Süha Bayraktar
Geçtiğimiz ay başladığımız yeni yazı dizimizin ilk bölümünde, sektörlerin ortak olarak dijital dönüşüm yolculuklarında geçmeleri gereken aşamalardan, dönüştürmek istedikleri süreçlerden ve başarılı bir uygulama için olmazsa olmaz kavramlardan bahsetmiştik. Devamında dönüşüm süreçlerini sektörler özelinde ele alacağımız yazı dizisinin ikinci bölümde ise üretim sektörüne değer katan dijital dönüşüm süreçlerini masaya yatırıyoruz…
İlk sektörümüz: Üretim
Üretim sektörü, ülkemizin gelişimi açısından en kritik sektörlerin başında geliyor. Hem gayri safi yurt içi hasılamız içinde en büyük paya sahip sektör hem de istihdam ve ihracattan aldığı pay oldukça yüksek. Üretim sektörü aynı zamanda, kendini sürekli geliştirmek zorunda olan bir sektör. Yoğun rekabetin dünyaya yayıldığı bir dönemdeyiz ve üretim firmalarının varlıklarını sürdürebilmek için operasyonel maliyetlerini azaltan ve üretim verimliliğini artıran her türlü uygulamaya sıcak bakarak önceliklendirdiği bir süreci yaşıyoruz. Dijital dönüşüm yaklaşımı da işte bu alanlarda değer üreterek sektörün gelişimini sağlayacak önemli parçalardan bir tanesi olarak çıkıyor karşımıza.
Yeni Nesil Akıllı ve Rekabetçi Üretim
Üretim sektörünün dönüşümündeki ivmelenmeyi artan proje sayılarından da takip etmek mümkün. Son dönemde özellikle Endüstri 4.0, Dijital Süreç Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi gibi alanlarda yeni nesil teknolojilerin de kullanıldığı ihtiyaca yönelik çözüm üreten projeler oldukça yaygınlaştı.
Örneğin, ilaç sektörünün lider firmalarından birinde yaptığımız bir projeye bakalım. Üretimde olup bitenin izlenememesi, beklenmedik duruşlar, duruşların nedenlerinin irdelenememesi her sanayinin olduğu gibi ilaç sanayinin de en büyük problemlerinden. Öyle ki bu gibi sürekli üretim yapan proseslerde 1 dakikalık duruşların bile maliyet kaybına etkisi çok yüksek. Bu projemizde her makineden anlık olarak aldığımız verilerle OEE’yi gerçek zamanlı hesaplıyor ve raporluyoruz. ERP’den aldığımız iş emirlerine ve termin tarihlerine istinaden üretimin hızıyla karşılaştırma yaparak termin sapmalarını anında tespit edip aksiyon alınması için ilgili birimlere alarm üretiyoruz. Duruş aralık ve nedenlerini operatörün beyanına kalmaksızın tespit ediyor ve sınıflandırma yapıyoruz. Böylelikle problemin kaynağını nokta atışı tespit edebiliyoruz.
Sadece üretim maliyetleri değil, aynı zamanda enerji maliyetlerini de takip edebilmek önemli bir aksiyon alanı. Turkcell Enerjim ürünü ile hat ve makine bazlı enerji harcamalarının izlenmesi ve sonrasında üretim süreçlerine entegrasyonu sayesinde enerji harcamalarının analizini yapabiliyor, birim ürüne dair tüketim raporlamalarına ulaşabiliyoruz. Yüksek harcama yapan ekipmanların tespiti ile aksiyon önerileri oluşturarak enerji faturalarında düşüş sağlayabiliyoruz.
Üretim süreçlerinin yanında, destek süreçlerin olmazsa olmaz unsurlarının başında personeller, forkliftler gibi değerli varlıklar geliyor. Turkcell Dijital Tesis ürünümüz ile bu varlıkların anlık takibini yaparak verimlilik artışı sağlarken iş kazalarının da önüne geçebiliyoruz.
Üretim sahasındaki uygulamaların yanı sıra, operasyon ve iş süreçlerini de optimize edecek çözümler sunabiliyoruz. Kendi mühendislerimizce geliştirilmişi RPA ürünümüz sayesinde manuel süreçlerin otomatize edilerek operasyon yükünün azaltılmasını sağlıyoruz.
Bunların yanında son dönemde sıkça karşılaştığımız AR /VR uygulamaları sayesinde üretimin üç boyutlu dijital ikizinin oluşturulması, bakım ihtiyaçlarının uzaktan güvenle yönetimi, interaktif eğitim simülasyonlarının oluşturulması gibi işleri kolaylaştıran uygulamaları hayata geçiriyoruz.
İlaç, gıda, plastik metal kalıp işleme, otomotiv yan sanayi, tekstil, çimento ve daha sayamadığım birçok farklı üretim alanında değerli kurumlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz bu projeler, artık dar kapsamlı demolar yerine aktif üretim süreçlerinde uygulanmaya başlanan entegre projeler olarak yaygınlaşıyor.
Sihirli sözcük: Entegrasyon
Entegrasyon kavramına birkaç farklı açıdan bakabiliriz. Örneğin, kurumların “teknoloji ile entegre” olma becerileri dijital dönüşüm konusundaki hızlarını şekillendiriyor. Bu da değişen rekabetçi dünyadaki pozisyonlarını tayin ediyor.
Daha öncesinde teknoloji ile entegre olma kavramı genellikle iletişim hizmetleri ile anılırken artık bulut bilişim, siber güvenlik, IoT, yapay zeka, büyük veri, makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojiler ile entegre olmak da bu dönüşümün en kıymetli parçalarını oluşturuyor.
Üretim firmalarımızı yeni nesil teknolojilere entegre ederken, gerek kendi geliştirdiğimiz ürünlerimizi gerekse ekosistem ile oluşturduğumuz çözümleri kullanarak ihtiyaç duydukları alanlarda çözümler oluşturuyoruz. Bazen bu dönüşüm projeleri farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı ya da çok sayıda iş ortağının aynı anda birlikte çalışmasını gerektiren projeler de olabiliyor.
Tam bu noktada, dijital entegratör şirketimiz Turkcell Dijital İş Servisleri aracılığıyla müşterilerimize uçtan uca tüm hizmetleri Turkcell kalitesi ile aynı çatı altında sunuyoruz. Konusunda uzman ekiplerimiz ve esnek finansal modellerle çözüm sunabilme becerilerimiz ile müşterilerimize değer yaratırken, sizleri de bu dönüşümün bir parçası olmaya davet ediyoruz.
Kaç Defa Okundu: 17