Kuru Saç Nasıl Nemlendirilir? Saçları Nemlendirmek Için öneriler

kuru-sac-nasil-nemlendirilir?-saclari-nemlendirmek-icin-oneriler

Bu makalede kuru saç nasıl nemlendirilir? sorusunun yanıtlarına bakıyoruz… Acıbadem Fulya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sedat Akdeniz kuru saçlarla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Makalede saçları nemlendirmek için öneriler de bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım… (Bu makalenin ardından doğal saç bakım maskeleri yazımıza da bakabilirsiniz)

Saç nasıl nemlendirilir?

Öncelikle saç nasıl nemlendirilir?  Prof. Dr. Akdeniz’in yanıtları şöyle:

Saç hastalıkları ve rahatsızlığı hakkında yorum yapabilmek için öncelikle saçın yapısının iyi bilinmesi gerekir. Saç dıştan içe doğru kütikül (en dış tabaka), korteks (dıştan içe doğru 2. tabaka) ve medülla tabakalarından oluşuyor. Bu yapıyı çatının yapısına benzetebiliriz; kütikül tabakası saçta temel koruyucu bariyer görevini gören çatıdaki kiremitler gibi içiçe geçmiş keratin pulcuklarından oluşur.

Saçlar sert fırçalarla tarandığında, sık fön çekildiğinde, güneşe maruz kaldığında, perma, boya ve renk açıcılara maruz kaldığında bu tabakada bozulma yani kiremit yapısında kırılmalar aşınma gelişebilmektedir. Bu tabaka normal koşullada (bütünlüğü bozulmamış) düzgün yüzeyli yapısı gelen ışığı yansıtarak parlak görünüm sağlar, ayrıca saçlarda sürtünmeyi sınırlayan düzgün bir yüzey oluşturur. Korteks tabakası ise saçın temel olarak elastikiyet ve gerilme gücünden sorumlu tabakadır.

Saç kozmetikleri kütikül ve korteks hücrelerini etkileyerek saçın yapısal özelliklerini değiştirebilen ürünlerdir.

Bunlar;

  1. Şampuanlar ve saç kremleri (conditioners),
  2. Geçici ve kalıcı şekillendiriciler (sprey, köpük, jöle, perma, düzleştirici losyonlar),
  3. Geçici ve kalıcı renk (saç boyaları renk açıcılar) değişikliği,
  4. İyileştirici ürünler (yağlanma, kepek karşıtı)

Şampuan kullanımında beklenti günümüzde saçta temizliğin ötesine geçmiştir. Kullanılan şampuanların saça hacim, yumuşaklık, parlaklık verme, kolay taranabilme ve şekil alabilme, kepek, yağlanma ve kuruluğunu önlenmesi beklenmektedir.

Şampuanlar saç tipi ve ihtiyacına göre (normal, yağlı, kuru, ince, permalı, veya yıpranmış) birden fazla sürfaktan (sentetik deterjalar) içermektedir. Yağlı saçlar için kullanılması gereken şampuan kuru saçlar için kullanıldığında deterjan etkisi yüksek olduğu için kuru saçları çok daha fazla kurutacaktır. Şampuan seçiminde ihtiyaca göre şampuan kullanımı önemlidir. Temizleme gücü (deterjan etkisi) yüksek şampuanların sık kullanılması sonucu saçlarda sebumun (yağ) yok olmasına, mat kuru ve taranmayan saçlara neden olabilir.

Yapısal, genetik faktörler, hormonal, yaşlanma nedeniyle saç tipi (kuru, yağlı ve ince yapılı) farklılık göstermektedir. Saç tipine uygun olmayan şampuanlarla saçların sık yıkanması saçlarda kuruma, yıpranmaya neden olabilir.

KURU SAÇLARDA HANGİ ŞAMPUANLAR KULLANILMALI? *

Kuru saçlarda temizleme gücü hafif olan şampuanların kullanılması gerekir. Temizleme gücü hafif olan şampuanlar daha sık aralıklarla kullanılabilir. Eğer saçlar kuru, mat, kolay taranamıyor, aşırı fırçalanma, sık fön, güneşte kalma, perma, renk açıcılar nedeniyle yıpranmış ise saçlarda meydana gelen hasarın onarılması için saç kremleri (conditioners) kullanılmalıdır.

Saç kremleri şampuanların içerisinde (kombine) olabildiği gibi ayrı kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda saç kremlerinin şampuan sonrası saça uygulanıp durulanmasının çok daha etkili olduğu bildirilmiştir. Bazı saç kremleri şampuanlam sonrası saça uygulandıktan birkaç saat sonra durulanabilmektedir. Uygulanan saç kremleri saçların onarılmasını sağlıyor. Yani saçın kütikül ve korteks tabakasını onararak bu etkiyi gösteriyor.

Saçlarda gelişen negatif yükü azaltarak, statik elektrik oluşumunu engelleyerek saçların uçuşmasını engelliyor. Saçlarda protein yıkımını azaltarak saça hacim veriyor. Saçların kolay taranabilmesini sağlıyor.

Saçları nemlendirmek için ne yapmalı?

Saçların nemlenmesi için öncelikle saçta nem kaybına neden olabilen (aşırı fırçalama, uygun olmayan şampuan kullanmama, sık fön, renk açıcı kullanımı, perma gibi) işlemlerden kaçınmak gerekiyor. Saça kremlerin uygulanması saçlarda onarım, parlaklık ve dolgunluk sağlamaktadır.

Evde saç nemlendirici nasıl yapılır?

Bilgisayar sayesinde iletişim gücünün artması sonucu internet ortamında çok sayıda evde saçlara uygulanabilecek öneriler verilmektedir. Ancak güvenilir bilgiler olmasına çok dikkat edilmesi gerektiği gibi, bu ürünleri saçların diplerine sürmemek gerekir. Ayrıca her kişinin saç yapısı, hastalıkları vb birbirinden farklı olduğu için bir kişide olumlu etki gösteren uygulama ya da ürün, bir başka kişide olumsuz sonuçlara yol açabilir. Artık günümüz gelişen teknolojisi sayesinde geliştirilen, gerekli laboratuar uygulama sonuçları olan, güvenilir çok sayıda uygulanabilen ürün mevcuttur. Saçınızın tipine uygun olana bu ürünlerin tercih edilmesini öneririm.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Yazın yıpranan cildinize S.O.S öneriler
  • Evde saç, cilt bakımı ve doğal güzellik için 8 yağ önerisi

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir