde getirir. Kısırlık bile beklenen bir sonuçtur.

Prostatitten kaynaklanan cinsel işlev bozukluğu ve psikolojik sorunlar

Bununla zamanında başa çıkılmaması, kronik ve kötüleşen semptomlara yol açar. Prostatite bağlı ağrının yoğunluğu, erkek cinsel performansını tehlikeye atacak şekilde olabilir. İlişkiler travmatik ve acı verici bir deneyime dönüşebilir.

Bu tabu bir konu olduğu için erkekler neredeyse hiç kimseyle paylaşmıyor. Böyle bir durum psikolojik rahatsızlıklara yol açar.

Prostatit ve erkek kısırlığı

Prostat, boşalma sıvısının %25 ila %30’unu temsil eden çinko açısından zengin bir prostat sıvısı salgılar. Eklenti bezleri, seminal vezikül tarafından salındığında semende viskozite oluşturan semenogelin gibi proteinler salgılar.

Bu nedenle, döllenme şansını artırmak için semen kalitesinin mükemmel olması gerektiğinden, prostatit döllenmeyi önleyebilir veya engelleyebilir.

Prostatit ve prostat kanseri

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, birkaç araştırmacı prostatit ve prostat kanseri arasında bir ilişki buldu. Böylece iltihaplı prostat dokusunda kanser hücreleri bulunmuştur.

Bu hipotezi doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu bizi hastaları teşhis etmemiz gereken özen ve özveri hakkında düşündürüyor. Prostatitin iyi yönetimi ve tedavisi, ölümcül sonuçlardan kaçınmanın temeli olacaktır.

Birçok erkek prostatit semptomları olduğunda korkudan doktora gitmez. Bu, uygun tedaviyi zorlaştırır.

Prostatiti önlemek için 3 ipucu

Bazı basit önlemler prostatitin önlenmesine yardımcı olabilir. Uygulamaları kolaydır ve çok fazla komplikasyon gerektirmezler.

1. Ellerinizi yıkayın

Ellerinizi idrar yapmadan önce ve sonra yıkamak ekstremitelerde bulunan mikroorganizmaların sayısını azaltır ve enfeksiyonlar önlenir.

2. Sağlıklı cinsel yaşam

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye yardımcı olacak tüm adımlar, idrar yolu enfeksiyonlarını ve prostatiti de önler. Bunlar arasında prezervatiflerin doğru kullanımı vardır.

3. Sağlıklı vücut, sağlıklı prostat

Prostatınızın bakımı için, sağlık düzeyinizi artırmak için elinizden gelen her şeyi yapmaya çalışın. Stresten kaçının, fiziksel aktivite yapın ve dengeli bir diyet uygulayın.

Utancın üstesinden gelmek

En önemli mesaj, ilgili semptomları fark ettiğiniz anda bir doktora gitmenizdir. Rahatsızlığı gözden kaçırmak, gizlemek veya görmezden gelmek sadece sorunu ağırlaştıracaktır. Utancınızı bir kenara bırakıp, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza gitmeniz çok önemlidir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir