Kene Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir Ve Önlenir

kene-isiriklari-nasil-tedavi-edilir-ve-onlenir

Kene ısırıkları alerjik reaksiyonlara ve hatta bazı hastalıklara neden olabilir. Bu makalede kene ısırıklarını nasıl tedavi edeceğinizi ve önleyeceğinizi öğrenin.

Kene ısırıklarının semptomları, hem insanlarda hem de hayvanlarda hafif rahatsızlıktan tehlikeli hastalıklara kadar değişir. Keneler, toprakta, çimenlerde, yaprak döküntülerinde, çalılarda ve ağaçlarda yaşayan örümceklerdir. Sekiz bacağa sahip olmaları ve kırmızı, kırmızımsı veya siyah renkli olmaları ile karakterize edilirler.

Çoğunlukla, bu böceklerin neden olduğu yaralar hayati tehlike oluşturmaz. Bununla birlikte, pediatrik dergi Atención Primaria, bazıları çok tehlikeli hastalıklar ve enfeksiyonlar taşıyabilen birçok farklı kene türü olduğuna dikkat çekiyor.

Bir parkta, tarlada veya ormanda yürümek, kendilerini bir evcil hayvanın veya bir kişinin derisine yapıştırmak için sıçrayan bu böceklerin ısırmasına maruz kalmanıza neden olabilir.

Kene ısırıkları nasıl belirlenir

Enfekte bir kene ısırmasına maruz kalmak ve ancak semptomlar ortaya çıktıktan sonra öğrenmek mümkündür. Semptomların ortaya çıkma süresi, temastan sonraki 10 güne kadardır, bu süre zarfında kene size bağlı kalır. Besleme döneminden sonra böcek şişer ve yere düşme eğilimi gösterir.

İnsan vücudunda genellikle ısırılan bölgeler kasık, kulak çevresi ve içi, koltuk altı, göbek, kafa derisi, bel, kalça ve diz arkasıdır. Görülmesi zor olan sıcak, nemli alanlar ararlar.

Kene ısırıklarının belirtileri

Kene ısırıkları zararsız olduğunda, hafif bir kızarıklık ve kaşıntı hissedebilirsiniz. Çoğu zaman ağrı bile olmaz, çünkü keneler cilde yapışırken anestezik bir madde enjekte eder.

Aşağıdaki işaretler bir kenenin varlığını ele verir:

  • Kızarıklık
  • Yanma
  • Kabarcıklanma
  • Mide bulantısı
  • Ateş
  • Baş ağrısı ve eklem ağrısı
  • Lenf düğümlerinin iltihabı

Keneler, kan emmeye bağlı olarak şiştiklerinde ayrılma eğilimindedir.

Bazı kene türleri virüsleri ve bakterileri iletir ve alerjik reaksiyonlara veya ciddi hastalıklara neden olabilir.

Kene ısırığı ile ilişkili hastalıklar

Zararsız ısırıklar ve yalnızca yaygın enfeksiyonlara neden olan türler olmasına rağmen, Annales Nestlé’nin İspanyolca baskısında vurgulandığı gibi,  ihmal edilmemesi gereken bazı oldukça nadir durumlar da vardır. Metin ayrıca önleyici tedbirlerin olmaması, teşhiste gecikme ve tedavi uygulamasının ölüm oranlarının değişmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.

Bir kene ısırığının sebep olabileceği karmaşık bozukluklar genellikle şunlardır:

  • Tularemi
  • Anaplazmoz
  • Lyme hastalığı
  • Colorado kene ateşi
  • Babesiosis
  • Kayalık Dağlar benekli humması

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Lyme hastalığı Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık bildirilen hastalıktır. Lyme hastalığına yakalanmak için böceğin cilde yapışması en az 36 saat sürer, diğer ilgili hastalıklar ise sadece birkaç dakika temas yeterlidir.

Kene ısırıklarının tedavisi

Bir kene ısırığı tespit ederseniz, yapılacak ilk şey keneyi cildinizden çıkarmaktır. Ellerinize eldiven giyin; cımbız da onu dermise olabildiğince yakın tutmak için işinize yarayacaktır.

Üzerine baskı uygularken yukarı çekin ve soyarak çıkarın. Çıkardığınızda, kafasının veya ağzının bir parçasının deri içinde kalmadığından emin olun. Yarayı suyla temizleyin ve iyot veya izopropil alkol ile dezenfekte edin.

Böceğe gelince, onu alkole batırın ve kapalı bir kapta saklayın. Doktora gitmeniz gerekiyorsa, keneyi yanınızda getirin. Kene türünü bilmek, daha karmaşık enfeksiyonlar durumunda doktorların spesifik tedavileri reçete etmelerine yardımcı olur.

Kene ısırıkları nasıl önlenir

Bazı ipuçları ve alışkanlıklar, bir kene tarafından ısırılma şansınızı azaltır:

  • Zararlı otlarla ve bitkilerle kaplanmış alanlarda oturmayın.
  • Kapalı ayakkabılar giyin.
  • Uzun kollu ve bacakları kapatan giysiler giyin.
  • Yüksek çimenli yollardan kaçının.
  • Olası maruziyet günlerinden sonra kıyafetlerinizi sıcak suda yıkayın.
  • Evcil hayvanlarınızı kontrol edin.

Ayrıca, bir bahçeniz varsa, CDC , onları kene içermeyen zeminler haline getirmek için değişiklikler yapılmasını önerir. Bu durumda, örneğin geyiği çekmemek önemlidir, çünkü keneleri insanlara zarar verebilecek hastalıkları taşır. Yukarıdaki ipuçlarına ek olarak, kene sayısını azaltan bazı kimyasalları kullanmak da mümkündür.

Aslında, Massachusetts Halk Sağlığı Departmanı’nın bir yayını, DEET’li ve bu böceklere karşı alternatif olarak permetrin içeren kovuculardan bahseder. Kullanım için daima üreticinin talimatlarına ve uyarılarına uyun.

Yürüyüş ve kamp aktiviteleri, bu böceğin yüksek prevalansı olan bölgelerde meydana geldiğinde kene ısırıkları için bir risk oluşturur.

Ne zaman doktora görünmeli

Keneyi çıkaramıyorsanız doktorunuza görünün. Kene ne kadar uzun süre deride kalırsa, hastalık bulaştırma riskinin o kadar yüksek olduğunu unutmayın. Ciddi komplikasyonların belirtileri arasında çarpıntı, kas felci ve solunum problemleri yer alır.

Bununla birlikte, başlangıçta asemptomatik olsanız veya rahatsızlık kaybolsa bile, bir doktora gitmek en iyisidir. Belirtiler birkaç gün, hatta haftalar sonra ortaya çıkabilir ve kalıcı yan etkileri önleyebilecek uygun bir tedaviye uymak önemlidir. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir