Merve Kocagöz, tekstil üreticileri ile geri dönüşüm firmaları ve son kullanıcılar arasında bir mobil atık yönetimi platformu olan Recycled! ile kullanıcıları yeniden değer kazandırma ve geri dönüşüme yönlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Merve Kocagöz, Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Sabancı Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği’nde master yaptı. 2012 yılından itibaren aktif olarak yazılım sektöründe çalışan Kocagöz, bankacılıktan telekomünikasyona, e-ticaretten lojistik sektörüne kadar farklı firmaların IT departmanlarında görev aldı. Şu an özel sektördeki bir firmada yazılım yöneticisi olarak çalışan Merve Kocagöz, ‘Recycled’ projesi ile katıldığı “Geleceği Yazan Kadınlar” yarışmasında beşinci oldu. Kocagöz, “Geleceği Yazan Kadınlar” serüvenini ve “Recycled!”ı İŞTE Teknoloji okurları için anlattı…
“Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler neler oldu?
Her zaman çevre konusunda çok duyarlı olmuşumdur. Yaşadığımız sürece, kendimize ve sonraki nesillere, kaynakların adil dağıtıldığı daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın insanlığın bir görevi olduğuna inanıyorum.
Çevre konusunda yapılan çalışmalara elimden geldiğince katkı vermekteyim fakat katkıdan daha fazlasını yapmak istediğimi fark ettiğim noktada yolum Turkcell Geleceği Yazan Kadınlar ile kesişti. Başvurduğum andan itibaren Deniz Hazar Hanım, şeffaf ve nazik iletişimiyle tüm süreç boyunca tüm yarışmacılar olarak yanımızdaydı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’ndan ve Turkcell bünyesinde yer alan mentorlerimle projem hakkında birçok fikir alışverişinde bulunmak ve tavsiyelerini almak, projenin temellerinin inşa edilmesinde çok yardımcı oldu. Geleceği Yazan Kadınlar sayesinde hep içimde olan girişimcilik isteğini ve iş fikrini gerçekleştirme cesaretini ateşlemiş oldum. Odak noktam, hepimizin yaşadığı bu dünya için yeni ve faydalı bir şey yapmak ve gelecek nesillere temiz bir gelecek bırakabilme tutkusuydu.
Projenizi de dinlemek isteriz…
Recycled! tekstil üretimi yapan firmalar ile geri dönüşüm firmaları ve son kullanıcılar arasındaki bir atık yönetimi platformudur. Kullanılmayan tekstil ürünlerinin yeniden bir değer olarak kullanılmasına olanak sağlayacak olan bu mobil platform ile kullanıcıları upcycling’e (yeniden değer kazandırma) ve/veya recycle’a (geri dönüşüme) yönlendirmeyi sağlıyoruz.
Projem, yakın zamanda hayatımıza girecek olan Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) ve Paris İklim Anlaşması’nın getirdiği sıfır emisyon taahhüdüne çözüm olarak ürettiğim bir projedir. SDK, özetle üreticilerin vergisinin karbon ayak izine bağlı olarak hesaplanmasıdır. Bu regülasyonlar kapsamında tekstil ürünlerinin ithalatında önemli rol oynayacak karbon ayak izinin oluşturduğumuz uygulamada ölçümlerini yaparak, geliştirdiğimiz akıllı algoritmalar ile karbon ayak izini azaltma önerilerini kullanıcılarımıza sunacağız.
Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı?
Deniz Hazar Hanım, sürecin en başından itibaren yardımsever ve nazik yaklaşımıyla tüm süreç boyunca bana ve diğer yarışmacı arkadaşlarıma destek oldu. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’ndan ve Turkcell bünyesinde yer alan değerli mentorlerimizle de yaptığımız görüşmeler sonucu ürünün yol haritasının planlanmasından patent işlemlerine, etkili sunum tekniklerinden kullanılan teknoloji seçimine kadar geniş yelpazeden oluşan bir mentorluk ve eğitim desteği alma fırsatımız oldu. Bu süreçte her daim yanımda olan sevgili mentorlerim Hatice Güner (Dinçbal) Kal ve Çağatay Kölüş’e de özel olarak teşekkürlerimi iletmek isterim.
Projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Bireysel olarak çalışmalarım devam ediyor. TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişim Programı BİGG’e de başvuruda bulundum. Farklı platformlardan girişimcilik eğitimleri alıyor, projemin yatırımcıların ilgisini çekebilecek yönlerini geliştiriyorum. Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu benim için güzel bir başlangıçtı, emeği geçenlere tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
Kaç Defa Okundu: 7