İlişkide Bağımlılığın 5 İşareti

iliskide-bagimliligin-5-isareti

Daha önce bir ilişki yaşadıysanız, partnerinizin ihtiyaçlarını karşılamak ve aynı zamanda kendinizi savunmak arasında genellikle hassas bir çizgide yürümeyi gerektirdiğini bilirsiniz. Bu dengeyi bulmak ilişkiniz için çok tatmin edici olabilir ve genelde ilişkileri uzun vadede değerli kılan bir şeydir.

Uzun Soluklu Ve Tutkulu Bir İlişki Yaşamanın En Önemli Sırları

Ancak bazen, siz ve partnerinizin ihtiyaçları arasındaki dinamik, ilişkide dengesiz hale gelebilir ve bu durum, sonuçlarını “karşılıklı bağımlılık” adı verilen bir sorun içinde gösterebilir.

Karşılıklı bağımlı ilişkiler, çeşitli farklı ikili ilişkilerde (kardeşler, ebeveynler, iş arkadaşları, arkadaşlar) mevcuttur, ancak romantik ilişkilerde çok daha başka bir düzeydedir.

Bağımlı bir ilişkide, mutluluk ve onay için diğer kişiye güvenirsiniz. Onlara o kadar kapılırsınız ki kendinizi zaman zaman kaybedersiniz. İhtiyaçlarınız partneriniz tarafından belirlenir.

Genel olarak konuşursak, karşılıklı bağımlılık, bir kişinin diğerinden çok daha fazlasını verme eğiliminde olduğu ilişkide bir dengesizlik oluşturur. Bu, kesinlikle içinde bulunmak için çok korkunç bir durumdur. Bir kişi ilişkide seven ve önemseyen tarafken diğeri alıyor, alıyor, alıyor ve asla geri vermiyorsa bu noktada bir sorun var demektir.

Bu size tanıdık gelmeye başladıysa, bağımlı ilişkinin gerçekte nasıl göründüğünü derinlemesine anlamak için okumaya devam edebilirsiniz.

Karşılıklı bağımlı ilişki tam olarak nedir?

Belirtildiği gibi, karşılıklı bağımlı bir ilişki kendini çeşitli şekillerde gösterebilir. Karşılıklı bağımlılık her ilişkide farklı görünse de, partnerinizin toksik alışkanlıklarından sık sık etkileniyorsanız, “sürekli veren, fedakarlık yapan kişi” haline geldiğinizi hissedebilirsiniz.

Bu kötü ve toksik davranışlar, kendini toparlamamak veya kendi başına karar verememek gibi küçük bir şeyden, çok fazla içtiğinde sorun çıkarmak veya para konusunda sorumsuz olmak gibi daha tehditkâr davranışlara kadar değişebilir. Ne olursa olsun, onların bakıcısı olarak, onlar için parçaları toplamanız ve onları doğru yöne yönlendirmeniz konusunda size güveniyorlarsa, bu sizi çok yorabilir.

Tersine, ilişkide bağımlı kişi sizseniz, bilinçli veya bilinçsiz olarak eşiniz olmadan kendinizi kayıp ve çaresiz hissedebilirsiniz. Belki de tek arkadaşlık kaynağınız, hayatınızda herhangi bir sıkıntı olduğunda başvuracağınız kişi onlara dönüşmüş olabilir.

Bağımlı ilişkiler nasıl olur?

Genellikle, karşılıklı bağımlı ilişkiler birdenbire ortaya çıkmaz ve çoğunlukla, özellikle aile üyeleriyle olan geçmiş ilişkilerin bir yansımasıdır.

Bağımlılık genellikle çocuğu, ebeveynlerinin veya ailesinin ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyma konusunda etkileyen ebeveyn-çocuk ilişkilerinden gelişir.

Bazen, karşılıklı bağımlı bir ilişkiye kaymaya daha meyilli olan insanlar, bir ebeveyn veya aile üyesi ile toksik bir ilişki geçmişi olan insanlar olabilir. Bu mutlaka bir tarafın diğer kişiyi kontrol etme niyeti olduğu anlamına gelmez, ancak özellikle bir ebeveyn hastaysa veya madde bağımlılığı ile mücadele ettiyse, duygusal olarak dengesizse yaşanabilen bir durumdur.

Biriyle ilgilenmek, doğası gereği güzel, bencil olmayan bir davranış olsa da, sağlıksız hale gelebilir. Başka bir kişiye duyulan ihtiyaç ve ihtiyaç duyulmaya olan ihtiyaçla sarılı bir ilişkinin sağlıklı olmadığını anlamak zorundayız.

İnsanlar ayrıca, onları başka bir kişiyle karşılıklı bağımlı bir ilişki geliştirmeye daha meyilli yapan kişilik özelliklerine sahip olabilir. Örneğin, her mesajda ve e-postada özür diliyor, sıradan şeyler için bile insanlara “Kusura bakma!” diyorsanız, bu karşılıklı bağımlı bir özelliğin işareti olabilir. Bu, insanların size kızgın olmadığını bilme ihtiyacına işaret eder.

Bağımlı bir ilişkinin bazı spesifik belirtileri:

1. Partneriniz için çok fazla sorumluluk alıyorsunuz.

Tabii ki, herhangi bir ilişkide, eşinizle ilgilenmek isteyebilirsiniz. Ancak onların iyiliği için çok fazla sorumluluk almak, başka bir karşılıklı bağımlılık işareti. Kontrolde hissetmek için, eşinizin davranışını yönetmeye ve ilgilenmeye çok takılı kalmış olabilirsiniz. Örneğin, eşiniz içki içerken, ona içmemelerini (eğer bu onlar için sorun yaratıyorsa) hatırlatan kişi hep sizseniz bu bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir.

2. Partneriniz size çok konuştuğunuzu ve onu sıktığınızı söylüyor.

Partnerinizi her zaman yakından takip etmeniz ve onlara ne yapmamaları gerektiğini söylemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, bağımlı bir partner olabilirsiniz. Geri adım atmayı ve kendi kararlarını vermelerine izin vermeyi deneyin. Bu nasıl hissettiriyor? Her şeyi berbat edeceklerini bildiğiniz için bu seçenek size imkansız mı geliyor? Eğer öyleyse karşınızdaki insanla ilişkinizi gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir.

3. Sadece tek bir şey için kavga ediyorsunuz.

Bu kulağa iyi bir şey gibi gelse de o tek problemin ortaya çıkması dışında göreceli bir uyum içindeyseniz bu da başka bir karşılıklı bağımlılık işaretidir. Kendinizi “İlişkimiz mükemmel olduğu zamanlar dışında… O böyle yapmadığı zamanlarda…” gibi şeyler söylerken bulabilirsiniz. Belirli davranışlara her zaman kızgınsanız ve argümanlarınız özellikle bir kavga veya konu etrafında toplanıyorsa (ve patlama eğilimindeyse), ilişkinizi ve sizin için ne kadar iyi olduğunu yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş olabilir.

4. Partnerinizin sorunları hakkında kendinizden daha fazla konuşuyorsunuz.

Dünyanız, eşinizin işteki mutsuzluğu, ailevi dramaları veya mali sorunları etrafında dönmeye başladığında, bu sizin için sağlıksız bir ilişkiye sebep olur. Hayatınız neredeyse onlarınkinin bir yansıması gibidir, bu yüzden onların sorunları ve endişeleri sizin için birincil öneme sahiptir. Siz ve partnerinizin konuşmaları her zaman onlara neler olup bittiğine odaklanır ve asla sizin uğraştığınız şeylerle ilgili olmazsa, karşılıklı bağımlı bir ilişki içinde olabilirsiniz.

Aynı şekilde, kendinizi arkadaşlarınıza yalnızca partnerinizden bahsederken bulursanız (partnerinizle zorlu bir dönemden geçerken arkadaşlarınızla bunun hakkında konuşmak gayet sağlıklıdır) ve onları kendi ilişkiniz dışındaki hayatınız hakkında güncellemezseniz ilişkinizde bazı bağımlılıklar olması muhtemeldir. Bu durum, partnerinizden uzakta kendiniz olarak var olmadığınızı hissettiğinizin bir işareti olabilir.

5. Kararlarınızdan önce partnerinize danışıyorsunuz.

Önemli yaşam kararları verirken iletişim çok önemlidir ancak bazı seçimler (örneğin kariyeriniz gibi) yalnızca sizin içindir. Tabii ki bazı kararların ilişkiniz üzerinde bir etkisi olabilir, ancak diğer kararlarınız tamamen sizinle ilgili, bu yüzden kararınızı tek başınıza almakta özgürsünüz. Bir şey yapmadan önce partnerinizi sürekli kontrol ederek birine çok fazla güç veriyor olabilirsiniz. Her zaman bir şeylerin doğru olup olmadığını, partnerinin hislerini kontrol eden ve işlerin yolunda olup olmadığını soran biri, ilişkideki gücünden şüphe duyan biridir. Bu alışkanlığı bırakamıyorsanız ilişkiniz muhtemelen birbirine bağımlıdır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir