Lupus Için Risk Faktörleri Nelerdir?

lupus-icin-risk-faktorleri-nelerdir?

Lupus otoimmün bir hastalıktır ve şimdiye kadar onu yok edecek bir tedavi bulunamamıştır. Bugün, bundan muzdarip olmamıza neden olabilecek bazı risk faktörlerini ortaya çıkaracağız.

Lupus otoimmün bir hastalıktır. Bu da bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudumuzdaki sağlıklı hücre ve dokulara saldırması anlamına gelir. Bugün, lupustan muzdarip olup olmadığımızı bilmek için risk faktörlerini öğreneceğiz.

Şu anda, bu hastalığı tamamen ortadan kaldırmak için hala bir tedavi yok. Ayrıca, çok farklı özelliklere sahip farklı lupus türleri vardır. Bakalım nelerdir:

  • Sistemik lupus eritematozus : Bu en yaygın tiptir ve şiddetli veya hafif olabilir. Bağışıklık sistemi vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelere ve dokulara saldırır.
  • Diskoid lupus : Bu türün net bir hedefi vardır – cilt. Kaşıntı ve batma ile çok rahatsız edici kızarıklıklara neden olur.
  • Subakut kutanöz lupus : Bir önceki gibi, cildi de etkiler, ancak yalnızca güneşe maruz kalması durumunda. Ürettiği kabarcıklar çok acı vericidir.
  • İlaca bağlı lupus : Bazı ilaçlar bağışıklık sistemimizin bize karşı dönmesine neden olabilir. Onları almayı bıraktığımız anda, sorun ortadan kalkmalıdır.
  • Yenidoğan lupusu : Bu en az görülen tiptir ve sadece yenidoğanlarda görülür. Oluşumu, annedeki belirli antikorlarla bağlantılı olabilir.

Lupus için risk faktörleri

Artık bu otoimmün hastalık hakkında biraz daha fazla şey bildiğimize göre, hangi risk faktörlerinin onu kapmamıza neden olabileceğini görelim.

Cinsiyet

Lupus için risk faktörlerinden biri kadın cinsiyetine aittir. Kadınlar bunu geliştirmeye daha yatkındır ve nedeni cinsiyet hormonlarındadır. Kadınlarda erkeklere göre çok daha yüksek olan östrojen miktarı bağışıklık sistemini etkileyerek lupusu artırır.

Bu nedenle hastalığa yakalanan kadınlar doğum kontrol hapı almamalıdır. Döngüleri düzenlemeye ve doğumu önlemeye yönelik bu yöntemler, onu ağırlaştıracak büyük miktarda östrojene sahiptir.

Yaş

Yaş da lupus için başka bir risk faktörüdür. 15-45 yaş arası, kadınların en doğurgan oldukları dönemdir. Nedeni yine östrojendir.

Östrojen bir kadının doğurganlığında rol oynar, vücudu korur ve olası bir hamileliğe hazırlar. Lupusun ilk belirtileri 18 yaşından önce saptanır.

Irk

Lupusta ırk gibi faktörler rol oynar. Afrikalı-Amerikalılar, Hispanik-Latinler, Asyalılar veya Yerli Amerikalıların hastalıktan muzdarip olması daha yaygındır.

Lupus yukarıda belirtilen ırklardan insanlarda geliştiğinde genellikle erken yaşta ortaya çıkar ve hastalık daha şiddetli seyreder. Araştırmalar devam ediyor.

Aile öyküsü

Lupus için risk faktörlerinin sonuncusu aile öyküsüdür. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi, aileden birinin buna sahip olması, ona yakalanma şansını arttırır.

Ailede örneğin lupus geçiren bir amca veya bir dede varsa, buna yakalanma riski daha yüksektir. Bu durumla ilgili merak edilen şey , genellikle doğrudan anneden çocuğa geçerek kalıtsal olmamasıdır.

Lupus nasıl tedavi edilir

Lupusun tedavisi olmadığı için, tedavi gelecekteki salgınları önlemeyi, semptomları tedavi etmeyi ve hastalığın neden olabileceği hasarı azaltmayı amaçlamalıdır. Lupusun tipine bağlı olarak artrit, anemi, böbrek problemleri, depresyon, ülser veya kolesterolden muzdarip olabiliriz.

Bu semptomları ve sorunları azaltmaya çalışmak için hidroksiklorokin ve klorokin içeren spesifik ilaçlar kullanılacaktır. Bu şekilde aşağıdaki faydalar elde edilebilir:

  • Enflamasyonun ve ağrının azaltılması
  • Gelecekteki salgınların önlenmesi
  • Bağışıklık sistemi için destek
  • Eklem hasarının azaltılması ve önlenmesi
  • Dengeleyici hormonlar

Lupus hastalığı sıklıkla çok fazla stres, endişe ve depresyona neden olur çünkü sonsuza kadar bizimle birlikte olacaktır. Bu durum da, umutsuzluğa ve hayal kırıklığına neden olur. Ancak doğru tedavi verilirse kontrol altında tutulabilir ve daha kaliteli bir yaşam sürdürülebilir. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir