Bakliyat salataları lezzetlidir, doyurucudur ve birçok ilginç besin sunar. Bu makalede nasıl yapılacağını öğrenin!
Genel olarak kuru baklagiller kış yemekleri ile ilişkilendirilir, çünkü bunlar diğerlerinin yanı sıra çorba ve güveç gibi sıcak yemeklerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılır. Ancak kuru baklagiller ile yapılan bir salata yılın herhangi bir zamanı için her zaman mükemmel bir seçim olacaktır.
Bu nedenle nohut, mercimek ve fasulye, sebze ve meyve gibi diğer hafif yiyeceklerle birlikte soğuk yemeklerde tüketilebilir. Bu harika çünkü baklagillerin besinsel faydalarından farklı şekillerde yararlanmaya yardımcı oluyor.
Bu nedenle, kuru baklagiller ile hazırlanmış bir salata sadece haftalık menümüzü çeşitlendirmemize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beslenmemizi çeşitli sağlıklı yiyeceklerle tamamlamamızı da kolaylaştırır.
Hadi bazı tariflere bir göz atalım!
1. Yengeç çubukları ile nohut salatası
İçindekiler
- 1 domates (40 gr)
- 1 soğan (30 gr)
- 2 yumurta (180 gr)
- 10 yengeç çubuğu (120 gr)
- 2 çay kaşığı ketçap (10 gr)
- 1 yeşil ve 1 kırmızı dolmalık biber (90 gr)
- 1/4 su bardağı haşlanmış nohut (90 gr)
- 1 çay kaşığı Dijon hardalı (5 gr)
- 3 çay kaşığı elma sirkesi (15 ml)
- Sızma zeytinyağı ve tuz (arzuya göre)
- ½ su bardağı konserve haşlanmış mercimek (90 gr)
- ¾ su bardağı konserve haşlanmış beyaz fasulye (120 gr)
Baklagiller ile hazırlanan bu salata nasıl yapılır:
- Tüm bakliyatları bir süzgeç içine koyun ve soğuk su altında çok iyi yıkamaya devam edin. Konserve sıvısı kalmayana kadar yıkayın. Daha sonra onları çok iyi süzün.
- Domatesi kesin.
- Kaynar suyla dolu bir tencereye biraz sirke dökün ve yumurtaları orada yaklaşık 10 ila 12 dakika haşlayın.
- Bu süreden sonra altını kapatın, suyu boşaltın ve yumurtaları soymadan önce biraz soğumaya bırakın.
- Bu arada yeşil dolmalık biber, kırmızı dolmalık biber, soğan ve yengeç çubuklarını mümkün olduğunca küçük doğrayın.
- Domatesleri ince ince doğrayın ve biber, soğan ve yengeç çubuklarıyla birlikte sebzelere ekleyin. Tuz ve karabiberle baharatlayın.
- Salata sosu için ketçap, hardal, yağ, sirke ve bir tutam tuzu karıştırın. Tüm malzemeler iyice birleşene kadar çırpın.
- Son olarak, salatanın üzerine salata sosu, ince kıyılmış haşlanmış yumurta ve garnitür için biraz doğranmış maydanoz serperek servis edin.
- Nohut salatanızın tadını çıkarın!
2. Baklalı kolay taze salata
İçindekiler
- Marul
- 1/2 soğan (30-40 gr)
- 1 kavanoz pişmiş konserve fasulye (490 gr)
- Tuz, zeytinyağı, karabiber
Bu bakliyat salatası nasıl yapılır:
- Marulu yıkayın, süzün ve ince şeritler halinde doğrayın.
- Fasulyeleri bir süzgeç içine koyun ve konserve sıvılarını çıkarmak için (konserve edilmişlerse) suyun altından geçirin.
- Ayrı olarak, soğanı yarım halkalar halinde kesin.
- Bir tencerede suyu kaynatın ve kaynama noktasına geldiğinde soğanları ekleyin ve birkaç dakika pişirin. Amaç, soğanın çok yumuşak olmamasıdır, bu yüzden dikkatli olun.
- Soğan halkaları yumuşayınca tencereden alıp soğuk sudan geçirin. Bu adımın amacı soğanın biraz asit kaybetmesidir.
- Ardından tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın ve biraz zeytinyağı ve sirke ekleyin.
- Servis yapın ve baklagil salatanızın tadını çıkarın!
Okumayı seveceğinizi biliyoruz: Nohut ve Ispanaklı Güveç
3. Domates ve ton balıklı nohut salatası
İçindekiler
- 1 kereviz sapı (30 gr)
- 6 turp (100 gr)
- 1 kırmızı soğan (80 gr)
- Siyah zeytin (arzuya göre)
- 200 gr kiraz domates
- 1 kutu haşlanmış nohut (250 gr)
- 2 küçük kutu ton balığı (250 gr)
- 1 su bardağı sızma zeytinyağı (125 ml)
- 3 yemek kaşığı Dijon hardalı (30 gr)
- 3 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi (30 ml)
- Bal, taze kekik, tuz ve karabiber (isteğe göre)
Bu bakliyat salatası nasıl yapılır:
- Nohutları güzelce yıkayıp süzün. Sonra onları bir kenara koyun.
- Ton balığı konservesindeki yağı boşaltın.
- Kiraz domatesleri yıkayıp ortadan ikiye kesin. Kırmızı soğanı, kerevizi ve turpları ayrı ayrı ince ince doğrayın.
- Bir salata kasesinde, tüm malzemeleri çok iyi karıştırın.
- Salata sosu için sirke, bal, hardal ve yağı karıştırın. Salataya sosu ekleyin ve bir tutam taze kekik serpin.
4. Beyaz peynirli nohut ve kabak salatası
İçindekiler
- 1 kabak (80 gr)
- 1 taze soğan (90 gr)
- Karabiber ve tuz
- 1/2 su bardağı beyaz peynir (50 gr)
- 1 büyük domates (40-50 gr)
- 1 çay kaşığı kimyon taneleri (5 gr)
- 3 çay kaşığı limon suyu (15 ml)
- 1/3 kavanoz haşlanmış nohut (125 gr)
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (30 gr)
Hazırlanması
- Öncelikle nohutları güzelce yıkayıp süzün. Sonra onları bir kenara koyun.
- Ardından beyaz peyniri ve domatesi küçük küpler halinde kesin. Ayrı olarak, soğanı mümkün olduğunca ince doğrayın.
- Peynir, domates, soğan ve nohutu bir kapta karıştırın.
- Kimyonu, limon suyu ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ile tatlandırın. Her şeyin iyice karışması için bir kaşıkla birkaç kez karıştırın.
- Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış bir kızartma tavasını önceden ısıtın.
- Kabağı yıkayın ve ince dilimler halinde kesin.
- Kabak hafif kızarana kadar iki tarafını da pişirin.
- Altını kapatın ve kabakları tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Kabak dilimlerini bir tabağa koyun ve kalan malzemelerle doldurun.
- Servis yapın ve bakliyat salatanızın tadını çıkarın.
Gördüğünüz gibi, lezzetli bir bakliyat salatasının tadını çıkarmanın birçok yolu var. Bazıları diğerlerinden daha fazla bileşen içerir, ancak gerçek şu ki, hepsi besleyicidir ve dengeli bir diyetin parçası olarak karnımızı doyurabilir. İlginizi çekebilir …