Balenciaga Kış 2022 Koleksiyonunda Ukrayna’da Yaşananlara Dikkat Çekti

balenciaga-kis-2022-koleksiyonunda-ukrayna’da-yasananlara-dikkat-cekti

 Gürcistan’dan göçmen olarak gelen Balenciaga’nın kreatif direktörü Demna, modeller podyumda yürürken Ukraynaca şiir okudu.

Modeller karda tökezlediler, podyumdaki rüzgardan ötürü zorluk çektiler. Yapay kar kullanılan defileyi izleyenler arasında Kim Kardashian da vardı. Podyumun yerleri modelleri yürümekte zorlarken bunun sebebinin binlerce Ukraynalının geçtiğimiz haftalarda yuvalarını terk ederken yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek olduğu açıktı.

Çoğu izleyici için bu gösteri empati yapmalarını sağlayan çarpıcı bir şovdu. Birçok kişi normalde moda haftalarında yaşanmasına alışkın olmadığımız duygularla karşılaştı.

Balenciaga’nın kreatif direktörü için bu şovun anlamı çok daha derindi. 12 yaşındayken, ülkesini terk etmek zorunda kalan 250.000 Gürcü’den biri olan Demna, yaşadığı duyguları “Ukrayna’daki savaş, aynı şeyin kendi ülkemde olduğu 1993’ten beri içimde taşıdığım geçmiş bir travmanın acısını tetikledi” şeklinde ifade etti.

525 koltuğun her birine Ukrayna bayrağı renklerinde bir tişörtle birlikte bırakılan notlarda, “Moda haftası böyle zamanlarda bir tür saçmalık gibi geliyor. Ancak gösteriyi iptal etmek, neredeyse 30 yıldır beni en çok yaralayan kötülüğe teslim olmak anlamına gelirdi.” yazdı.

Tasarımcı, gösteri bittiğinde sahne arkasında “O bendim.” dedi. “Yaşananlarda kendimi gördüm. 30 yıl önce, bir sığınakta çocukken, çatının başıma düşüp düşmeyeceğini bilmeyen beni.” Moda haftası ve savaş arasındaki uyumsuzlukta bir şeyler yapmaya çalışmak o kadar zordur ki çoğu tasarımcı bu konuda net bir tavır sergileyemez. Ancak Demna kendisinin ve ailesinin yaşadıkları sayesinde Paris Moda Haftası tarihine etkileyici bir anı bıraktı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir