Eyvah! Yemeden duramıyorum… Bu sözü sık sık söylüyorsanız Formsante arşivinden bu makalemize bakabilirsiniz… İşte yemeden duramıyorum diyenler için öneriler ve nefes tekniği:
EYVAH! YEMEDEN DURAMIYORUM
Kimi üzülünce kendini buzdolabının önünde bulur, kimi stres yaşayınca. Duygu durumunuz ne olursa olsun içinizdeki fırtınanın sizi sağlıksız yeme döngüsüne sokmasına izin vermemelisiniz. Nasıl mı?
İşinizde veya özel hayatınızda sorun yaşadığınızda yapmak istediğiniz ilk şey yemek yemeye yönelmek mi? Acıkmadığınız halde kendinizi sık sık yemek yerken mi buluyorsunuz? Yemek yedikten sonra kendinizi daha da mutsuz edip içinize mi kapanıyorsunuz? Duygusal boşluklarınızı yemek yiyerek mi doldurmaya çalışıyorsunuz? Cevaplarınız evet ise “duygusal yeme bozukluğu” sarmalı içinde olabilirsiniz. Cafede Terapi Merkezi’nden İletişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Birsen Tarhan diyor ki; “Tabii ki duygusal yeme bozukluğunu sadece olumsuz duygular ile sınırlandırmak yanlış olur.
Kimisi çok mutsuz hissettiğinde yemek yemeye yönelirken kimisi de çok mutluyken yeme eylemini bir kutlama geleneğine dönüştürebilir. Hangi duyguya bağlı olursanız olun, kontrolsüz ve açlık hissinden bağımsız şekilde yemek yiyorsanız ve sonrasında mutsuz hissediyorsanız buna bağlı olarak da kilo verememekten şikayet ediyorsanız bu sorunu psikolojik telkinler ile çözebilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gereken; bir sorunu yaratan unsur olaylar değil, o olaylarla ilgili düşüncelerinizdir. Düşünceler duyguya, duygular da davranışa dönüşür. Yemek eylemine yöneldiğiniz sırada durup sizi bu davranışa hangi düşüncenin yönelttiğini anlamaya çalışmalısınız.”
- 2022 beslenme trendleri
Peki bu düşünce sizde hangi duyguları uyandırıyor? Kısacası yemek eylemi ile hangi duygunun boşluğunu doldurmaya çalışıyorsunuz? Peki o boşluk başka nelerle dolabilir? Hayatınızda sizi yemek dışında mutlu eden neler var? Bunların bir listesini yaparak kendinize alternatif rahatlama yolları bulabilirsiniz. Yemek yeme isteği anlıktır, düşünce ve duygularınızı anlamak için birkaç dakikanızı ayırdığınızda dikkatinizin yemeklerden uzaklaştığını da fark edeceksiniz.
İletişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Birsen Tarhan, kendinize sormanızı istiyor; ‘Şu an bu sorunu yaşamıyor olsaydım ne yapıyor olurdum?’ :“Olumsuz duygular, kaygı ve stresle başa çıkmak için veya bir başarının ardından kendinizi ya da çocuğunuzu yemek ile ödüllendirmek de zaman içinde alışkanlığa dönüşebilir ve duygusal olarak sıkıştığınız anda yemek yemeye yönlenebilir ve geçici rahatlamalar yaşayabilirsiniz. Sonrasında kaçınılmaz pişmanlık duygusu ve yeniden mutsuzlukla birlikte yemek yeme isteği. İşte duygusal yeme bozukluğu döngüsü içindesiniz. Böyle hissettiğiniz zamanlarda kendinize şu soruyu sorabilirsiniz; şu an bu sorunu yaşamıyor olsaydım ne yapıyor olurdum? Film izlemek, spor yapmak, arkadaşınızla buluşmak…
Size o an için yemek yeme dışında en çok keyif verecek seçeneğe yönelebilir ya da nefes çalışması yaparak kısa sürede rahatlayabilirsiniz. Ayrıca günlük rutinleriniz arasında egzersiz yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi mutlaka yerleştirmelisiniz. Yapamıyorum, yemeden duramıyorum gibi ifadeler sadece kaçıştır.
Bu süreçte en büyük desteğiniz kendinize inancınız olmalıdır. Unutmayın ki hayat sadece mutluluktan ve başarıdan ibaret değildir, olumsuz duygular ile baş etmenin size zarar vermeyecek çok çeşitli yolları olmakla birlikte en kesin çözümü bir uzman desteği almaktır.”
ANİ YEME KRİZLERİNDE 4×4 NEFES TEKNİĞİNE BAŞVURUN… *
- Burnunuzdan 4 saniye derin nefes alın.
- 4 saniye aldığınız nefesi tutun.
- Ağzınızdan 4 saniyede derin nefesi verin.
- 4 saniye bekleyin.
- Yemek yeme ihtiyacı hissettiğiniz zaman bu nefes egzersizini 4 kez tekrarlayarak dikkatinizi düşünce ve duygularınıza odaklayarak gerçek sorunun farkına varabilirsiniz.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Yeme bozukluğu belirtileri nelerdir? Neden olur, nasıl geçer?
- İnatçı kilolara yeni nesil yöntemler