İşlemsel Bellek Nedir Ve Neden Önemlidir?

islemsel-bellek-nedir-ve-neden-onemlidir?

İşlemsel bellek, otomatik olarak yaptığımız günlük alışkanlıkların depolanmasından sorumludur. Bu makalede her şeyi öğrenin!

Yürümek, bisiklete binmek, araba kullanmak, ayakkabılarınızı bağlamak, dişlerinizi fırçalamak… Her gün bilinçsizce yaptığımız ve işlemsel hafızamız sayesinde yapabildiğimiz birçok eylem var.

Aslında, bu tür bir bellek, onları düşünmekten vazgeçmeden sonsuz sayıda günlük alışkanlığı gerçekleştirmemize izin verir ve bu da onların yürütülmesini büyük ölçüde kolaylaştırır. Bu yüzden çok önemli. Aslında, bebeklerde ortaya çıkan ilk ve yaşlılarda en son kaybolan hafıza türüdür.

Peki nelerden oluşuyor? Nasıl oluşuyor? Bu soruları ve daha fazlasını bu yazıda cevaplayacağız!

Prosedürel bellek nedir?

“Enstrümantal bellek” olarak da bilinen bu kavram, çevremizle etkileşime girmemize izin veren prosedürler veya stratejilerle ilgili tüm bilgileri depolayan bir bellek türüdür. Bu nedenle, işlerin nasıl yapıldığına ve nesnelerin nasıl kullanıldığına ilişkin hafızayı depolar.

Aynı zamanda bilinçsizce oluşturulan ve zahmetsizce geri alınan bir tür örtük uzun süreli bellektir. Örneğin, dişlerimizi fırçaladığımızda veya yürüdüğümüzde, ilgili beceriler veya adımlar hakkında düşünmeyi bırakmayız.

Korunmuş ve iyi gelişmiş bir prosedürel hafızaya sahip insanlar, genellikle yeni aktivitelere sorunsuz bir şekilde uyum sağlarlar. Öte yandan, prosedürel hafızanın kaybı, giyinme veya yıkama gibi günlük aktivitelerin yapılmasını zorlaştırır.

İşlemsel bellek, çocuklukta gelişen ilk ve yaşlılarda en son kaybolan bellek türüdür.

İşlemsel bellek nasıl oluşur?

İşlemsel bellek , doğumdan itibaren yürümeyi, konuşmayı veya yemek yemeyi öğrendikçe oluşmaya başlar. Bu durumda, beceriler otomatik olarak gerçekleştirilinceye kadar sürekli olarak tekrarlanır.

Beyin düzeyinde, sinapslar arasında bağlantılar kurulduğunda prosedürel anılar oluşur. Bunlar, sinyallerin geçmesine izin veren bir nöronun sonundaki boşluklardır. Bir eylem ne kadar sık gerçekleştirilirse, aynı sinapslar arasında daha sık sinyaller gönderilir.

Zamanla, bu sinaptik yollar güçlenir ve eylemlerin kendisi bilinçsiz ve otomatik hale gelir. Bu nedenle, bunları gerçekleştirmeyi ne zaman öğrendiğimizi belirlemek bizim için genellikle zordur.

Bu açıdan, eğitim yoluyla davranışımız değiştiğinde, prosedürel bilgi edindiğimizi söyleyebiliriz. Ancak, uygulamanın tek başına bir becerinin kazanılmasını garanti etmediğini akılda tutmak önemlidir.

İşlemsel bellekte yer alan beyin yapıları

Beynimizde prosedürel hafızaların ilk öğrenilmesini, gecikmeli öğrenilmesini ve otomasyonunu kontrol eden yapılar vardır.

Bu durumda, bazal ganglionlar (striatum gibi bileşenleri içeren) adı verilen subkortikal yapılar grubu, prosedürel öğrenmede yer alır. Bununla birlikte, serebral korteks ve beyincik gibi diğer alanlar da etkilenir.

Örneğin, yeni motor beceriler öğrendiğimizde motor kortekste değişiklikler gözlemlenmiştir. Bu anlamda uzmanlar , prosedürel hafızaya dahil olan spesifik beyin sisteminin, spesifik prosedürel öğrenme türüne bağlı olduğunu öne sürüyorlar.

Prosedürel hafıza örnekleri

İnsanlar genellikle aşağıdaki eylemlerde prosedürel belleği kullanır:

  • Bir müzik aleti çalmak
  • Araba sürmek
  • Yüzme
  • Yürüme
  • Yazma
  • Spor yapmak
  • Bisiklet sürmek
  • Merdivenlerden inip çıkmak

Prosedürel hafızanızı nasıl geliştirirsiniz?

Prosedürel hafızaların pekiştirilmesini kolaylaştırmak için, sadece sürekli eğitime ihtiyacımız yok, aynı zamanda dengeli bir diyet yemek ve iyi dinlenmek gibi sağlıklı alışkanlıklar uygulamak da önemlidir.

Bununla ilgili olarak, araştırmalar uykunun motor beceri öğreniminin konsolidasyonuna yardımcı olduğunu öne sürüyor. Bu durumda NREM uykusu, yeni anıların kırılgan bir durumdan daha sağlam ve kararlı bir duruma geçmesine yardımcı olur.

Bu arada, belirli egzersizlerin yürütülmesi prosedürel hafızayı iyileştirebilir. Bu durumda, ideal olarak aşağıdakiler gibi prosedürel hatırlamaya odaklanmalıyız:

  • Bir tarifi hatırlama ve eylemleri sırayla gerçekleştirme
  • Bir şarkıyı hatırlamak ve bir müzik aleti ile çalmak
  • Bir oyunu hatırlamak ve onu doğru bir şekilde oynamamıza yardımcı olacak tüm eylemlerden geçmek

Bu egzersizler, nörolojik değişikliklerden veya konsolide bir prosedürel hafızaya sahip olmalarını engelleyen hastalıklardan etkilenen kişilerde oldukça faydalıdır. Örneğin, buna Alzheimer hastaları veya perinatal asfiksiden muzdarip kişiler dahildir.

Müzik aletleri çalmak prosedürel hafızamızı güçlendirmemize yardımcı olur.

Okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Hafıza Kaybı ve Unutkanlık: Normal mi?

Prosedürel ve bildirimsel hafıza

Sonuç olarak, prosedürel bellek ile bildirimsel bellek olarak bilinen karşıtı arasında bir ayrım yapmak istiyoruz. Bu durumda, bildirimsel anılar, kasıtlı olarak hatırladığımız ve akla getirmek için bilinçli çaba gerektiren anılardır. Örnekler, bir test için bilgileri veya evimizin adresini hatırlamayı içerir.

Prosedürel bellekler ise çaba sarf etmeden geri alınanlardır. Bisiklete binmeyi veya dişlerimizi fırçalamayı öğrenirken olduğu gibi, onları bilinçsizce bile edinebiliriz. Kısacası, bildirimsel belleğin “ne”yi bilmeyi içerdiğini, prosedürel belleğin ise “nasıl”ı ifade ettiğini söyleyebiliriz. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir