• 19 Ocak 2022
  • 2.5K görüntüleme
  • 3 dakikada okunabilir
  • Kübra Elmalı

Yapılan bazı araştırmalara göre evinizde mutluluk seviyenizi nelerin artırdığını biliyor musunuz? “Yaşam alanlarımızda daha mutlu olmak için dekorasyon adına neler yapılabilir” sorusuna yanıt ararken karşımıza çıkan bazı ipuçlarını sizler için derledik.

Kapak fotoğrafı: @sabinasocol

İşte evinizde uygulayabileceğiniz mutluluk getiren dokunuşlar!

Taze çiçekler

Yapılan araştırmalar, çiçek kokusunun zihinde huzur veren bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Taze çiçekler alıp vazolarınıza yerleştirerek evinizi bu harika kokuyla donatabilirsiniz. Kokusuyla öne çıkan saksı çiçeklerini yetiştirmek ise kokusuyla sizi mutlu edeceği gibi, bir hobi edinmenizi de sağlayacak.

Psikoloji profesörü Jeannette Haviland-Jones ve genetik profesörü eşi Terry McGuire tarafından yapılan araştırmalar, çiçeklerin güçlü bir ruh hali iyileştirici olabileceğini kanıtlıyor. Jeannette Haviland-Jones ve araştırma ekibi, 2005 yılında gerçekleştirdikleri bir çalışmada katılımcılara dekoratif mum, meyve sepeti ve bir çiçek buket olmak üzere üç hediyeden birini sundu. Bu hediyeleri teslim eden kişiler, hediyelerin alıcılarının yüz ifadelerini kaydettiler. Ardından toplanan tüm veriler Rutgers’daki İnsan Duyguları Laboratuvarı‘nda analiz edildi ve kodlandı. Sonuçlar, çiçekleri alan kişilerin gerçek ve içten bir gülümsemeyle karşılık verdiklerini; bu tepkinin mum ve meyve sepetinde görülmediği sonucunu ortaya çıkardı.

Çiçekler mutluluğumuza bu kadar dokunuyorken, evinizde neden yer vermeyesiniz ki?

@wethepeoplestyle

Vanilya kokulu mum

Söz konusu kokular olduğunda çiçeklerden sonra bizleri mutlu ettiği sonucuna varılan bir diğer koku ise vanilya. Vanilya kokusu tıpkı çiçekler gibi ruh halimizi yükseltiyor. Ayrıca ufak bir mum alevinin zihni sakinleştirici etkisi olduğu da makalelerle kanıtlanmış durumda.

Mum sektöründeki muazzam gelişme artık yeni pişmiş kurabiye, ekmek veya yağmur sonrası toprak kokusu gibi esansları da bu objelere dahil ediyor. İnsanları mutlu etmede etkisi olduğu bilinen bu kokulardaki mumlardan da edinebilirsiniz.

@jelena.marija

Düzenli bir yatak

Sabah uyandıktan sonra yatak toplamak size bir işkence gibi geliyor olabilir. Ancak mutluluğunuza olan katkısını duyunca fikrinizin değişeceğine eminiz. Bilimden ziyade biraz daha sosyal bir anket sonucuna rastladık araştırmalarımız sırasında. Bir internet sitesi gerçekleştirdiği ankette, toplam 68.000 katılımcıdan aldığı yanıtlar sonucunda yatağını düzeltince mutlu olanların oranını %71 olarak belirtiyor. %38’i ise yataklarını toplamadıkları için mutlu olanlar. Tarafınızı seçin!

@rachparcell

Sarı veya yeşil duvar

Amsterdam Vrije Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma, sarı ve yeşil renklerin neşe ile mutluluk üzerinde olumlu etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Sarı renk güneşi, yeniden doğuşu ve umudu anımsatırken; yeşil renk ise doğayı, çevreyi ve varoluşu akıllara getiriyor.

Bu nedenle evinizin duvarlarının bazılarını sarı ya da yeşilin tonlarına büründürmeyi deneyebilirsiniz. Duvar kağıtları da tercih edebilirsiniz. Duvarlarınızda bu renklere pek sıcak bakmıyorsanız, koltuk takımınızı ya da nevresim takımlarınızı bu renklerin tonlarında tercih edebilirsiniz.

@blancamiro

Sevdiklerinize ait fotoğraflar

İngiltere Portsmouth Üniversitesi‘nde yapılan çalışma ise, sevdiklerinizin fotoğraflarına bakmanın olumlu duyguları tetiklediğini ve stresi azalttığını belirtiyor. Sevdiklerinizle geçirdiğiniz güzel günlerde, keyifli seyahatlerde çektiğiniz fotoğrafları sosyal medya hesaplarınızda ya da telefonunuzda hapsetmeyin. Size güzel anları anımsatan fotoğrafları bastırıp zarif çerçevelere koyarak yaşam alanlarınıza yerleştirin.

@juliaberolzheimer
İlgili Konular
  • carousel

Kübra Elmalı

Tam bir yabancı dizi tutkunu olan Kübra, bunun yanında filmleri de kaçırmıyor. Favori aksesuarları ise broşlar ve fularlar. Ayrıca yeni mekanlar keşfetmeyi ve floral desenleri de çok seviyor.

Önceki Yazı

Bunlar da hoşunuza gidebilir