Kış cilt bakımı nasıl olmalı? Formsante arşivinden 5 altın önerimiz var… Cildinizin güzelliği ve sağlığı için kış aylarında nem dengesini sağlamaya yönelik ürünler kullanmalısınız. Cilt kuruluğu önlem alınmadığında pullanma, kızarıklık ve egzama oluşumuna kadar ilerleyebiliyor.
Yazı: Deran Çetinsaraç
Kış aylarında soğuk havayla birlikte havadaki nem oranı düşüyor. Bulunduğunuz ortamda nemin azalması ciltteki nemin de azalmasına etki ediyor. Dolayısıyla ciltte kuruma meydana geliyor. Ayrıca soğuk ve rüzgarlı hava da ciltteki nemin azalmasına neden oluyor.
SUYU UNUTMAYIN
Su, hayatın temel kaynağını; aynı zamanda vücudumuzun yüzde 70’ini oluşturuyor. Tüm canlıların yaşam kaynağı olduğu gibi; su, derinin de genç kalabilmesindeki en temel unsur. Bu nedenle hidrasyonun, yani vücudun su ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Kışın da su tüketiminin gerektiği ölçüde yapılması ve günde en az sekiz bardak su içilmesi öneriliyor. Su, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak, cildin güzelleşmesine de yardımcı oluyor.
İÇERİKLERE DİKKAT EDİN
Cildinize kış bakımı yapmaya karar verdiyseniz kullandığınız bakım ürünlerini de elden geçirmelisiniz. Örneğin özellikle bu mevsimde nemlendiricilerin petrol gibi yağları içermemesine dikkat edilmeli. Bazı nemlendiricilerin içerisine yağ olarak petrol konulabiliyor. Petrol cildi daha çok kurutuyor. Nemlendiricilerin içeriğinde daha çok gliserin, lanolin, değişik çekirdek yağları, aloe vera gibi maddeler olabiliyor. Yıkama ürünleri yani sabunlar ve jellerin daha yumuşak olması, asit içermemesi gerekiyor. Nemlendirici gereken etkiyi yaratmıyorsa yumuşak peeling’lere ihtiyaç olabiliyor. Böylece nemlendiriciler daha iyi emiliyor. Bir markaya ait belirli bir seri kullanmak yerine, cilt tipine uygun kremlere göre tercih yapılması önem taşıyor. Örneğin her cildin ille de tonik kullanması gerekmiyor.
SAĞLIKLI BESLENİN
Sağlıklı ve güzel bir cilt için, beslenmeye de önem vermek gerekiyor. Eğer yediğiniz meyvenin mevsimi değilse, (üretim sürecinde genetiği değiştirilmiş organizmalar, doğal olmayan güneş ışını ya da vitamin takviyeleri) fazla tüketilmemesi gerekiyor. Meyveler en zengin antioksidan ve vitamin kaynağını oluşturuyorlar. Antioksidanlar, hücrenin enerji santralleri olan mitokondrileri aktif hale getirerek, daha etkin çalışmalarını sağlıyorlar. Mitokondrilerin aktif hale gelmesi de, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor.
ALERJİK CİLTLERE EKSTRA ÖZEN GÖSTERİN
Alerjik ciltler kışın cilt bakımlarından uzak durmalı. Özellikle asit, alkol, parfüm içeren ürünler kullanılmamalı. Cildi besleyici kremler tercih edilmeli. Ön planda nemlendirmeye yönelik ürünleri tercih etmek gerekiyor. Alerjik ciltlerin ani ısı değişikliklerine tepkisi fazla olabiliyor. Giysilerin temizliğinde kullanılan deterjanlar bile sorun yaratabiliyor. Bunun için marketlerde bebekler ya da hassas ciltler için satılan ürünler kullanılabilir. Uzun yıkama yapılması ve kıyafetlerin iyice durulanması tavsiye ediliyor.
GEREKİRSE DESTEK ALIN
Cilt sağlığınız için öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Sigara, alkol ve kafeinden uzak durmalısınız. Cilt tipinize uygun bakım kremlerinin kullanılması, düzenli olarak peeling ile cildin ölü hücrelerden arındırılması ve kolajen uygulamalarla da hidrasyon artırılarak cilde daha taze ve genç bir görünüm kazandırılabiliyor. Güzellik merkezlerine gidebileceğiniz gibi evde de kendinize doğal bakımlar uygulayabilirsiniz.
CİLDİNİZİN KURUDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?
- Cilt daha gergin, daha pütürlü hale geliyor.
- Pullanma, kızarıklık ve yanma hissi oluşuyor.
- İleri durumlarda kaşıntı şikayetleri artıyor ve kuruluğa bağlı egzamalar oluşabiliyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Yazın cilt bakımı nasıl yapılır? İşte altın öneriler
- Cilt bakımıyla ilgili merak edilen 11 soru
- Cilt bakımında en çok yapılan yanlışlar
- Cilt lekeleri neden olur, nasıl geçer?
- Cilt kışa nasıl hazırlanır?