Çocukların Festivali Başlıyor…

cocuklarin-festivali-basliyor…

Çocuklara sanat, bilim, eğlenceyi bir arada sunma hayaliyle yola çıkan ve  ‘Çocukların Festivali’ ile bunu başaran Festival Direktörü Tomru Dereköylü ile etkinliğin detaylarını, çocuklar için neler hazırladıklarını konuştuk. 22-23-24 Nisan’da Zorlu Performans Sanatları’nda gerçekleşecek etkinlik çocuklara bayramı yaşatacak!

Çocuklara özel bir festival düzenleme fikri nasıl ortaya çıktı?

Türkiye’de çocuklara sanat, bilim, eğlenceyi bir arada sunan ilk festival, “Çocukların Festivali”. Çocuklar için ne yapabiliriz diye düşünürken pek çok ismin de desteğiyle, içinde atölyelerin de bulunduğu, aktivitelerle bezeli bir festival oluşturma fikri ortaya çıktı. Sonuç olarak bu yıl Çocukların Festivali’nin üçüncüsünü düzenledik. Daha önce oluşturulan festivaller, sanatın her dalını görme fırsatı sunmuyordu. Bizim festivalimizde ise ebru sanatından kodlamaya, danstan illüzyona kadar geniş bir alanda çocukların bilimle ve sanatla tanışmasını ve geleceğe farklı bakabilmelerini istedik. Hayal gücünün en ileri düzeyde olduğu dönem çocukluk çağı ve sanat bunu ortaya çıkarmanın en etkili yolu. Bu festivalle de istiyoruz ki okul, kurs ve atölyelerle sınırlı bir sanat, bilim anlayışından uzaklaşalım. Hayatın içine entegre ettiğimiz bir sanatla çocuklara dokunalım. Çocukların hayalleri körelmesin, içlerindeki yaratıcılık açığa çıksın diye böyle bir festivalle çocuklara özgür bir alan sunmak istedik. Aslında her şey bir hayalle başladı. 

Festivalimizle ebru sanatından kodlamaya, danstan illüzyona kadar geniş bir alanda çocukların bilimle ve sanatla tanışmasını ve geleceğe farklı bakabilmelerini istedik.

Festival Direktörü Tomru Dereköylü

Sanatın ve bilimin farklı dallarıyla çocukları buluştururken sunduğunuz keşif alanları nelerdir?

Festival kapsamında çocukların el becerilerini, özgüvenlerini, bedensel ve fiziksel gelişimlerini arttırmak için atölyeler düzenliyoruz. Çocukların kişisel becerilerini keşfedebilecekleri, bu becerileri fark edebilecekleri ve yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri deneyimsel aktiviteler sunuyoruz. Görme, işitme ve bedensel engelli çocuklar için düzenlediğimiz farklı dallardaki etkinliklerle de “her” çocuğa dokunmayı önemsiyoruz.

Bu yılki “Çocukların Festivali”ne nasıl hazırlandınız?

Başından beri festivali düzenlerken bizi harekete geçiren tek şey; minik ziyaretçilerimizde bir kıvılcım yakmak, ufak da olsa onlara dokunabilmekti. Bu noktada desteğini esirgemeyen çok değerli isimler oldu. Kıymetli akademisyenler, eğitimciler ve çocuklarla çok güzel işlere imza atan isimlerle çalıştık. Yiğit Yazıcı, Malik Bulut, Yağmur Tanrısevsin gibi sanatçı dostlarımızla drama, heykel gibi konuları deneyimleyebilecekleri çalışmalar ortaya koyduk.

Çocuklar için ne yapabiliriz diye düşünürken pek çok ismin de desteğiyle, içinde atölyelerin de bulunduğu, aktivitelerle bezeli bir festival oluşturma fikri ortaya çıktı ve bu yıl üçüncüsünü gerçekleşiyoruz.

Festival Direktörü Tomru Dereköylü

Festivalde çocukları neler bekliyor? Ebeveynleriyle birlikte katılabilecekleri etkinlikler var mı?

Festivalde el sanatlarından dramaya, animasyondan karikatüre, resimden müziğe, tasarımdan sihirbazlık gösterilerine, dijital sanattan kodlamaya, astronomiden deneysel faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede çocukların hem bireysel hem de kolektif olarak dahil olabileceği eğitici ve öğretici atölye etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Sanatçı buluşmalarında Fadik Sevin Atasoy, Mehmet Sinan Kuran, Seren Fosforoğlu ve Dilek Yalçın çocuklarla ortak çalışmalar yapacaklar. Çocuklar kendi tasarladıkları tişörtleri boyayacak, kilden heykeller yapacaklar. Bu çocuk etkinlikleri sırasında ebeveynlere yönelik söyleşi sahnemizde pek çok fikir önderi, çocuk gelişimine dair sohbetler düzenleyecek. Ailelerin, çocukların hayallerine ortak olabileceği tiyatro oyunları, sahne performansları, konser ve söyleşiler gibi farklı aktiviteler yer alacak.

Çocukların seveceği ve kendilerini mutlu hissedecekleri etkinlikler olması için emek verdik. Sanatın her dalını kapsayan ve her çocuğa dokunan etkinlikler olması için büyük özen gösterdik.

Festival Direktörü Tomru Dereköylü

Bu festivale hazırlanırken hangi konularda zorlandınız?

Çocukların seveceği ve kendilerini mutlu hissedecekleri etkinlikler olması için emek verdik. Sanatın her dalını kapsayan ve her çocuğa dokunan etkinlikler olması için büyük özen gösterdik. Eğlenerek öğrenmeye dayanan, kendilerini tanıyacakları, beceri ve kavrayışlarını geliştirip zenginleştirecekleri ortamlar yaratmak ve bunun da sürekli olmasına yönelik aktiviteler belirledik.

Çocukların bu festivalden hangi duygularla ayrılmasını planlıyorsunuz?

Öncelikle bütün duyguların ve sanatın özel olduğunu anlatmak istiyoruz. Bu noktada da her çocuğa dokunmak bizim için önemli. Çocukların gelişimlerinde eksik kalan, şehir hayatından dolayı kaçırılan bütün değerlerin sanatla en iyi şekilde anlatılacağını düşündük. Bu yüzden çıkış noktamız sanat. İster hayvan, ister bitki, isterse tohum ya da toprak olsun her şeyi sanatla bağdaştırarak anlatmak mümkün. Geleceğin büyüklerinin, unutamayacakları bir deneyim yaşaması en büyük amacımız.

Paydaşlarımız olan derneklerin yardımıyla imkânları kısıtlı çocukları sanatla tanıştıracağız. Millî Eğitim Bakanlığı’nın “Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi”ne de dahil olan festivalimizde çocuklarımızı ağırlayacağız. Parıltı Görmeyen Çocuklara Yardım Derneği de festivalimizde yer alacak.

Festival Direktörü Tomru Dereköylü

Festivalin üstlendiği bir sosyal sorumluluk da var. İmkânları yetersiz olan çocuklara nasıl ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Paydaşlarımız olan derneklerin yardımıyla imkânları kısıtlı çocukları sanatla tanıştıracağız. Hiç sergi gezmemiş çocuklar sergilere katılabilecek. Heykel yapıp, müzik aletlerini yakından tanıma fırsatı bulacak. Yaratıcılığın ön planda olduğu atölyelerde, severek izleyecekleri ve ilham alacakları tiyatroları izleyecekler. Çocukların ufkunu açıcı her türlü etkinlik festivale dahil olacak. Biz de onları sanat ve bilim dolu bir yolculuğa çıkaracağız. Millî Eğitim Bakanlığı’nın “Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi”ne de dahil olan festivalimizde çocuklarımızı ağırlayacağız. Parıltı Görmeyen Çocuklara Yardım Derneği de festivalimizde yer alacak. Gelirimizin bir kısmını görme engelli çocuklarımızın eğitimi için bağışlayacağız. Ebeveynler ve çocuklarla birlikte eğlenirken öğrenecek, yeteneklerimizi keşfedecek ve yardımlaşarak birbirimize destek olacağız.

Çocuklarla ilgili başka projeleriniz olacak mı?

Yaz aylarında yine çocuklara yönelik bir festival planlıyoruz ama şimdilik detaylarını paylaşmıyoruz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir