Hemoglobin Düzeylerini Artıracak Gıdalar

hemoglobin-duzeylerini-artiracak-gidalar

Hemoglobin seviyelerini artırmak için dengeli ve çeşitli bir beslenme düzeni sürdürmeye çalışmalıyız. Bu yazıda size birkaç ipucu vereceğiz ve faydalı besinlerin bir listesini sunacağız.

Vücudunuzdaki hemoglobin düzeylerini artırmak ve genel sağlık ve zindeliğinizi yeniden kazanmak için dengeli bir diyet benimsemek ve sürdürmek esastır. Bu diyet, çeşitli besin gruplarının tümünden yeterli miktarda yiyecekleri içermelidir. Tabii ki, doğal ve sağlıklı demir kaynaklarından yararlanmak da tavsiye edilir.

Bu yazıda, bu kaynakların neler olduğunu ve diyetinize düzenli olarak (ve ölçülü olarak) dahil edildiğinde sağlayabileceği diğer katkıları tartışacağız.

Hemoglobin, anemi, demir ve diyetiniz

İspanyol Lenfoma, Miyelom ve Lösemiden Etkilenen İnsanlar Derneği’nden (AEAL) uzmanlar, hemoglobinin, işlevi oksijeni akciğerlerden vücudun geri kalan hücrelerine taşımak olan demir açısından zengin bir madde olduğuna dikkat çekiyor.

Vücudun işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi ve yeterli hemoglobin düzeyine sahip olabilmesi için vücudun demiri besinler yoluyla alması gerekir. Aksi halde anemi oluşur.

Vücudunuzun hemoglobin seviyelerinin normal mi yoksa değişmiş mi olduğunu öğrenmek için bir doktor kan testi yapmalıdır. Bu test genellikle kişi yorgunluk, baş dönmesi, soğuk algınlığı, sinirlilik, yorgunluk, enerji eksikliği, uyku hali vb. belirtiler bildirdiğinde gereklidir.

Bir kişinin sağlık durumunu değerlendirmek ve kansızlık gibi sorunları zamanında tespit etmek için kan testleri rutin olarak endikedir.

Vücuttaki hemoglobin seviyeleri doğal olarak nasıl artırılır

Doktor, kişinin kansızlığı olduğunu doğrular ve bir tedavi önerirse, daha fazla demir almak için diyette yapılması gereken değişiklikleri belirtecektir. Bunu akılda tutarak, en uygun önlemlerden bazıları aşağıdakilerdir.

İyi bir demir kaynağı içeren yiyecekler tüketin

Vücudunuzun hemoglobin düzeylerini artırmak ve anemiyi arkanızda bırakmak için, yeme alışkanlığınızı iyileştirmek ve diyetinize demir içeren sağlıklı kaynaklar entegre etmeye çalışıyoruz.

Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Hayvansal kaynaklı besinler : Bu besinler bol miktarda demir sağlar ve iyi olan şu ki, bu besinler sayesinde vücudun çok ihtiyaç duyduğu besin maddelerini emmesi daha kolay olur. Bu anlamda hayvansal protein, vücudun çoğu bitki proteinine göre daha kolaydır. Kuzu, sığır ciğeri, kuşbaşı et, istiridye, karides, tavuk ciğeri, demir açısından zengin önerilen yiyeceklerden bazılarıdır.
  • Sebzeler : Vejetaryenler veya veganlar, doğru yiyecekleri, özellikle pazı ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikleri ve brokoli gibi turpgil sebzeleri yerse, demir alımı konusunda endişelenmelerine gerek yoktur. Ancak patatesi kabuğuyla, pancarıyla, domatesiyle ve balkabağıyla da yemeyi unutmayın.
  • Baklagiller : Fasulye, nohut, mercimek, bezelye, demir seviyelerini artırmanıza yardımcı olabilecek bazı harika baklagil örnekleridir.
  • Meyveler: Muz ve üzüm, vücudun demir seviyelerini artırmaya yardımcı olabilecek meyvelerin başında gelir, ardından incir gelir. Bu üç meyve lezzetlidir, sayısız tarifte ve tatlıda tüketilebilir ve vücuttaki demir ve hemoglobin miktarını arttırır.
  • Diğer yiyecekler ve takviyeler : Tofu, arpa, keten tohumu ve sütü de demir seviyenizi iyileştirmek için diyetinize dahil etmek harikadır.

Bunu ilginç bulabileceğinizi düşünüyoruz: Demir ve Kalsiyum: Bir Kadının Hayatındaki Önemi

Fazla şekerden kaçınmak vücuttaki hemoglobin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.

Hemoglobin seviyelerini artırmak için demir emilimini artırın

Bazı gıda kombinasyonlarının faydalı olduğunu ve diğerlerinin demir emilimini artırmak veya azaltmak için daha zararlı olduğunu hatırlamak önemlidir. Örneğin, turunçgiller (ve C vitamini içeren herhangi bir yiyecek) demir emilimini artırmaya yardımcı olur.

Aksine, süt ürünleri vücudun emilim kapasitesini düşürmesine neden olur, bu nedenle et gibi çok fazla demir içeren gıdaları tüketmeden bir saat önce süt ve peynir yemeniz önerilir.

Ayrıca soda ve alkolsüz içecekler , çikolata ve kahve demir emilimini engeller. Bu nedenle, ana öğünlerinizle birlikte değil, bir süre sonra (40 dakikadan itibaren ve her zaman ölçülü olarak) tüketmeniz tavsiye edilir.

Hemoglobin seviyelerini artırmak için folik asit sağlayan gıdalar

Folik asit (veya B9 vitamini) vücudun kırmızı kan hücresi üretmesine yardımcı olur ve bu nedenle hemoglobin değerlerinde de önemli bir role sahiptir. Aşağıdaki gıdalarda bulunur:

  • Fasulye ve bezelye
  • Fındık
  • Lifli yeşil sebzeler
  • Portakal, limon, muz veya kavun gibi meyveler

Hemoglobin seviyelerini artırmak için diğer sağlıklı gıdalar

  • Badem çok fazla bakır içerir. Bu, demir ve bazı vitaminlerle birlikte katalitik gücünü hemoglobin sentezinde gösterir. Diyetinize eklemek için badem ezmesi bile yapabilirsiniz. Bunu yapmak için yedi adet bademi iki saat sıcak suda bekletin ve ardından ince kırmızı kabuklarını soyarak, öğütün. Bunu günde bir kez aç karnına tüketin.
  • Susam tohumları : Bu tohumlar zengin bir demir kaynağıdır. Bunları tariflerinize eklemenin yanı sıra, bir yemek kaşığı tohumu bir bardak sıcak suda birkaç saat beklettikten sonra öğütüp süzebilirsiniz. Ezilmiş tohumları bir bardak süt ve biraz şekerle karıştırın ve her gün için.
  • Ispanak, hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerini oluşturan demir açısından zengindir. Aslında kansızlığı önlemek ve tedavi etmek için kullanılabilir.

Ispanak, vücudun demir ve hemoglobin seviyelerini artırmak için sayısız fayda sağlar. Diyetinizin bir parçası olduğundan emin olun!

Sağlıklı bir diyet, normal hemoglobin seviyelerine sahip olmamıza yardımcı olur.

Gördüğünüz gibi , normal hemoglobin seviyelerine sahip olmak için sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Tabii ki, diğer iyi yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmek ve aşırılıklardan kaçınmak da çok önemlidir.

Kansızlığınız varsa, çok miktarda kahve veya çay tüketmenizin önerilmediğini unutmayın. Bunu yapacaksanız, vücudunuzun demir ve diğer besin maddelerinin emilimini bozmamak için ana öğünden 40-45 dakika sonra içmeye çalışın.

Son olarak, ihtiyaçlarınıza göre bir diyet uygulamakla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuza danışabileceğinizi unutmayın. Bir profesyonel, beslenmenizi iyileştirmeye başlamanız ve bundan en iyi şekilde yararlanmanız için size nasıl rehberlik edeceğini bilir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir