Çocukların hakları vardır. Çocukların fikirleri hem evde hem de onları içeren herhangi bir süreçte duyulmalıdır, çünkü bu onların büyümelerine yardımcı olur. Bu makalede daha fazlasını öğrenin.
Çocukların hayatlarının çeşitli temel yönleri hakkındaki görüşleri genellikle hafife alınır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların yetişkinlerle aynı haklara sahip olduğunu belirlemesine rağmen, gerçek şu ki onları her zaman dinlemiyoruz.
Çocuklar, yaşamları ve esenlikleri ile ilgili her konuda kendi bakış açılarını ifade etme hakkına sahiptir. Bu, hem günlük aile yaşamlarını hem de sağlıkları, refahları, eğitimleri ve gelişmeleri ile ilgili önemli kararları içerir.
Çocukların görüşleri ve yasal hakları
Çocukların görüşleri, ebeveynleri de dahil olmak üzere yetişkinlerin görüşleri kadar geçerlidir. Aslında bu, 1989 yılında Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi imzaladıklarında neredeyse tüm dünya ülkeleri tarafından kabul edilmişti. (Sadece Amerika Birleşik Devletleri bu uluslararası sözleşmeyi imzalamaktan kaçındı).
Çocukların görüşlerinin özgürce ifade edilmesini sağlamak hükümetlerin görevidir. Aynı şekilde, dahil oldukları tüm işlemlerde yaşlarına ve olgunluk derecelerine göre görüşleri sorulmalı ve dikkate alınmalıdır.
Örneğin, ebeveyn boşanması veya kötü davranış için okul yaptırımı uygulanması gibi süreçlerde çocuklar özgürce fikirlerini ifade etmeli ve bakış açıları dinlenmelidir.
Çocukların fikirlerini ifade etmelerinin önemi
Çocukların görüşlerini dinlemek ve dikkate almak, onların sadece vatandaş olarak haklarına saygı duymakla bağlantılı değildir. Aynı zamanda duygusal ve sosyal refahları için temel olan diğer değerlerin gelişimiyle de bağlantılıdır.
Ancak, çocuklarımızı en çok seven ebeveynleri olarak, onları her zaman dinlemeye istekli değiliz. Ne büyük çelişki! Yetki konumumuzdan sık sık talimat ve rehberlik veriyoruz, ancak fikirlerini özgürce ifade etmelerine izin vermiyoruz ve bakış açılarını daha da az dikkate alıyoruz.
Ancak, Zona proxima’da yayınlanan bu makalenin de gösterdiği gibi, çocukların aileleri ve en yakın çevreleri tarafından dinlenmesi ve duyulması, gelişimlerine ve mutluluklarına kararlı bir şekilde katkıda bulunur . Düşüncelerini özgürce ifade edebilmek hem kendilerine hem de çevreleriyle olan ilişkilerine birçok fayda sağlar.
Faydalarına biraz daha bir göz atalım.
Çocukların fikirlerini dikkate almak özgüvenlerini arttırır
Aile ortamında alınan kararlarda çocukların görüşleri dikkate alındığında, bu kararlar ne kadar küçük olursa olsun, onları mutlu ve görülür hissettirir.
Karar vermeyi öğrenirler
Fikirlerini açıklayabilen çocuklar karar vermeyi de öğrenir. Bu kararları verirken gösterilen çabayı takdir etmeyi öğrenirler. Çocukların fikirlerini sorduğunuzda, onlar da bu kararların sonuçlarına daha fazla dahil olurlar ve sorumlu olurlar.
Karşılıklı saygı güçlenir
Anne babalar çocukların fikirlerini isteyip dinledikçe çocuklarına saygı duyarlar. Bu saygı daha sonra ebeveyn figürüne de geri döner.
Çocukların görüşlerini dikkate almak bağları güçlendirir
Dinlendiğini hisseden bir çocuk, ebeveynlerine güvenebileceğini öğrenir. Bu, CINDE’den (Uluslararası Eğitim ve İnsan Gelişimi Vakfı) profesyoneller tarafından yürütülen bu çalışma ile kanıtlanmıştır.
Aslında, herhangi bir durum karşısında – hatta olumsuz olanlar bile – çocukların hissettiklerini ve düşündüklerini ifade edebilmeleri çok önemlidir. Çocuğun dikkate alınacağına güvenmesi önemlidir.
Duygularını ifade etmeyi öğrenirler
Belirli bir durumda nasıl hissettiğini sadece çocuk söyleyebilir. Duygularını tanımlayarak ve ifade ederek, onları yönetmeyi ve düzenlemeyi öğrenmeleri daha kolaydır. Duygusal zekaları bu şekilde uyarılır.
Çocukların nasıl iletişim kuracaklarını öğrenmelerine yardımcı olmanın harika bir yolu
Ne zaman diyalog kurma fırsatları sunsak, çocuklarımızın başkalarıyla iletişim kurma şekillerinde daha iddialı olmalarına yardımcı oluyoruz. Ayrıca bu şekilde konuşma ve dil becerileri de uyarılır.
Sağlıklı bir eleştiri duygusu geliştirmelerine yardımcı olur
21. yüzyılın çocukları hem çok sorumluluk sahibi hem de oldukça hassastır. Bununla birlikte, talimatlara körü körüne uymamayı ve bunun yerine açıklamalar isteyip neler olduğunu anlamaya çalışmaları da önemlidir.
Yetişkinler, arkadaşları ve çevrelerindeki durumlar hakkında fikirleri olmalıdır. Dinlenen çocuklar gözlem yapma ve görüş bildirme becerilerini güçlendirirler.
Ebeveynlerin çocuklarının görüşlerini dinlemesi önemlidir
Tereddüt etmeye gerek yok: çocukların görüşleri dikkate alınmalıdır. Onları dinlemek, onlara her zaman istediklerini vermek anlamına gelmez; özellikle de fikirleri kendileri veya başkaları için yanlış veya riskli bir davranış anlamına geliyorsa. Bu onların fikirlerini akılda tutmak ve onlara adil bir şekilde değer vermek meselesidir.
Çocukların ne düşündüklerini ve hissettiklerini dinlemeli ve bunlara dikkat etmeliyiz. Bu aynı zamanda onları tanımanın en iyi yoludur. Böylece onların nasıl düşündüklerini, nelerden hoşlandıklarını veya ilgi duyduklarını ve onları neyin etkilediğini veya rahatsız ettiğini öğrenebiliriz.
Aynı şekilde çocukların da ifade özgürlüğü hakları vardır. Bu hak, başkalarının itibarını veya ülkelerin ulusal güvenlik yasalarını ihlal etmediği sürece, çocuğun seçtiği her türlü yolla bilgi arama ve alma özgürlüğünü içerir.
Bu anlamda, ebeveynler bu hakkı güvence altına almalı ve çocuklarının bu hakkı kötüye kullanmalarının sorumluluğunu almalıdır. Örneğin, onlara sosyal ağları kullanma hakkını tanıyıp, siber zorbalığın kurbanı olmaları durumunda sorumluluk almaktan kaçamayız.
Çocukların fikirlerini dinlemek söz konusu olduğunda, bir çocuk bir şey hakkında fikrini söyleyeceği zaman, sadece dinliyormuş gibi yapmaktan kaçınmak çok önemlidir. Ayrıca, onun söylediklerini asla değersizleştirmemeniz de önemlidir. Durumlarını, yaşlarını ve olgunluk düzeylerini anlamalısınız.
Fikirleri ifade etmek çocuklar için yalnızca temel bir insan hakkı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı, mutlu insanlar olarak gelişmelerine ve büyümelerine de katkıda bulunur.
İlginizi çekebilir …