Vajinanın her kadına ve o andaki durumuna göre değişen farklı kokulara sahip olması normaldir. Bununla birlikte, tıbbi bir değerlendirme gerektirebilecek kokuları nasıl tanımlayacağımızı da bilmemiz gerekir.
Vajinal kokular, vajinal floraya ve hormon seviyeleri, cinsel aktivite, diyet, ter, özel hijyen, enfeksiyonların varlığı ve vajinal pH gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğundan her kadına özel ve farklıdır. Bugünün makalesinde, farklı vajinal koku türleri hakkında konuşacağız ve hangilerine dikkat etmeniz gerektiğini size söyleyeceğiz.
Birçok farklı tipte vajinal koku normaldir. Diğerleri, mahrem bölgelerinde bir tür dengesizlik konusunda uyarabilir ve bu yüzden onları tanımak önemlidir.
Ekmek, tatlı, yoğurt ve metale benzer kokular normaldir (ve sağlıklıdır). Bununla birlikte, güçlü veya hoş olmayan kokular (örneğin, çürük balık kokusu) olduğunda, mahrem bölgenin değerlendirilmesi için bir jinekoloğa danışılmalıdır.
Kokuya kaşıntı, yanma, ağrı (özellikle cinsel ilişki sırasında), vajinal kanama (adet dönemi dışında) veya koyu bir vajinal akıntı eşlik ediyorsa tıbbi bir değerlendirme de gereklidir.
Popüler inanış, sağlıklı bir vajinanın çiçek gibi kokması gerektiğidir; ancak, bu gerçeklerden uzaktır. Vajinanın doğal kokusunu maskelemek için oluşturulan farklı ürünler, tıbbi açıdan vajinal floranın dengesine zararlı olarak değerlendirilmekte ve farklı enfeksiyonlara zemin hazırlayabilmektedir.
Vajinal kokular neye bağlıdır?
Bir kadının vajinal kokusunda küçük değişiklikler olması normaldir çünkü koku, vajinal floraya ve vajinal pH’a bağlıdır. Bu öğeler birden fazla faktör tarafından değiştirilebilir.
Diyet, etkileyen faktörlerden biridir. Çok sayıda narenciye tüketimi tatlı kokularla ilişkilendirilirken, rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi daha belirgin bir ekmek kokusuyla (vajinal florada bulunan mayalar nedeniyle) bağlantılıdır.
Vajinayı kaplayan vajinal mukoza, yoğurtta da bulunan bir mikroorganizma olan laktobasil açısından çok zengindir. Bu nedenle sağlıklı bir vajinadaki yoğurt kokusu çok karakteristik ve tipiktir.
Vajinal pH 4.5 civarında hafif asidiktir ve dengesi vücudun vajinal florayı korumasına izin verir. Modifiye edildiğinde ve diğerlerine göre belirli mikroorganizmaların prevalansı olduğunda, enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Besinlere ek olarak, vajinal pH, prezervatifsiz heteroseksüel ilişki ile değiştirilebilir. Bunun nedeni, spermin vajinanın pH’ını değiştiren ve vajinal seksten sonra farklı vajinal kokulara neden olabilen nispeten alkali bir pH’a (7.2 ila 8) sahip olmasıdır.
Öte yandan, her kadının kendine özgü vajinal kokusu, cinsel çekime katılan tipik bir koku ile sıvı (ter) salgılayan apokrin bezlerinden kaynaklanmaktadır.
Vajinal kokuları değiştiren doğal faktörler
Hormonal değişiklikler de vajinal kokuları etkiler. Aslında, menopoz sırasında, pH akış düzenini ve vajinal florayı değiştiren östrojende bir azalma olur. Böylece vajinal koku ve akıntı değişir ve vajinal kuruluk artar.
Öte yandan, adet sırasında kanın varlığı nedeniyle çok karakteristik bir metalik koku vardır. Hamilelik veya emzirme döneminde hormonlar vajinal salgılarda artışa neden olabilir ve bu da vajinal kokunun yoğunluğunu artırır.
Vajinal koku türleri
Yoğurt kokusu
Vajinadaki yoğurt kokusu ekşi veya fermente bir aromadır. Yukarıda belirtildiği gibi laktobasillerin varlığından kaynaklanır.
Metalik veya bakırımsı koku
Menstrüasyon sırasında ve birkaç gün sonra metalik bir koku karakteristiktir. Demir içeriği nedeniyle vajinal pH ve kandaki değişikliklerle üretilir. Cinsel ilişkiden sonra hafif kanama, vajinal kuruluk veya hafif sıyrıklarla birlikte şiddetli cinsel ilişkiden de metalik bir koku oluşabilir.
Terli, bitkisel veya toprak kokusu
Pek hoş bir koku olmamasına rağmen, kasık teri ve vajinal bakteri kombinasyonu ile ilişkilidir. Tıbbi bir durum değildir ve iyi hijyen ile iyileşir. Bu koku, ter bezlerinin artan salgılanmasına neden olabilen duygusal stres ile ilişkilidir.
Kimyasal, amonyak veya temizlik ürünleri kokusu
Ağartıcı veya amonyak gibi olan bu koku birkaç nedenden dolayı olabilir; örneğin, idrar. İdrar, vulva çevresinde veya iç çamaşırında birikebilen üre (amonyağın bir yan ürünü) içerir. Dehidrasyon koşullarında, üre birikimi ile de oluşturulabilir. Bakteriyel vajinoz ve trikomoniyaz da buna neden olabilir.
Tatlı veya bira benzeri koku
Vajinadaki tatlı bir koku, mayanın (mantar) aşırı büyümesine işaret edebilir. Bu tür vajinal kokular bal, ekmek veya kurabiye kokusuna benzer.
Maya aşırı büyümesi vajinal enfeksiyonlara, özellikle Candida albicans’a (vajinal kandidiyaz) neden olur. Ayrıca vulva ve vajinada kaşınma ve tahriş ile peynir veya kesilmiş sütü andıran yoğun, yapışkan bir akıntı ile kendini gösterir.
Çürük balık kokusu
Çürük balık kokusu, farklı vajinal koku türlerinden biri olarak sıklıkla ortaya çıkar ve değişmiş vajinal floradan kaynaklanan bir vajinal enfeksiyonun varlığından kaynaklanır. Vajinal pH’ın modifikasyonu, bakteriyel vajinozise neden olan kontrolsüz bir bakteri büyümesi üretir.
Bakteriyel vajinoz, idrar yaparken kaşıntı, tahriş ve yanma gibi diğer ilişkili semptomlara ek olarak, yoğun sarımsı veya turuncu bir akıntı ile birlikte kötü vajinal kokular üretir.
Ayrıca, cinsel yolla bulaşan en yaygın tedavi edilebilir enfeksiyon olan trichomoniasis veya Trichomonas vaginalis enfeksiyonuna bağlı olabilir (sadece bir antibiyotik kürü ile). Bu durumda çürük balık kokusu bakteriyel vajinozdan daha belirgindir ve akıntı genellikle yeşilimsi-grimsi ve köpüklüdür.
Bel soğukluğu (artan vajinal akıntıya, alt karın ağrısına ve idrara çıkma sırasında yanma hissine neden olan) ve klamidya (ilişki ve idrara çıkma sırasında ağrılı anormal vajinal akıntı) gibi kötü kokuyla ilişkili cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyonlar da vardır.
Çürüme kokusu
Çürüme kokusu, birkaç gün boyunca vajina kanalında bırakılan bir tampondan kaynaklanabilir (çürümeye başlar). Bunun yaygın olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir.
8 saatten fazla içeride bırakılan tamponlar, toksik şok sendromu olarak bilinen çok ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Bu, Staphylococcus aureus bakterileri (vajinada doğal olarak bulunur) tarafından salınan toksinler tarafından üretilir. Yüksek ateş, nöbetler, bulantı, kusma, kafa karışıklığı, bayılma ve baş dönmesi olabilir.
Kötü kokulu bir koku
Rahim ağzı kanseri genellikle erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak lezyonlar kötü kokulu bir akıntının yanı sıra anormal vajinal kanama, pelvik ağrı ve karın ağrısı üretebilir. Kötü kokulu bir koku ayrıca vajinal kanserden veya rektovajinal fistülün (rektumu vajinaya bağlayan) varlığından da kaynaklanabilir.
Tüm vajinal kokular tedavi edilmeli mi?
Sağlıklı bir vajina çiçek gibi kokmaz. Farklı vajinal koku türleri kadından kadına değişir ve belirtildiği gibi birkaç farklı faktörden etkilenir. Koku metalik, ekşi (yoğurt gibi), biraz tatlı veya terli olduğunda endişe nedeni değildir ve özel bir tedavi gerektirmez. Yalnızca iyi bir özel bölge hijyeni sağlamanız önerilir.
Ancak kaşıntı, tahriş, kızarıklık, anormal akıntı, ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken yanma gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa vajinal kanalın değerlendirilmesi için bir jinekoloğa başvurulmalıdır.
Hoş olmayan vajinal kokuların ana nedenleri bulaşıcıdır. Bakteriyel vajinozis, vajinal kandidiyazis ve diğer enfeksiyonlar oral ilaçlar ve vajinal ova kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Ancak, uygun tedavi için doktora gitmelisiniz.
Özel deodorantlardan kaçınılmalıdır
Hoş olmayan veya diğer semptomlarla veya artan vajinal akıntıyla ilişkili olmadıkça, vajinal kokuyu ortadan kaldırmak gerekli değildir. Tabii ki, tedavi bir doktor tarafından reçete edilmelidir.
Vajinal kokuyu gidermek için duş ve özel deodorantların artan kullanımı, vajinal pH ve bakteri florasında değişikliklere ve ayrıca tahrişe neden olur. Vajinal pH, vajinal florayı dengede tutar ve değiştirildiğinde bakteriyel vajinoz ile sonuçlanan aşırı bakteri üremesi olur.
Samimi hijyen sağlamak için öneriler
Vajinal kokular normaldir. Ancak, bir sağlık sorununun uyarısı olabilecek değişikliklerin ne zaman meydana geldiğini anlamak önemlidir. İyi bir samimi hijyen sağlarken aşağıdaki ipuçları dikkate alınmalıdır:
- Yalnızca dış genital bölgeyi yıkayın ve bol miktarda ılık su ve nötr pH’lı (parfüm veya boya içermeyen) yumuşak bir sabun kullanın.
- Vajinal duş ve özel deodorantlardan kaçının.
- Her gün duş alın.
- İç çamaşırlarınızı günlük olarak değiştirin ve tercihen dar veya sentetik olmayan pamuklu giysiler kullanın.
- Özel bölgenizi temiz ve kuru tutun.
- Her gün hijyenik ped kullanmayın.
- Meyve ve sebzeler ve yoğurt gibi probiyotikler açısından zengin dengeli bir diyet yapın.
İlginizi çekebilir …