Eşinizle aranızda kimin daha çok yorgun olduğunu tartışmayın boşuna. Biz cevap veriyoruz; ikiniz de! Çözümüyse, iş bölümü!
KUTLAMA Biz şimdi bir aileyiz, evde davet verelim mi?
Bizce hiç gerek yok! Çünkü henüz yeni anne-baba oldunuz. Bırakın başkaları kutlamalar yapsın. Bir süre kendi evinizde huzurla vakit geçirmenizi öneririz; pijama, terlik, televizyon! Biraz zaman geçsin, bebeğiniz size siz bebeğinize alışın evde davet verirsiniz, davetlere de katılırsınız.
Bebeğinize sağlıklı zaman ayırmanız için yardımlaşarak ilerlemeniz en doğrusu!
BEZİNİ KİM DEĞİŞTİRECEK? Sıra kimde?
En son siz değiştirmiştiniz değil mi? O zaman sıra eşinizde. Bebeğinizin altını sırayla değiştirmenizi öneririz. Eğer eşiniz altını değiştirmiyor ya da değiştiremiyorsa o zaman size başka konularda yardımcı olmalı. Mesela gazını hep o çıkarabilir! Hayat müşterek!
EV İŞLERİ Mutfağı kim temizlemeli?
Bebek olmadan önce eşiniz ev işlerine elini sürmemiş olabilir. Ama artık devir değişti! Artık o bir baba ve size her konuda yardımcı olmak durumunda. Onu ev işlerinde size yardımcı olması konusunda cesaretlendirin. İlle de her şeyi yarı yarıya ve sırayla yapmak zorunda değilsiniz. Onun elinin daha yatkın olduğu şeyleri birlikte keşfedin ve sizin yükünüzü almasını sağlayın.
AİLE BAĞLARI Patron havalarındaki kayınvalidemle nasıl orta yolu buluruz?
Eski bir İngiliz atasözü vardır: “Evde kim kahve yapıyorsa, o patrondur!” Dolayısıyla ilk önce hareketlerinizle kayınvalidenize o evin sahibinin siz olduğunuzu gösterin. Onu kırmadan “Ben hallederim anneciğim, sen hiç yorulma” türündeki cümlelerle ona, evin hakiminin sizin olduğunuzu hatırlatın!
BEBEK ARABASI ÇOK PAHALI Evet bebek arabaları pahalı!
Zaten ilk haftalarda, hatta aylarda almanıza gerek yok. Nasılsa kullanamayacaksınız. İlk aylar için puset en iyi seçim. Onu pusetine koyduktan sonra siz de kahvenizi içip, kitabınızı okuyabilirsiniz.
GECE NÖBETİ KİMDE? Eşiniz çalışıyor olabilir, fark etmez, siz de çalışıyorsunuz!
Sabah çok erken kalkıyor, biliyoruz ama siz de aynı şekilde. Geceleri sadece siz uyanıp sabahları da siz çok erken uyanıp bebekle ilgilenirseniz bitap düşersiniz. Eşiniz de bebekle ilgilenmeli. “Kalkıp nasıl emzirsin?” demeyin. Altını o değiştirebilir. Bir de akşam yatmadan önce siz sütünüzü sağarsınız eşiniz biberonla bebeğinizi besleyebilir. Yardımcı olması için omzuna sizin bir şalınızı alsın ki kokusunu bebeğiniz duyup kendini güvende hissetsin. Bebeğinize sağlıklı zaman ayırabilmeniz için bu aralar bu yöntem şart.