Restoran Haftası’nda Sürdürülebilir Gastronomi Deneyimi

restoran-haftasi’nda-sürdürülebilir-gastronomi-deneyimi

Türkiye’nin ilk gastronomi festivali restoran haftası, Metro Türkiye ana sponsorluğunda dude table tarafından 11. kez düzenleniyor. Etkinlik 5-31 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere İzmir, Bodrum, Denizli ve Gaziantep’te de gerçekleştirilecek.

Bu yılki teması “sürdürülebilirlik” olan Restoran Haftası, 100’den fazla restoranın katılımıyla gerçekleşecek. Yerel ve coğrafi işaretli menülerin yanı sıra vegan ve atıksız menülerin de sunulacağı Restoran Haftası’nda lezzet severlere hem lezzetin hem de sürdürülebilirliğin birlikte mümkün olduğu eşsiz bir deneyim yaşatılacak. Restoran Haftası kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleşecek ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ ise genç şeflerin sürdürülebilir menüler oluşturmasında önemli bir etki yaratacak. Etkinlikte 70’i aşkın restoran markası yerini alırken, şubeli markalarla birlikte Restoran Haftası’na 100’ün üzerinde restoran katılacak. Restoran Haftası’na katılan markalar ve değerli şefler menülerini ‘sürdürülebilirlik’ teması kapsamında, atıksız mutfak disiplinine uygun, yerel ve coğrafi işaretli, vegan ve vejetaryen menüler olarak üç kategoride oluşturacak. Restoran Haftası süresince Türkiye’nin önde gelen katılımcı restoranları, etkinliğe özel olarak oluşturdukları sürdürülebilirlik temalı menülerini daha uygun fiyatlarla lezzet severlerle buluşturacak. Restoran Haftası’nda 60 ve 90 TL’lik menülere ek olarak 125 TL’lik Restoran Haftası Tabakları ve 225 TL’lik Tadım Menüleri de bulunuyor.

DAŞ MUTFAK

YEREL & COĞRAFI IŞARETLI MENÜLER RESTORAN HAFTASI’NDA!

İstanbul dışında; İzmir, Bodrum, Denizli ve Gaziantep’te de düzenlenecek olan Restoran Haftasında yerel ve coğrafi işaretli lezzetler de menülerde yer alacak. Lezzet severler bu menülerde Bayrampaşa Enginarı, Beypazarı Eriştesi, Denizli Kale Biberi, Divle Obruk Peyniri, Kırşehir Kaman Cevizi, Taşköprü Sarımsağı, Denizli Yanık Yoğurdu, Anamur Avokadosu, Antep Kuru Patlıcanı, Alaçatı Otları, Konya Tahini, Kırşehir Nohutu, Ayvalık Zeytinyağı, Niğde Patatesi, Bergama Tulum Peyniri, Aydın Zeytinyağı, Konya Süzme Yoğurdu, Antep Sumağı, Nizip Nanesi, Tirebolu/ Hemşin/ Diyarbakır Çayı, Tokat Asma Yaprağı, Mavi Kuyruk Karides, Karakılçık Filizi, Beypazarı Havucu, Isparta Ekşi Elması, Mersin Körpe Baklası gibi yerel ve coğrafi işaretli ürünleri tatma fırsatını elde edecek.

METRO TÜRKIYE, COĞRAFI IŞARETLI VE YEREL ÜRÜNLERIN GERÇEK POTANSIYELINI ORTAYA ÇIKARIYOR

30 yılı aşkın bir süredir Türk mutfağını ve değerlerini korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın tarımsal kalkınma ve yerelleşmeden geçtiğine inanan Metro Türkiye, yerel ve Coğrafi İşaretli ürünlerin gerçek değerinin ortaya çıkması ve marka değeri kazanması için 2012 yılından bu yana öncü çalışmalar gerçekleştiriyor. Coğrafi İşaretli ürünler alanında üreticiler nezdinde farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel üreticilerle, kooperatiflerle iş birliği yaparak ürün alımı sağlayan Metro Türkiye, yerli tohum kullanılarak yetiştirilen ürünler için yüzde 100 alım garantisi de veriyor.

Metro Türkiye aynı zamanda kooperatiflerin gıda güvenliği kalitesi, temizlik, hijyen, ürün seçimi, etiketleme gibi konularda uzmanlardan eğitim almalarını sağlayarak onları sertifikalı üretici yapıyor ve üreticininde sürdürülebilirliğini sağlıyor. Son bir yılda birlikte çalıştığı kooperatif sayısını yüzde 11 artırarak 800’ün üzerinde yerli üretici ve kooperatif ile iş birliği yapan Metro Türkiye, Finike portakalından Zile pekmezine, Taşköprü sarımsağından Bursa siyah incirine kadar, sezonuna bağlı olarak yaklaşık 200 Coğrafi İşaret tescilli ve aday ürünü raflarında sunuyor. Raflarındaki Coğrafi İşaretli ürün sayısını 2023’e kadar her yıl yüzde 20 oranında artırma hedefi bulunuyor.

KARNAS VINEYARDS

LABADA DENİZLİ’DEN YEREL ÜRÜNLER İLE BİR MENÜ

Kale Biberi Çorbası, Labada Yaprakları Sarması, Yanık Yoğurt ve Çal Yöresinden Kuru Biber Turşusu

ve Çivril Yöresinden Elmalı Pelte

BODRUM’DA GAZİANTEP MUTFAĞININ TEMSİLCİSİ OLAN DAŞ MUTFAK’TAN YEREL VE COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZETLER

Maş Piyazı

Yoğurtlu Arap Köfte

SEÇMELİ BAŞLANGIÇLAR: Yuvalama veya Ekşili Ahıtmalı Ufak Köfte veya Şiveydeyiz

ARA SICAK: Zeytinyağlı Kuru Patlıcan ve Biber Dolması

ANA YEMEK: Antep Pideli Yoğurtlu Ekmek Kebabı

TATLI: Sütlü Zerde

FİNAL: Menengiç Kahve & Eğlencelik

BODRUM’DA KARNAS VINEYARDS’TAN YEREL, COĞRAFİ İŞARETLİ VE VEGAN LEZZETLER

Zinfandel Yaprağında Bademli Terbiyeli Sarma, Ev Yapımı Bazlama ile

METRO TÜRKİYE’DEN GENÇ ŞEFLERE PRAG’DA EĞİTİM HAKKI

Bu yıl ilk kez düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda genç şefler Türk mutfağının sürdürülebilirlik elçileri olmak için yarışacak. Metro Türkiye’nin ana sponsorluğundaki yarışma ile mutfağında sürdürülebilirliği ana disiplini hâline getirmeyi hedefleyen şefler öne çıkacak. Finaldeki üç şefe Prag Metro platformunda sürdürülebilir mutfak odağında eğitim hakkı verilecek. Yarışmanın jüriliğini; Gastronometro Direktörü Maximilian J.W. Thomae, Dude Table Gastronomi Ajansı Başkanı Funda İnansal, Gazeteci- Gastronomi Yazarı Ebru Erke ve Cooks Grove Kurucusu Şef Şemsa Denizsel üstlenecek.

Akasya AVM’nin Alışveriş Merkezi sponsoru, Hellmann’s’ın ise Sokak Lezzetleri Sponsoru olduğu Restoran Haftası, tüm gastronomi tutkunlarını bu yıl da yeni lezzet deneyimleri yaşamaya davet ediyor. Restoran Haftası restoranları, menüleri ve etkinlikleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için restoranhaftasi.com web sitesini ziyaret edebilir veya Instagram hesabı @restoranhaftasi’nı takip edebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir