Krom Tedavisi Insülin Direncini Azaltır Mı? Doç. Dr. Yusuf Aydın Anlattı

krom-tedavisi-insulin-direncini-azaltir-mi?-doc-dr.-yusuf-aydin-anlatti

Kromun insülin duyarlılığı ile ilişkisi nedir? Krom tedavisi insülin direncini azaltır mı?  Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Son 20 yıl içerisinde Krom (III) ile ilgili sosyal medya ve bilimsel araştırmalarda yoğun bir tartışma devam etmektedir.  Peki krom kilo verdirir mi?  Özellikle insülin direncini azalttığı, Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünü kolaylaştırdığı ve kilo verme üzerinde olumlu etkisi olduğu iddiasında olanlar ve olmayanlar şeklinde ayrışmalar ortaya çıkmıştır.

İKİ TÜRLÜ KROM MEVCUT *

Bu konu ile ilgili bilimsel araştırmalar ışığında görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Biyolojik ortamda iki türlü krom vardır. Krom (III) ve Krom (VI). Krom(VI) çok iyi bilinilen toksin özelliği olan bir elementtir. Özellikle solunum yolu ile alındığında mutajenik ve kanserojenik özelliğe sahiptir.

Krom (III) ise bu tür özellikleri olmayan ve doğada birçok gıdada bulunabilen bir eser elementtir.

KROM İNSÜLİN DİRENCİNİ ARTTIRIR MI? *

Krom(III) ile ilgili yapılan hayvan çalışmalarının bazılarında insülin duyarlılığını arttırdığı ve kan şekeri kontrolünü kolaylaştırdığı ile ilgili düşük kanıt düzeyinde verilere ulaşılmasından sonra yapılan insan çalışmalarında bu tür bir etki gösterilememiştir.

Ayrıca vücut kitlesi ve kas yapısında değişiklik yapıp yapmadığı konusundaki çalışmalar da Krom(III) tedavisinin olumlu etkileri göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmalarda vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve vücut yağ dağılımı üzerinde de olumlu ve anlamlı bir sonuca varılamamıştır. Bu çalışmaların birçoğunda verilen krom miktarı süresi değişken olduğu için uygun bir değerlendirme yapmakta çok mümkün olmamıştır. Yapılan çalışmalarda 400 mg ile 1000 mg arasında değişen dozlarda kullanılmasına rağmen yine vücut kitlesi, yağ dağılımı obezite üzerinde anlamlı olumlu etki saptanamamıştır.

HAYVAN ÇALIŞMALARINDA İNSÜLİN DİRENCİ OLUMLU VERİLER VERİYOR *

Hayvan çalışmalarında Tip 2 diyabet veya insülin direnci varlığında olumlu olabileceği ile ilgili veriler olmasına rağmen yapılan araştırmalar sonrasında insanlarda krom tedavisinin bu tür etkilerinin tartışmalı olduğu gerekçesi ile önerilmemiştir. Hayvanlarda krom tedavisi kas dokusunda görevli olan ve glikozu hücre içine taşıyan molekül olan GLUT-4 aktivitesini artırdığı ve ayrıca insülin sinyal yolağı üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir. Ancak insanlar üzerinde bu tür etkileri tam gözlenememiştir.

Sonuç olarak yapılan araştırmalarda Krom (III) tedavisinin hayvan çalışmalarında gözlenen olumlu etkileri, insanlar üzerinde saptanmadığından Tip 2 diyabet hastalarında, obezite ve insülin direnci gibi metabolik durumlarda rutin tedavi protokollerinde yeri yoktur.

KROM HANGİ GIDALARDA BULUNUR? *

Krom(III) birçok gıdada bulunmaktadır. Üzüm suyu, portakal suyu, sığır eti, domates suyu, elma, taze fasulye, brokoli, patates, deniz ürünlerinde yeteri miktarda bulunmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenen insanlarda eksikliği çok fazla görülmez. Bu tür besinleri yeteri miktarda almak vücudumuzun ihtiyacını karşılayacaktır.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • İnsülin direnci olan hastalar nelere dikkat etmelidir?
  • İnsülin direnci olduğu nasıl anlaşılır? İnsülin direncini kırmak için 10 öneri
  • Koronavirüs şeker hastalarını nasıl etkiler?

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir