Kuersetin, antioksidan ve antiinflamatuar etkileri ile karakterize edilen bir bitki pigmentidir. Hangi gıdalar içerir?
Kuersetin’in faydalarını biliyor musunuz? Çok çeşitli bitki ve yiyeceklerde bulabileceğiniz doğal bir fitokimyasaldır. Bir pigment olarak önemli bir rol oynasa da, fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştirme potansiyeli ile de dikkat çekiyor.
Özellikle ve ACS Omega adlı bilimsel dergideki bir makalede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, diyabet önleyici, antioksidan, iltihap önleyici, yara iyileştirici ve kardiyovasküler ajan olarak görev yapan umut verici biyoaktif etkilere sahiptir.
Aslında, şu anda çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için potansiyeli araştırılmaktadır. Bilim bu konuda ne diyor? Başlıca kaynakları nelerdir? Aşağıdaki yazıda bu soruları cevaplayacağız.
Kuersetin nedir?
Kuersetin, flavonoidler grubuna ait bir bitki pigmentidir. Çeşitli meyve, çiçek ve sebzelere renk vermekten sorumludur. Bununla birlikte, antioksidan ve anti-inflamatuar nitelikleri için değerlidir. Adı, “meşe ormanı” anlamına gelen Latince quercetum kelimesinden gelir.
Biyoyararlanımı geçmişte hafife alınsa da, şimdi diğer fitokimyasallardan nispeten daha yüksek olduğu biliniyor. Buna ek olarak, ortalama bir kişinin gıda yoluyla günde 10 ila 100 mg tükettiği, diyetlerimizde en bol bulunan flavonoid olduğu tahmin edilmektedir (20’den fazla gıda kaynağı onu içerir).
Kuersetin’in faydaları ve kullanımları
Birkaç on yıl boyunca araştırmacılar, antioksidan kapasitesi nedeniyle kuersetin’in büyük biyolojik öneme sahip olduğunu düşünmüşlerdir. Pharmacognosy Reviews’daki bir yayının açıkladığı gibi, bu tip flavonoid, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumada önemli bir rol oynar.
Serbest radikaller, çok çeşitli kronik hastalıkların gelişimiyle bağlantılı kararsız moleküllerdir. Aşırı üretimleri hücresel fonksiyonları değiştirir ve kardiyak, metabolik ve nörodejeneratif bozuklukların gelişmesine yol açar. Peki kuersetin nasıl yardımcı olur? Bakalım!
İltihabı azaltmak
Birçok kronik hastalık kronik inflamasyonla ilişkilidir. Buna karşılık, yüksek düzeyde serbest radikal varlığının inflamatuar genleri aktive ettiği ve aşırı bir tepkiye yol açtığı belirlendi.
Bu bağlamda, antioksidan potansiyeli serbest radikallerin olumsuz etkilerini engellediği için kuersetin takviyesi faydalıdır. Benzer şekilde, hücresel inflamasyon belirteçlerini azaltır.
Bu bağlamda, The American Journal of Clinical Nutrition, araştırmada, kuersetin’in, tümör nekroz faktörü-alfa (TNFa) ve interlökin-6 (IL-6) molekülleri dahil olmak üzere inflamatuar genlerin ekspresyonunu azalttığını bildirdi.
Bu arada, Journal of the American Nutrition Association’daki araştırma, 8 hafta boyunca günde 500 mg kersetin takviyesinin, romatoid artritli kadınlarda inflamatuar belirteçleri azalttığını detaylandırdı. Bu, sertlik ve ağrıdaki azalmayla bağlantılıydı.
Kardiyovasküler sağlık bakımı
Kuersetin’in kardiyovasküler sağlık hizmetlerine katkıda bulunmasının nedenlerinden biri, kan damarlarını gevşetme yeteneğidir. Bu nedenle, alımı yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.
Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics’te paylaşılan araştırma, bu flavonoidin vazodilatör etkilere sahip olduğunu ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu bildirdi. Bu aynı zamanda, günde 500 mg kuersetin tüketiminin sistolik ve diyastolik kan basıncını ortalama 5,8 mm Hg ve 2,6 mm Hg düşürmede yararlı olduğunu belirleyen Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde paylaşılan yakın tarihli bir incelemede de doğrulandı.
Buna karşılık, Avrupa Tıbbi Kimya Dergisi’nde paylaşılan bilgiler, kuersetin’in kardiyovasküler riski kontrol etmenin anahtarı olan kötü kolesterolün (LDL) oksidasyonunu da engellediğini öne sürüyor.
Nörodejeneratif bozuklukların önlenmesi
Antioksidanlar, nörodejeneratif bozuklukların riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Kuersetin, özellikle, bir nöroprotektan olarak kabul edilmiştir.
Oksidatif Tıp ve Hücresel Uzun Ömür’de paylaşılan bir araştırma, bu maddenin oksidatif strese karşı doğal savunmayı uyardığını ve Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azalttığını belirtiyor.
Alerji semptomlarının giderilmesi
Kuersetin’in anti-inflamatuar aktivitesi, alerjilerle mücadelede olumlu etkilere sahiptir. İran Alerji, Astım ve İmmünoloji Dergisi’nde bu antioksidanın farelerde fıstıkla ilgili anafilaktik reaksiyonları kontrol etmeye yardımcı olduğu bildirildi.
Bu arada, diğer araştırmalar, histamin gibi iltihabı teşvik eden kimyasalları bastırmaya yardımcı olduğunu buldu. Aynı etkilerin insanlarda da ortaya çıkıp çıkmayacağı şu anda belli değil.
Antitümör özellikleri
Kuersetin kanser için alternatif bir tedavi değildir. Hiçbir şekilde bu hastalığa karşı tıbbi tedavilerin yerini almamalıdır. Bununla birlikte, kanıtlar, neoplazmalar gibi oksidatif stres ve iltihaplanma ile ilişkili kronik bozukluklara karşı önleyici bir rol oynadığını göstermektedir.
Plos One dergisinde yapılan araştırma, bu fitokimyasalın kanser hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engellemeye yardımcı olduğunu buldu. Daha kesin olmak gerekirse, test tüpü ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar bu maddeyi aşağıdaki dokularda kanseri önleme ile ilişkilendirmektedir :
- Karaciğer
- Akciğer
- Göğüs
- Mesane
- Kan
- Kolon
- Yumurtalık
Erken yaşlanmanın önlenmesi
Yaşlanma durdurulamayan biyolojik bir süreçtir. Bununla birlikte, serbest radikallere sürekli maruz kalmak onu hızlandırır. Neyse ki, kuersetin gibi doğal maddeler onu durdurmaya veya yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Nature Medicine’de yapılan bir araştırma, alımını yaşlılıkta artan yaşam beklentisi ile ilişkilendiriyor. Ayrıca, hücrelerin korunmasına ve yaşlanma belirteçlerinin azaltılmasına yardımcı olduğunu öne sürüyor.
Amerikan Çin Tıbbı Dergisi’nde kersetin’in insan dermal fibroblastları üzerinde onarıcı faydalar sağladığı sonucuna varan başka bir çalışmada da benzer sonuçlar bildirilmiştir.
Kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesi
Birkaç çalışmada, kuersetin kan şekeri düzeylerini düşürmede faydalar göstermiştir. Biomedicine and Pharmacotherapy’de paylaşılan bir literatür incelemesi, bu flavonoidin anti-diyabetik potansiyele sahip olduğunu ve diyabetle ilişkili komplikasyon riskini azaltabileceğini detaylandırıyor.
Kuersetin’in riskleri ve olası yan etkileri
Kuersetin birçok faydası ile bilinirken, özellikle ek olarak alındığında bazı yan etkileri yoktur. Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırmalarında, günde 1000 mg’dan fazla alımın aşağıdaki semptomlara yol açabileceğini ayrıntılarıyla anlatan bir rapor:
- Mide rahatsızlığı
- Baş ağrısı
- Karıncalanma hissi
- Mide bulantısı
Ancak, çoğu durumda güvenli kabul edilir ve komplikasyonlara neden olmaz.
Onu tüketmenin en iyi yolu, onu içeren yiyeceklerdir. Bununla birlikte, takviye olarak alınırsa, aşağıdaki durumlarda kaçınılmalıdır:
- Hamile ve emziren kadınlar
- Antibiyotik tedavisi gören kişiler
- Yüksek tansiyon için ilaç alan kişiler
- Kronik hastalığı olan kişiler (önce doktorunuza danışın)
Kuersetin ile ilgili çalışmaların çoğunun hayvanlar üzerinde veya laboratuvarda yapıldığını dikkate almak önemlidir. Bu nedenle insanlarda önemli yararlar sağladığını kesin olarak söylemek mümkün değildir. Bu nedenle tedavi anlamında birinci tercih olmamalıdır.
Kuersetin’in ana kaynakları
Kuersetin, belirli gıdalardan elde edildiğinde birçok fayda sağlar. Genellikle kabukta veya dış tabakada yoğunlaşır. Başlıca kaynaklar aşağıdaki gibidir:
- Brokoli
- Kirazlar
- Domates
- Arpacık
- Kara lahana
- Kırmızı üzüm
- Kapari
- Yeşil ve siyah çay
- Kırmızı elmalar
- Kırmızı yaprak marul
- Biber (sarı ve yeşil)
- Soğan (kırmızı ve beyaz)
- Meyveler (kızılcık, yaban mersini, yaban mersini ve ahududu)
Kuersetin miktarı her gıda maddesine göre değişir ve bazen yetiştirme koşullarına bağlıdır. Bununla birlikte, kapsül veya toz formunda ticari takviyelerde de mevcuttur.
Önerilen dozlar genellikle günde 500 ila 1000 mg arasındadır. Optimum absorpsiyon için, C vitamini veya bromelain gibi enzimler ile eşzamanlı tüketim endikedir.
Kuersetin ve faydaları hakkında ne hatırlamalıyız?
Kuersetin, sağlığı geliştirmek için en çok önerilen flavonoidlerden biridir. Kanıtlar, anti-inflamatuar ve antioksidan potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu sayede çeşitli hastalıkların önlenmesinde rol oynar.
Ek olarak mevcut olmasına rağmen, en iyi diyet yoluyla elde edilir. Birçok gıda onu içerir ve tesadüfen bunlar diğer gerekli besinleri sağlar. This might interest you…