Uyku hastalığı, normal dışı zamanlarda uyku hali ve ani uyku atakları ile tanımlanan kronik bir uyku bozukluğu. Peki gündüz sürekli uyuma isteği neden olur? Gündüz aşırı uykululuk ile narkolepsi farkları neler? Gündüz sık uyuma isteği nasıl tedavi edilir? Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr.Öğr.Üyesi Nicer Korkut Bıçak anlattı.
Uyku beden ve ruh sağlığımız için elzemdir. Uyku sanılanın aksine aktif bir süreçtir , bedenin kendisini onarması ve yenilemesi için gereklidir. Ortalama 7-8 saatlik uyku süresi erişkin birey için yeterlidir. Bu uyku süresi kişiye göre değişkendir önemli olan kişinin uykudan dinlenmiş kalkabilmesidir. Yeterli uyku olmadığı durumlarda gündüz uyuklama hali, yorgunluk, sabahları baş ağrısı, dikkat eksikliği, hafıza sorunları gözlenebilir.
Gündüz aşırı uykululuk (Hipersomnia) neden olur? *
Pek çok şekilde uyku bozukluğu olabilir, uykuya dalma ve sürdürme bozuklukları ( insomni ) olabileceği gibi aşırı uyuma isteği ile giden bozukluklar (hipersomni ) yada uyku sırasında bazı davranış değişiklikleri (parasomni) de olabilir. Uyku bozuklukları tanısı için polisomnografi kullanılmaktadır.
Gündüz Aşırı Uykululuğu (Sürekli uyuma isteği) bir çok durumda karşımıza çıkabilir , en sık gece yeterli sürede ve kalitede uykuya sahip olmayan insomnia hastalarının gün içinde uyku atakları şeklinde karşımıza çıkar.
İkinci sıklıkta uyku apne sendromu veya huzursuz bacak sendromu gibi hastalıklara ikincil olarak uyku kalitesinin bozulduğu ve gece yeterli düzeyde uyku ihtiyacı karşılanmadığı için gündüz aşırı uykululuğu gözlenebilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaç ve madde kullanımları da neden olabilir. Altta yatan eğer depresyon varsa psikiyatriden destek alınmalıdır.
Gündüz sürekli uyuma isteğim var? Hipersomnia olup olmadığımı nasıl anlarım? *
Hipersomnia santral kökenli (primer) aşırı uyuma isteğidir . Narkolepsi hipersomniye neden olan hastalıklardan bir tanesidir.
Gündüz aşırı uykululuk (Hipersomnia) ile narkolepsi farkları neler? *
Narkolepsi ile hipersomnia aynı şey değildir. Narkolepside hipersomnia ile beraber gülme veya öfke gibi hislerle beraber oluşan kasların kontrolünün kaybı (katapleksi) ve uyku paralizi adı verilen uyandıktan sonra hareket edememe hali yanısıra uykuya dalış ve uykudan uyanma esnasında halusinasyonlar görülmektedir.
B12 gibi vitamin ve magnezyum gibi mineral eksikliklerinde veya troid bezi rahatsızlığında da gün içi yorgunluk ve halsizlik görülebilir bu durum gündüz aşırı uykululuğu ile karıştırılmamalıdır.
Gündüz aşırı uykululuk (Hipersomnia) zararlı mıdır? Ne zaman doktora başvurmak gerekir? *
Gündüz aşırı uykululuğuna sebep olan durum tespit edilmediğinde altta yatan rahatsızlık ilerleyerek tedavisinde gecikmeler yaşanabilir .
Uyku süresi 8 saatin üzerinde olan veya normal uyku süresine rağmen gün içinde uyuklamaları olan veya bunlar olmaksızın uygunsuz ortamlarda aniden bastıran uyku ataklarında doktora başvurulmalıdır.
Gündüz aşırı uykululuk (Hipersomnia) nasıl tedavi edilir? *
Gündüz aşırı uykululuğu tedavisi için altta yatan nedene göre tedavi verilir. Hiçbir neden tespit edilemeyen hastalar için gün içinde uyanıklılığı sağlayıcı ilaçlar verilmektedir.
Gündüz aşırı uykululuğu anormal bir durumdur ve beraberinde gelişebilecek olası kazalar nedeniyle özellikle tedavi edilmelidir. Bu nedenle mutlaka bir nöroloji hekimine başvurulmalıdır.
Gündüz aşırı uykululuk (Hipersomnia) sorunu yaşayanlar için öneriler *
Gece uykusuzluğa bağlı gündüz aşırı uykululuğu sözkonusu ise akşamları çay ve kahve tüketiminin azaltılması , uyku hijyenine dikkat edilmesi , aynı saatte yatıp aynı saatte kalkması, uykuya geçmeden ekran maruziyetinin azaltılması , gürültülü ortamdan uzak durulması önerilir. Aynı zamanda bazı ilaçlar da uyku hali yapabilir , varsa ve uygunsa bu ilaçların saatindeki değişiklikler yardımcı olabilir .
Uyku apne sendromu gün içi uyuklamalar ile seyredebilir , bu hastalarda cihaz destekli tedaviler gün içi aşırı uyuklamanın önüne geçebilir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Uykunuzu koruyun! Kaliteli hayat, kaliteli uykuyla mümkün!
- Yanlış uyku pozisyonları nelerdir? Yatağa geçiş nasıl olmalı?
- Uykusuzluğun çözümü nedir? İşte yenmesi gereken 12 besin
- Neden uyuyamıyoruz? Kaliteli uykuya nasıl kavuşabiliriz?