Büyüyor! Ağrıları Olabilir…

buyuyor!-agrilari-olabilir…

Endişelenmeyin! Çocuğunuz büyürken sık sık ağrıları olduğunu şikayet edebilir. Altında yatan bir hastalık yoksa, ‘büyüme ağrıları’ denilen bu ağrıları yaşamasının çok normal olduğunu bilmelisiniz.

4 – 12 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülen ağrılar büyüme ağrıları olduğunu düşündürse de kimi zaman ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu yüzden gözlemlenen ağrıların ayırt edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Dr. Mehmet Ali Talay konu hakkında merak ettiğimiz soruları yanıtladı.

Çocuklarda ‘büyüme ağrısı’ nedir?

Büyüme ağrıları çocukluk döneminde kas-iskelet gelişimi ile birlikte sıklıkla karşılaşılan ağrılar bütünüdür. 4-12 yaş arasındaki çocukların birçoğunda ağrılar görülür. 4 ile 6 yaş arasında başlayan ağrılar zaman ilerledikçe şiddetini azaltır.

Büyüme ağrısı genellikle ergenlik döneminde herhangi bir tedaviye gerek kalmadan etkisi azalarak biter.

Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Dr. Mehmet Ali Talay

Büyüme ağrısı nerede hissedilir?

Büyüme ağrısı genellikle baldırlarda, kaval kemiğinde, uyluğun ön kısımlarında ve diz arkasında hissedilir. Ağrı çoğunlukla geceleri olur ve şiddetli geçen ağrılar uykudan uyandırabilir. Ağrıdan her iki bacak da etkilenir. Bir gün ağrı olurken, başka bir gün ağrı olmayabilir. Ağrı bazen saatler sürebilir, bazen de anlık olarak gerçekleşebilir. 

Büyüme ağrısının nedenleri nelerdir?

Büyüme ağrılarının kesin olarak nedeni bilinmese de çeşitli teoriler ortaya koyulmuştur. Anatomik teoriye göre, yaygın eklem-bağ gevşekliği, dizlerde dışa parantezlik ve yumuşak düztabanlık gibi nedenler yürüme mekaniğini etkileyerek ağrıya yol açıyor.

Yorulma teorisi ise ağrıların çocukların fiziksel aktivitenin bol olduğu günlerde daha yoğun görüldüğü gözlemine dayanıyor. Yorulma teorisini destekleyen diğer bulgular ise kas ağrılarının kramp tarzında gerçekleşmesi. Büyüme ağrısından şikayetçi olan çocukların mineral yoğunluğu ve D vitamini düzeyleri daha düşüktür. Diğer bir teori ise çocukların stres altında olmasının ağrıları tetikliyor olmasıdır. 

Büyüme ağrıları çocukluk döneminde kas-iskelet gelişimi ile birlikte sıklıkla karşılaşılan ağrılar bütünüdür. 4-12 yaş arasındaki çocukların birçoğunda görülür.

Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Dr. Mehmet Ali Talay

Büyüme ağrısı başka hastalıklara benzeyebilir

Ağrının tek taraflı, bölgesel ve devamlı olması, uyku vakitleri yerine gündüzleri daha baskın olması, eklemlerde sertlik ve şişlikle ilişkili olması, eklem problemleri, romatizmal hastalıklar gibi başka bir ağrı sebebi olabileceğini gösterir. Ayrıca ateş, aşırı halsizlik, gece terlemesi ve solgunluk gibi bulgularla beraber ağrıların altında yatan ciddi bir onkolojik hastalık olabilir. Çocuklarda kas-iskelet sistemi ağrılarının D vitamini, demir, folik asit, magnezyum ve kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin eksikliği ile de giderilebileceği unutulmamalıdır.

Büyüme ağrısına nasıl teşhis konur?

Büyüme ağrısının teşhisi, diğer ağrı sebepleri elenerek konur. Büyüme ağrısında genellikle hikaye tipiktir. Laboratuvar testleriyle MR, röntgen, tomografi ve kemik taraması gibi testler sebepleri tespit etmek için kullanılır. Sonra asıl kaynak tespit edildiğinde tedavi süreci başlatılır. 

Büyüme ağrısı nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda büyüme ağrısının neden olduğu şikayetler anne ve babaları endişelendirir. Fakat büyüme ağrısı genellikle ergenlik döneminde herhangi bir tedaviye gerek kalmadan etkisi azalarak biter. Hamstring, kuadriseps ve baldır kaslarını germe egzersizleri faydalı olabilir. Ayrıca ağrının olduğu bölgelere sıcak uygulama ve masaj yapılabilir. Ağrının şiddetli olduğu durumlarda ağrı kesici ile tedavi uygulanabilir.   

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir