Bu kardiyovasküler hastalığın, birden fazla organa zarar vermek de dahil olmak üzere ciddi sonuçları olabilir. Neyse ki, fiziksel aktivite ve diyet kontrolü bu hastalıkla mücadeleye yardımcı olabilecek iki alışkanlıktır.
Arterioskleroz, kan damarlarının kalınlaştığı ve sertleştiği bir durumdur. En yaygın neden, kanın serbest dolaşımını kısmen engelleyen yağ, kalsiyum veya diğer maddelerin birikmesidir. Bu patoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin!
Ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalıklar, genellikle asemptomatik oldukları için dünya çapında başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Neyse ki, sağlıklı alışkanlıkları sürdürmeyi amaçlayan basit yaşam tarzı değişiklikleri ile başlangıcını önlemek mümkündür.
Damar sertliği nedir?
Daha önce de belirtildiği gibi, kan damarlarını etkileyen ve bu yapıların içinde plak veya aterom oluşumu ile karakterize bir hastalıktır. Plak, yağ, kalsiyum veya kolesterol gibi kanda bulunan çeşitli maddelerden oluşur.
İlk başta ateromlar yumuşaktır, ancak zamanla sertleşirler ve arterlerin çapını azaltırlar. Arteriyel lümendeki azalma, vücudun farklı organlarına oksijen beslemesini azaltır ve bu da birden fazla uzun vadeli hasar üretir.
Olası semptomlar
Ne yazık ki, bu durum, atardamarın çoğu bloke olana veya tıbbi bir acil durum meydana gelene kadar genellikle herhangi bir semptom üretmez. Ek olarak, klinik belirtiler hangi arterin etkilendiğine bağlı olacaktır, örneğin:
- Koroner arterler etkilenirse ağrı veya anjina pektoris.
- Serebral damarlar etkilenirse uyuşma, güçsüzlük, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu veya yüz kaslarında sarkma.
- Üst veya alt uzuvların kan damarları etkilenirse, bacaklarda ağrı veya bir ekstremitede basınç azalması.
- Renal arter etkilenirse yüksek tansiyon veya böbrek yetmezliği.
Damar sertliği komplikasyonları
Miyokard enfarktüsü, beyin enfarktüsü ve anjina pektoris, bu hastalığın getirebileceği olası komplikasyonlardan bazılarıdır. Ancak hasta yaşam tarzında değişiklik yaparsa ve durumuna uygun tedaviyi alırsa bunları önleyebilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmenin ve doktorun talimatlarına uymanın önemi aşikardır.
Öte yandan damar sertliği zaman içinde geliştiğinde ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Bunların arasında şunlar öne çıkmaktadır:
- Koroner arter hastalığı : Bu, kalbi beslemekten sorumlu arterler etkilendiğinde ortaya çıkar. Başlıca klinik belirtileri yukarıda bahsedilen anjina pektoris ve akut miyokard enfarktüsüdür.
- Karotis arter hastalıkları : Oksijenli kan ve besin maddelerini beyne taşımaktan sorumlu arterlerdir. Bu anlamda, etkilendiklerinde akut felç geçirmek mümkündür.
- Periferik arter hastalığı : Bu vakalarda etkilenen arterler kollarda, bacaklarda veya pelviste bulunan arterlerdir. İnsanlar genellikle uyuşukluk, ağrı, ülser ve bazen enfeksiyon yaşarlar.
- Anevrizmalar : Bir atardamarın duvarlarının çıkıntı yapması veya deformasyonu olup vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Bu, kan akışını ve birçok farklı organın sulanmasını değiştirecektir.
- Kronik böbrek hastalığı : Her iki renal arter de tıkandığında, bu organlar düzgün çalışmayı durdurur ve böbrek yetmezliği belirtileri ve belirtileri ortaya çıkabilir.
Nedenleri nelerdir?
Ne yazık ki, bu patolojinin kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Bununla birlikte, yaşlı erişkinlerde daha sık olmasına rağmen her yaşta ortaya çıkabilir. Arterioskleroz genellikle arter duvarındaki hasarla başlar ve bu da bölgedeki kan hücrelerinin ve diğer maddelerin anormal birikimine neden olur.
Lezyon düzgün bir şekilde iyileşmezse, arter duvarında biriken yağlı madde ve kan hücreleri sertleşerek patolojinin komplikasyonlarını oluşturur. Bu bağlamda, arter duvarındaki ilk lezyon, aralarında aşağıdakilerin öne çıktığı birçok faktöre bağlı olabilir:
- Arteriyel hipertansiyon
- Yüksek kolestorol
- Yüksek trigliseritler
- Sigara içmek
- İnsülin direnci, obezite ve diyabet
- Artrit veya lupus gibi kronik inflamatuar süreçler
Damar sertliği önlenebilir mi?
Damarların içinde maddeler biriktiğinden, arterioskleroz genellikle yaşla birlikte kötüleşir. Bu durumu önlemek veya geciktirmek için yeme alışkanlıklarımızı iyileştirebiliriz :
- Kabak tüketmek (meyvesi veya tohumları). Kabak, kan damarlarında birikmemesi için atardamarlardaki yağ emilimini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca beta-karoten ile birlikte sağladığı C vitamini, atardamarlarımızdaki birçok hücrenin bozulmasını önleyecektir.
- Meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda bulunan lifi tüketin… Lif sayesinde bağırsaklar daha az yağ emer, böylece kana ulaşan miktarı azaltır.
- Bir tür fiziksel aktivite uygulayın. Egzersiz yapmak vücudumuzdaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Günlük 30 dakika ile 1 saat arasında tempolu yürüyüşler yeterlidir, ancak istediğiniz sporu da yapabilirsiniz.
Diyet ve egzersiz esastır
Diyet ve egzersiz hastanın yaşam kalitesinde kilit rol oynar. Bu nedenle, almanız gereken ilk önlemlerden biri her zaman hayatımızın bu alanlarının değiştirilmesi ve iyileştirilmesi olacaktır. Ancak herhangi bir şüpheniz varsa veya Arterioskleroz hastalığından muzdaripseniz, yapılacak en iyi şey doktorunuzun talimatlarına uymaktır. İlginizi çekebilir …