Duygusal Sınırlar Ve Ergen Çocuğunuz İçin Önemi

duygusal-sinirlar-ve-ergen-cocugunuz-icin-onemi

Çocuğunuzun sağlıklı ilişkilerden zevk alması ve psikolojik bütünlüğünü güvende tutması için sınırlar belirlemesi gerekir. Bunu yapmalarına nasıl yardımcı olabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Duygusal sınırlar sadece yetişkinler için değildir. Ergenlik döneminde gençler sosyal çevrelerini genişletir ve akran grubu dünyalarının merkezi haline gelir. Bu dönemde kim olduklarını bilmeye ve ifade etmeye, saygı duymaya ve saygı duyulmaya, gerektiğinde “hayır” demeye her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var. Ancak sınırlar koymayı öğrenmek için ebeveynlerinin rehberliğine ve desteğine ihtiyaçları olacaktır.

Bunun hiç kimse için kolay bir iş olmadığını unutmayın. Bu çizgileri çizmek özellikle ilk birkaç seferde rahatsız edici ve korkutucudur.

Zor konuşmaları tetikleyebilir, başkalarının gücenmesine ve hatta kaybedilen arkadaşlıklara yol açabilir. Ancak, çocuklarınızın psikolojik bütünlüklerini güvende tutmak için bu sınırların ne kadar önemli olduğunu bilmeleri gerekir. Onları uygulamaya koymalarına yardımcı olmak istiyorsanız, aşağıda bazı ipuçları sunacağız.

Bir genç için duygusal sınırların önemi

Söylediğimiz gibi, ergenlik bir sosyal genişleme dönemidir ve sağlıklı ve başarılı ilişkiler elde etmek için atılganlık esas olacaktır. Çocuğunuzun duygusal sınırlar belirlemesi gereken birçok durum vardır:

  • İlk romantik ilişkilerini başlatırken yavaş ya da kendi hızlarında gitmeleri gerektiğini ifade etmek. Örneğin, toplum içinde öpüşmekten rahatsız olduklarını iletebilmek zor olabilir.
  • Arkadaşları veya partnerleri, sosyal medya şifrelerinizi istemek veya herhangi bir zamanda onları aramak ve telefona cevap vermelerini istemek gibi kontrol edici veya zararlı davranışlarda bulunursa. Nedenlerini korkmadan reddetmeyi ve belirtmeyi bilmek önemlidir.
  • Arkadaşları içmeye karar verirse ve çocuğunuz içmek istemezse veya başkalarının önerdiği bir plan konusunda kendilerini rahat hissetmiyorlarsa, akran baskısı ile başa çıkmak için.
  • Bir öğretmen, koç, aile üyesi veya başka bir yetişkinle bir çatışma veya anlaşmazlık ortaya çıkarsa. Çocuğunuza herhangi bir şekilde saygısızlık ettiklerinde veya onlara saldırdıklarında onlara sınırlar koymak da mümkün ve gereklidir.

Nihayetinde, bu sınırlar dürüstçe konuşmaktan ve kendilerini rahat ve uygun hissettiren senaryolara yerleştirmekten doğar. Bu, aşırı katı olmak, tecrit etmek veya başkalarının kafasına takmak anlamına gelmez, ancak kendi duygularının ve tercihlerinin ne olduğunu açıkça ortaya koymak anlamına gelir.

İlk romantik ilişkileri, gençlere sınırlarla nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri gereken yeni duygular getiriyor.

Çocuğunuzun duygusal sınırlar belirlemesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Sınırları belirlemek kolay değildir ve evde öğrenilen bir görevdir, duygusal zekanın geliştirilmesi gereken bir yerdir. Çocuğunuzun bunu başarmasına yardımcı olmak için izleyebileceğiniz bazı yönergeler vardır.

Onlara duygularıyla bağlantı kurmayı öğretin

Bazen gençler, ne hissettiklerinden ve neye ihtiyaç duyduklarından emin olmadıkları için “hayır” veya “yeter” demeyi başaramazlar. Belirli bir durumun sınırlar gerektirdiğini ve istenmeyen olayları normalleştirebileceğini veya gözden kaçırabileceğini kabul etmezler. Bu nedenle, duygularıyla nasıl bağlantı kuracaklarını bilmeleri ve sezgilerini ve bedenlerini dinlemeleri çok önemlidir.

Bir şey doğru gelmiyorsa, muhtemelen doğru değildir. Bir şey onları rahatsız ettiğinde kendilerini ifade ettikleri için kendilerini suçlu veya abartılı hissetmemelidirler. Ayrıca, doğal bir rehber görevi gören olumsuz duyguları asla susturmamalıdırlar.

Bu nedenle, çocuğunuza duygularıyla ilişki kurmayı, ortaya çıktıklarında onları tanımasını ve adlandırmasını öğretin. Ve hepsinden önemlisi, onlara dikkat etmeyi ve uygun bir şekilde ifade etmeyi öğretin.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Manipülasyona Karşı Nasıl Bir Önlem Alabilirsiniz?

Somut örnekler verin

Diğer durumlarda, ergen bir şey istemediği konusunda net olabilir, ancak bunu nasıl ifade edeceğini bilemez. Bu nedenle, o anlarda kullanılabilecek bir dizi faydalı ifadeye sahip olmak çok faydalı olabilir.

“Bunu bir düşüneyim ve sana yarın anlatayım;” “Bu konuda rahat hissetmiyorum;” “Hayır, teşekkürler, gerçekten hoşuma gitmiyor”…. Bunlar, temel iletişim kaynaklarının bir parçası olması gereken çok basit ifadelerdir.

Sınırları belirlerken bunu kesin ve kendinden emin bir şekilde yapmalıdırlar. Kendilerini açıklamaları veya haklı çıkarmaları gerekmez. Bu nedenle, onlara sunulan farklı durumlara yanıt verebilecekleri bir dizi basit yol sunun.

Duygusal sınırlarını güvenli bir ortamda uygulamalarına izin verin

Herhangi bir beceri gibi, sınırları belirleme sanatı da rahat ve doğal hissettirecek şekilde uygulanmalıdır. Ev gibi güvenli bir ortamda yapmaktan daha iyi bir şey yoktur.

Gençlerin kendilerini ifade etmelerine veya evde kendi kararlarını vermelerine izin vermezsek, gençlerin iddialı olmalarını bekleyemeyiz. Bu nedenle, odasında yalnız kalmayı istemek, evde kalıp ders çalışmak için aile büyüklerini ziyaret etmemeye karar vermek ya da anne-babaya, onlarla konuşma biçiminden dolayı iyi hissetmediklerini söylemek, onların becerilerini geliştirecek küçük adımlardır. Onlara izin verin ve onları teşvik edin.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Duygusal Karşılıklı Bağımlılık Nedir?

Benlik saygısını güçlendirin

Eleştirilme, reddedilme veya terk edilme korkusu, gençlerin duygusal sınırlar koymayı reddetmelerinin ana nedenlerinden biridir. Arkadaşlarını veya partnerlerini elinde tutmak veya grubun bir parçası olarak kalmak isteyen gençler saygısızlığı, istismarı veya kötü muameleyi kabul edebilirler.

Bu nedenle, başkalarını rahatsız etme veya onları üzme riskine rağmen kendilerini korumalarına ve savunmalarına olanak tanıyan güçlü ve sağlam bir özsaygıya sahip olmaları önemlidir.

Ergenlik çağına geldiğinde çocuğunuzun bu konuda eksik olduğunu düşünüyorsanız, özgüvenini güçlendirmesi için bir profesyonelden yardım istemek belki de iyi bir fikir olabilir.

Bir rol model olun ve çocuğunuza duygusal sınırları nasıl koyacağını gösterin

Onların ana referanslarından biri olduğunuzu ve çocuklarınızın dünyada iletişim kurmayı ve gelişmeyi sizden öğreneceğini unutmayın. Bu nedenle, ilişkilerinizin nasıl olduğunu, size yakın olanlarla nasıl davrandığınızı ve gerektiğinde sınırları nasıl belirleyeceğinizi kendiniz kontrol edin.

Çocuklarınızla veya eşinizle, duygularınıza ve onların duygularına saygı duyarak iddialı bir şekilde iletişim kuruyor musunuz? Değilse, çocuğunuza daha iyi bir örnek olmak için bunu kendiniz değiştirerek başlayın.

Kısacası, çocuğunuz “hayır” demeye, biri kendisini kötü hissettirdiğinde kendini açıkça ifade etmeye ve ters giden kararlar almaya alışmakta zorlanabilir. Bununla birlikte, sizin desteğiniz ve uygulamanızla genç evladınız, kendisine daha sağlıklı ilişkiler kurabilecek bu sınırları oluşturabilecektir. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir