Sağlıklı Bencillik Nedir Ve Nasıl Uygulayabilirsiniz?

saglikli-bencillik-nedir-ve-nasil-uygulayabilirsiniz?

Sağlıklı bencillik, başkalarına yardım etmek için önce kendi iyiliğimizi sağlamayı içerir. İşte bunun ne kadar önemli olduğu ve nasıl teşvik edileceği.

Bencil etiketinin olumsuz bir çağrışım yaptığı bir toplumda yaşıyoruz. Başkaları için fedakarlığın erken yaşlardan itibaren gücü ve gerçek cömertliği ifade ettiği öğretildi, ancak hiçbir şey gerçeklere karşı koyamaz. Sağlıklı bencillik diye bir şey duydunuz mu?

İspanyol Kraliyet Akademisi bencilliği, “kişinin başkalarının çıkarlarını gözetmeden kendi çıkarlarına aşırı derecede dikkat etmesine neden olan, kendine karşı aşırı ve ölçüsüz sevgi” olarak tanımlar. Bununla birlikte, çoğu, ne pahasına olursa olsun kendi zevkini aramayan, bunun yerine başkalarını ihmal etmeden veya zarar vermeden refahın peşinde koşan bir tür bencillik olduğunun farkında değildir.

Bu durumda, sağlıklı bencillikten bahsediyoruz. Kendimize bakma ve gerçekten yapmak istediğimiz şeyi, suçluluk duymadan yapma yeteneğini ima eder. Bu tür bir bencillik yanlış değil, hatta çok gereklidir. Çünkü biri kendine bakamıyorsa, başkalarına da pek yardım edemez.

Hadi daha yakından bakalım.

Sağlıklı bencillik nedir?

Konunun uzmanları Richard ve Rachael Heller, sağlıklı bencilliği, “kişinin kendi ihtiyaçlarına ve duygularına, başkaları saygı duymasa bile, saygı duyma (özellikle başkaları saygı duymuyorsa)” yeteneği olarak tanımlıyor.

Bu anlamda, sağlıklı bencillik, kendine bakmayı ve başkalarına açık olmak için kendine dikkat etmeyi içerir. Kendimize odaklanmaz ve kendi iyiliğimiz için bir şeyler yapmazsak, kendimize zarar vermeden etrafımızdakilere pek bakamayız.

Sağlıklı bencillik eksikliğini yansıtan oldukça yaygın ve bariz bir örnek, başkalarının (çocuklar, eşler, ebeveynler) tüm ihtiyaçlarını düşünen ve kendilerini unutan annelerdir. Bu durumlarda anneler kendilerine zaman ayırmalarına izin vermezler. Ve eğer yaparlarsa, kendilerini suçlu hissederler.

Bu kadınların hissettikleri kişisel ihmal ve suçluluk, kültürel inançların içe yansıtılmasının ürünüdür. Bu inançlar, “iyi bir annenin” tamamen özverili, koşulsuz ve başkalarının hizmetinde olması gerektiğini belirtir. Bu, hepimizin dikkat etmesi gereken çok sağlıksız bir inançtır.

Sağlıklı bencilliğin yokluğunu etkileyen faktörler

Toplum, insanları tüm çabalarını kendilerini unutarak başkalarına bağlılık ve adanmaya dönüştürmeye teşvik ederken, diğer kişisel değişkenlerin sağlıklı bencilliğin yokluğunu teşvik ettiği de doğrudur.

İşte en yaygın olanlardan bazıları.

Özgecil olarak etiketlenen ancak bizi gerçekten inciten belirli uygulamaları durdurabilmek, sağlıklı bencilliğin bir parçasıdır.

Düşük benlik saygısı

Başkalarına orantısız bağlılık, düşük özgüvenden kaynaklanabilir. Bu nedenle, onu güçlendirmek için kişi, başkalarının takdirini veya sevgisini kazanmak için ne gerekiyorsa yapabilir.

Ancak bu kötü bir yatırımdır. Sonunda, kişi çok şey verdiği ve karşılığını az ya da hiç almadığı için hüsrana uğrar. Diğer durumlarda, ne zaman ilgi görürlerse, satın alınmış aşk gibi gelir.

Kişinin kendi yaşam hedefleri ile ilgili sorumsuzluk

Daha bilinçsiz bir düzeyde, fedakarlık, kişinin hayallerini gerçekleştiremeyeceğine dair gerçek bir korkudan kaynaklanabilir. Bu nedenle, mükemmel bahane, başkalarının onlara ihtiyacı olduğu için zamanlarının olmamasıdır.

Toplumumuz, başkaları için kendilerini feda edenlere çok değer verir. Yani eğer yaparsak, kendi yanılsamalarımızı ve korkularımızı gizlemek için ideal bir bilinçsiz bahanemiz olur. “Bir şeyi alamadım çünkü hayatımı aileme adadım” demek, “Alamadım çünkü nasıl olduğunu bilmediğim için” demekten daha kolay.

Sağlıklı bencillik uygulamanın faydaları

Sağlıklı bencilliği teşvik etmek bize aşağıdaki konularda yardımcı olacaktır:

  • Kendini sevmeyi güçlendirmek.
  • Daha mutlu olmak.
  • Genel sağlığınızı iyileştirmek. İhtiyaçlarımıza öncelik vererek stresi ve sonuçlarını hafifletmeye yardımcı oluyoruz.
  • Daha az suçluluk hissetmek. İstemediğimiz bir şeye “hayır” dersek, başkalarına değil kendimize olan bağlılığımızı yeniden teyit ederiz.
  • Başkalarını daha etkili bir şekilde desteklemek. Kendimizi ilk sıraya koyduğumuzda ve kendimize özen gösterdiğimizde, etrafımızdakilere yardım etmek için daha fazla enerjimiz olur.
  • Şimdinin tadını daha çok çıkarmak.
  • Daha iyi ve daha sağlıklı ilişkilere sahip olmak.

Sağlıklı bencilliği teşvik etmek için ipuçları

Artık sağlıklı bencilliğin bazı faydalarını bildiğinize göre daha fazla beklemeyin ve uygulamaya koyun! İşte nasıl yapılacağı.

Kendi ihtiyaçlarınızı belirleyin

İhtiyaçlarımıza daha fazla dikkat etmek istiyorsak, önce bunların ne olduğunu bilmeliyiz.

Kulağa kolay gelebilir, ancak bazı insanlar için hiç de kolay değil, özellikle de ailelerinin ve arkadaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaya alışmış olanlar için.

İhtiyaçlarınızı belirlemek için kendinize “Gerçekten ne istiyorum?” diye sorun. Dinlemek için zaman ayırın.

Hayır demeyi öğrenin

İşbirliği, hoşgörü ve anlayış, hayır diyebildiğiniz sürece olumlu değerlerdir.

Bu anlamda istemediğiniz zaman evet demeyin. Binlerce gerekçe, yalnızca reddetme hakkınızın tam olduğuna ikna olmadığınızı gösterir.

Kendiniz için zaman bulun

Haftada en az bir kez kişisel zevkiniz için aktiviteler yapmaya çalışın. Bu, gerginliğin serbest kalmasına yardımcı olacaktır. Daha fazla boş zamanınız olsaydı ne yapmak isterdiniz, bunu belirleyin ve yapın!

Sizin için anlar, sizi enerjiyle dolduran ve hayattan keyif almanızı sağlayan alanlardır.

Delege faaliyetleri

Kendinize daha fazla bakmaya başladığınızda ve başkalarının gereksinimlerine “hayır” dediğinizde, aslında yaptığınız faaliyetleri çevrenizdekilerin ihtiyaçlarını karşılamak için devretmek zorunda kalacaksınız. Bu, yalnızca kendinizi ilk sıraya koymanıza izin vermeyecek, aynı zamanda başkalarının özerkliğini de kolaylaştıracaktır.

Bazı görevleri delege ederken, muhtemelen diğer kişiye bunları nasıl yapacağı konusunda talimat vermeniz gerekecektir. Ancak daha fazla müdahale etmeyin.

Korku ve suçlulukla başa çıkmak

Son olarak, sağlıklı bencillik üzerinde çalışıyorsanız, muhtemelen yolunuza iki sabotajcı çıkacağını açıklığa kavuşturmak önemlidir: korku ve suçluluk. Kolay olmayacak ama yolculuğun sonunda sizi neyin beklediğine odaklanmalısınız.

Kendinizi suçlu hissetmeden şımartmayı başardığınızda, üzerinize çökecek olan duygu özgürleşme olacaktır. This might interest you…

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir