Yiyeceklerin Üzerine Böcek Konarsa Ne Olur?

yiyeceklerin-uzerine-bocek-konarsa-ne-olur?

Bir böcek çiğ yiyeceklerin üzerine konarsa, bakterilerin üremek için ideal ortamı bulma şansı daha yüksektir. Ancak vücudumuz onları yok edebilmektedir.

En sevdiğimiz yemeğin tadını çıkarmak üzereyiz ve aniden üstüne korkunç bir böcek kondu. Yiyeceklerin üzerine böcek konduğu bu gibi durumlarda genellikle ne yaparız? Elimizle sineği savururuz! Peki ama bir böcek yiyeceğe konduğunda yemeye devam etmeli miyiz? Bu yazımızdan öğrenin.

Birçok insan aç oldukları için yemeye devam etmeyi seçiyor! Ama bu doğru karar mı? Bir böcek yiyeceğe konarsa gerçekte ne olur? Bu yazıda size anlatacağız.

Bir böcek yemeğin üzerine konduğunda ne olur?

Çöpün etrafında uçan sinekleri görmek kadar nahoş olan çok az şey vardır. Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, onlara kovucu püskürtebilir veya bir sopayla onları uzaklaştırabiliriz, onlardan kurtulmak çok zordur.

Sinekler, en az 165.000 türe sahip olan Diptera ailesine aittir. Yemek yemek istediğimizde mutfakta ya da banyoda etrafımızda uçuşarak bizi rahatsız eden, genellikle “ev” tipidir.

Buna ek olarak, en nahoş türdür çünkü büyür ve dışkı, atık ve çürüklerle beslenir. Kanatları ve şişkin gözleri olan bu küçük yaratık, çürüyen şeyleri sever. Sadece bu değil, birçok patojeni bacaklarında ve vücudunda taşıyabilir.

Bir haşere kontrol şirketine göre, uzuvlarında 5 milyona kadar bakteri biriktirebilir. Daha sonra herhangi bir şeyin üzerine (yediğimiz yemekten kolumuza kadar) temas ettiğinde onları bir milisaniyede yayabilir.

Bir sinek veya böceğin yiyeceklere dokunması ne zaman tehlikelidir?

Güzel bir et yemek üzere masada oturuyorsunuz. Sanki hiçbir şey yokmuş gibi yemeğin üzerine bir sineğin konduğunu görüyorsunuz. Onu uzaklaştırıyorsun ve… sonra bir ikilem yaşıyorsun… onu yemeli misiniz? “Bana bir şey olmaz” yaklaşımını uygulayabilir ve yemeğinize devam edebilirsiniz. Yemek pişmişse bu olabilir.

Biyologlar ve doktorlar, sorunun mikropların ham maddelerle (örneğin marul ve domates salatası) temasında yattığını söylüyorlar. Çünkü bakteriler çoğalabilmek için gerekli koşulları bu şekilde bulur.

Aynı şey, yiyecekleri masanın veya tezgahın üzerinde bırakırsak da olur. Bir yumurtayı çırpıyorsak ve sıvıya bir böcek girerse, onu atıp yenisini kullanmanız önerilir.

“Kirlenmiş” yiyecekleri yersem ne olur?

Sinekler kirlidir, bunu kimse inkar edemez. Ve onları ne kadar ortadan kaldırmaya ve evden çıkarmaya çalışsak da, her zaman geri gelirler. Aldığımız tüm önlemlere rağmen bu böcek mikropları bulaştırabilir ve sonunda yutarız.

Ancak paranoyak olmamalıyız. Vücut, onları yok etmek için yeterli kapasiteye sahip savunma mekanizmalarına sahiptir. Bu, vakaların büyük çoğunluğunda olur.

Bununla birlikte, vücudun nasıl kontrol edeceğini bilmediği veya kontrol edemediği bakteriler mide veya bağırsak rahatsızlığı gibi küçük rahatsızlıklara neden olabilir.

Ancak bu, mutfakta sineklerin uçuşmasına izin vermemiz gerektiği anlamına gelmez. Yiyeceklerin üzerine bir veya daha fazla böcek konarsa ve doğru hijyen önlemleri alınmazsa, bu hastalıklardan bazılarına kolayca yakalanabiliriz :

  • Salmonella
  • Miyaz
  • Tifüs
  • Kolera
  • Şarbon

Sineğin kendisi tehlikeli değildir ama canı ne isterse onu yapmasına izin vermemeliyiz. Evin hijyen ve aseptik koşulları da dikkate alınmalıdır. Her yerde kir varsa, patojenlerin sorunsuz bir şekilde taşınması ve gelişmesi daha kolaydır.

Bu, çöpleri günlük olarak çıkarmak, çiğ eti buzdolabından çıkarmamak ve evcil hayvanların mutfağa girmesini yasaklamakla önlenebilir. Ayrıca her gün mutfak yüzeyini temizlemeniz ve bulaşıkları yatmadan önce yıkamanız tavsiye edilir.

Sinekleri anlamak

Bu küçücük böcek, 100’e kadar farklı patojeni bulaştırabilir. Ek olarak, hemen hemen her ortama uyum sağlayabilirler (soğuk iklimler hariç, bu nedenle yaz aylarında sinekler daha yaygındır).

Atık, lağım, hayvan ve insan dışkılarını sık sık kullanırlar. Çürüyen malzemelerle beslenirler. Güçlü koku alma duyuları, organik maddenin bozulmaya başlamasının kokusunu çok uzak bir mesafeden algılamalarını sağlar.

Ev sinekleri, bu böceğin dünya çapındaki toplam popülasyonunun sadece %10’unu oluşturmaktadır. Diğerleri çöpümüze karışmaz ve bizi ziyaret etmekle de ilgilenmiyorlar. Kırsal kesimde şehir olduklarından daha yaygınlardır. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir