Toksoplazma enfeksiyonu, Toxoplasma Gondii adı verilen parazitin vücuda girmesiyle oluşan bir hastalık. Bu parazit hem hayvanlarda hem de insanlarda görülebiliyor ve insanlara birçok şekilde bulaşabiliyor. Gebelikte toksoplazma belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Toksoplazma enfeksiyonu geçiren kişilerin doğumu nasıl olmalı? Gebelikte toksoplazmadan korunma yolları neler? Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz anlattı.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA NEDİR? *
Gebelikte toxoplasmozis, toxoplasma gondii denen bir parazitin vücuda girmesiyle oluşur. Gebelikte enfeksiyonun geçirilmesi durumunda plasenta yoluyla anne karnından bebeğe geçmesiyle konjenital toksoplazmozis adı verilen hastalık oluşur.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA BELİRTİLERİ NELER? *
Toksoplazma enfeksiyonu, gebenin kendisinde belirti vermeden geçirilebilir ancak bu durum bebeğe geçişe engel olmaz. Hafif geçirildiğinde gebede döküntü, halsizlik, eklem ağrıları, lenf bezlerinde şişme yaparken; ağır enfeksiyonda gözün retina tabakasının, beyin ve zarlarının veya kalp kasının enfeksiyonu gibi organ tutulumu yapabilir.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA NEDENLERİ *
Toksoplazma gondii denilen parazit, bazı hayvanların vücudunda bulunmaktadır. Eğer bu hayvanın eti, çiğ veya az pişmiş yenirse, hatta çiğ et hazırlanma aşamasındayken diğer gıdalara temas ederse, yine bulaş gerçekleşebilir. Ayrıca enfekte kedi dışkısından da temas sonrası bulaşabilir.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA RİSK FAKTÖRLERİ *
Toksoplazma paraziti gebelik seyri esnasında bebeğe bulaştığında bebekte göz, karaciğer, bağırsak beyin organ hasarına ve gelişme geriliğine sebep olabilir. Yine bebeklerde doğumda sarılık, lenf bezi büyümesi, karaciğer ve dalakta büyüme, havale, beyinde kalsifikasyon, hidrosefali, mikrosefali, nörolojik kusurlar ve göz enfeksiyonu yapabilmektedir. Gebelik haftası ilerledikçe bulaş riski artmaktadır. İlk üç ayda bebeğe geçiş riski %25 iken son üç ayda bu risk %75 olabilmektedir.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA TANI YÖNTEMLERİ *
Toksoplazma parazitinin vücutta var olup olmadığı kanda yapılan testlerle anlaşabilir. Toksoplazma IgG denen testin pozitifliği, enfeksiyonun daha önce geçirildiğini gösterirken; Toksoplazma IgM enfeksiyonun aktif olarak geçirildiğine veya yeni geçirilmiş olduğuna işaret eder. Kimi insanlarda aylar önce geçirilse bile Toksoplazma IgM pozitif olarak kalabilir.
TOKSOPLAZMA ENFEKSİYONU GEÇİREN KİŞİ EMZİREBİLİR Mİ? *
Toksoplazma enfeksiyonu geçiren gebeler doğum sonrası emzirebilirler ancak meme başı çatlağı veya kanaması varsa dikkatli olmaları gerekmektedirler.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMADA SEZARYEN ŞART MI? *
Konjenital toxoplazmozis doğum şeklini veya zamanını değiştirmemektedir.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA TEDAVİSİ *
Toksoplazma enfeksiyonu erken haftada geçirildiğinde bulaş olasılığı düşük olmasına rağmen bebekte ciddi hasar yapabilir. Çok erken gebelik geçirildiyse gebeliğin devam ettirilmemesi bir seçenek olabilir. Daha ileri haftalarda ise amniosentez (anne karnından sıvı alınması) yoluyla bebekte enfeksiyon olup olmadığına bakılır. Enfeksiyon şüphesi olan gebeye hemen antiparaziter ilaç başlanması ve enfeksiyon doğrulanırsa üçlü tedaviye geçilmesi gerekmektedir.
GEBELİKTE TOKSOPLAZMA KORUNMA YOLLARI *
Toksoplazma paraziti vücuda parazitin ağızdan alınmasıyla bulaşır. Ellerin virüsle temas ettikten sonra ağıza götürülmesi veya yiyecek yoluyla olabilir. Bu yüzden korunma yöntemi olarak en önemli husus hijyendir.
- Ellerin sık yıkanması,
- Toprak ile uğraşılıyorsa eldiven takılması,
- Çiğ et yenilmemesi,
- Çiğ et teması olduysa ellerin yıkanması,
- Meyve sebzelerin iyice yıkanması,
- Pastörize edilmemiş süt tüketilmemesi,
- Evde kedi besleniyorsa kumunu gebe dışında başka birinin değiştirmesi,
- Kedinin dışarıya çıkarılmaması,
- Diğer hayvanlarla temas ettirilmemesi ve kedinin çiğ et yememesi gerekmektedir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Gebelikte hipertansiyon belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? 10 soruda gebelikte hipertansiyon
- Hamilelikte ay ay yapılacak tarama testleri ve tahliller
- Anne karnında down sendromu belirtileri neler? Ne zaman, nasıl anlaşılır?
- Fetal DNA nedir? Genetik hastalıklara anne karnında teşhis!
- Gebelikte tek taraflı beslenme nedir? Hamilelikte nasıl beslenilmeli?
- Hamilelikte yenilmemesi gereken meyveler nelerdir?
- Hamilelikte hangi balıklar yenebilir?