Sadece anne sütü ile beslenme evresinden katı gıdalara geçiş bir bebek için büyük bir adımdır. Çoğu zaman bu geçiş, ebeveynlerin veya bakıcıların çocuğa kaşıkla sunduğu püreler veya yulaf lapası yoluyla yapılır. Ancak, çekici avantajlar sunan alternatif yöntemler vardır. Bugün hakkında konuşacağımız bebeği kendi isteğiyle sütten kesme yöntemi de durum budur.
Bu seçenek çocuğun neyi, ne kadar ve nasıl yediğini kendisinin kontrol etmesine olanak tanır. Ebeveynlerin rolü bu görevi denetlemek veya kolaylaştırmaktır, ancak bebek gerçek kahramandır.
Tabii ki, özellikle bebeğin bu görevle başa çıkamayacak kadar küçük olduğu fikrinden dolayı, soru ve korku yaratma eğiliminde olan bir tavsiyedir. Yazımızda bu yöntemi güvenli bir şekilde nasıl uygulayacağınızı anlatıyoruz.
Bebeği kendi isteğiyle sütten kesme nedir?
“Bebeği kendi isteğiyle sütten kesme” terimi, tamamlayıcı beslenmenin çocuk tarafından yönlendirildiği veya kendi kendini düzenlediği bir yöntemi ifade eder.
Bu nedenle, yetişkinler tarafından sunulan pürelerin yalnızca pasif bir alıcısı olmak yerine, çocuk yiyeceğe sahip olur. Bu sayede onları alıp dokunabilir, ağzına götürebilir ve istediği gibi inceleyebilirler.
Bu şekilde, bebeğe ailenin geri kalanının yediği aynı menü sunulur, ancak yiyeceğin şekli ve boyutunda belirli uyarlamalar yapılır. Bunu yaparken , bebeğin bağımsız olarak ve kendi hızında yemeyi öğrenmesi, bunun da başka avantajlar getirmesidir.
Bebeği kendi isteğiyle sütten kesme yöntemi hangi yaştan itibaren uygulanabilir?
Uzmanlar altı aya kadar sadece anne sütü verilmesini önermektedir. Bu noktadan itibaren katı gıdalara kademeli olarak başlanabilir ve en az iki yaşına kadar sürdürülmesi gereken emzirme ile tamamlanabilir.
Bu nedenle, bebeğiniz 6 aylık olduğunda, bebeği kendi isteğiyle sütten kesme yöntemini uygulamaya başlayabilirsiniz. Ancak, başlamadan önce belirli gereksinimleri karşıladığınızdan emin olmanız önemlidir:
- Bebek dik oturabilmeli ve başını dik tutabilmelidir. Bu, yutmayı kolaylaştıracaktır.
- Ekstrüzyon refleksi (bebeğin ağzından herhangi bir nesneyi veya yiyeceği çıkarmak için yaptığı hareket) kaybolmuş olmalıdır.
- Yiyecekleri ellerinde tutup ağızlarına götürmek için bazı motor becerilere sahip olmalıdırlar.
- Çocuğun, sunulan yiyecekler de dahil olmak üzere çevreyi ve içindeki nesneleri keşfetmeye ilgi veya merak göstermesi önemlidir.
Burada daha fazlasını keşfedin: Bebeğinizi Sütten Kesmek: Yiyecekleri Vermeye Nasıl Başlanır?
Bu yöntem nasıl başlatılır
Bebeğiniz bu özellikleri karşıladığında, kendi kendini düzenleyen beslenme sürecine başlayabilirsiniz. İşte dikkate alınması gereken bazı önemli adımlar.
Sütten kesme ne zaman ve nasıl uygulanır?
Doğru zamanı ve yeri bulun. Bununla demek istediğimiz, yöntemi uygulama anında ikinizin de acele etmeden dinlenmiş ve rahatlamış olmanızı sağlamanızdır. Aynı şekilde, eşinizin veya aile üyelerinizin desteğiyle emzirmeden farklı bir yerde yapmaya çalışın.
Bu önemlidir, çünkü çocuk sizi görmeye devam ederse, göğsünüzü istemekte ısrar edebilir ve bu da tabağındaki yemeği görmezden gelmesine neden olur. Tabii ki, bu yaklaşımı uygulamanın birkaç yolu vardır.
En baştan itibaren sadece bu yöntemi kullanabilirsiniz, ama aynı zamanda önce püreler ile başlayıp, daha sonra daha güvende hissettiklerinde tamamen geçiş yapabilirsiniz. Her iki besleme türünü tamamlamak bile iyidir. Ailenizin ihtiyaçlarına en uygun seçeneği seçin.
Bebeğinize ne tür yiyecekler sunmalısınız?
Boğulma riskinden kaçınmak için dikkatli olmanız gereken yer burasıdır. Bu nedenle, yumuşak ve iyi şekillendirilmiş yiyecekler sunduğunuzdan emin olun. Örneğin, çiğ havuç veya elmalar tehlikeli olabilir; onları kızartmak veya kaynatmak tercih edilir.
Benzer şekilde, yiyecekleri uzun, ince, parmak şeklinde parçalar halinde kesin. Bu sayede bebeğiniz mamayı aldıktan sonra henüz elini nasıl sıkacağını bilmese bile, üstten ne çıkıyorsa onu yiyebilir. Üzüm gibi küçük, yuvarlak yiyecekleri güvenlik için ikiye böldüğünüzden emin olun.
Daha fazlasını öğrenin: Bebeğiniz İçin Sağlıklı Yemekler Yapmanın On Yolu
Güvenlik ve sabır
Mamayı hazırladıktan sonra bir tabağa veya bebeğinizin mama sandalyesine koyun ve bebeğinizin yemesine, sıkmasına, koklamasına ve tadına bakmasına izin verin.
Sabırlı olun ve oynamalarına ve dağıtmalarına izin verin; sadece kendi hızlarında tadıyor ve keşfediyorlar. Ancak yemek yerken onları asla yalnız bırakmayın. Kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayacaksa, bir bebek ilk yardım kursuna katılabilirsiniz.
Bebeği kendi isteğiyle sütten kesmenin avantajları
Artık bu besleme yönteminin neyle ilgili olduğunu bildiğinize göre, neden uygulamanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğinize doğrudan püre haline getirilmiş gıda vermekten daha uzun sürecekse, neden her beslenmede bunu seçmelisiniz? Peki, bazı faydalarına daha yakından bakalım:
- Çocuğun yemekle iyi bir ilişki geliştirmesine yardımcı olur ve aynı zamanda obezite ve diğer yeme bozukluklarının önlenmesine katkıda bulunur. Bunun nedeni, bebeğin baskı veya yükümlülük olmaksızın kendi sürecini yönetmesi ve yemek yeme anının keyifli bir hale gelmesidir.
- Bebeğin her şeyi yemeyi öğrenmesine ve seçici veya kötü bir yiyici olmamasına yardımcı olur. Daha ilk andan itibaren yiyeceklerle oynamalarına, şekillerini, tatlarını, kokularını ve dokularını keşfetmelerine izin verildiğinden, her türlü seçeneğe açık olmaları ve onları daha kolay kabul etmeleri daha kolaydır.
- Çocuğun motor becerilerini ve koordinasyonunu uyarır.
- Özerkliği teşvik eder ve onların bağımsız ve yetenekli olmalarına ve hissetmelerine yardımcı olur.
- Bebek yedikleri miktarı açlıklarına ve tokluk hissine göre kendisi ayarlar. Bu onların aşırı yememelerine yardımcı olur ve gelecekte kendilerini beslemek için bedenlerinin hislerini takip etmeyi öğretir.
- Çocuk, pürelerden daha eksiksiz ve çeşitli olan aile menüsünü tattığı ve aldığı için daha çeşitli ve sağlıklı bir beslenmeyi teşvik eder.
Sonuç olarak, bebeği doğal yöntemlerle sütten kesme, faydalarıyla dikkat çeken tamamlayıcı beslenmeyi tanıtmak için bir alternatiftir. Ancak, daha fazla özveri ve sabır gerektirir. Güvenli ve etkili bir şekilde uygulamak için profesyonellerin tavsiye ve rehberliğine başvurmanız tavsiye edilir.