Vejetaryen Hamileler İçin Beslenme

vejetaryen-hamileler-icin-beslenme

Tüm önemli besinlerin yeterli miktarda temini sadece hamile kadının sağlığı için değil, aynı zamanda doğmamış çocuğun büyümesi ve sorunsuz gelişimi için de önemlidir. Hamilelik sırasında çeşitli vitamin, mineral ve elementlere olan ihtiyaç artar. Vejetaryen hamileler bu maddelerden çok az alırsa, bu çocuğun gelişimi için ciddi sonuçlar doğurabilir. 

Hamilelik sırasında et veya süt ürünleri gibi belirli gıdalardan tamamen uzak durursanız, tüm önemli besin maddelerini yeterli miktarlarda tüketmeye ekstra özen göstermeniz önemlidir.

Tıpkı et yiyen insanlar gibi vejeteryanların da kişisel alışkanlıklarına ve tercihlerine bağlı olarak çok farklı diyetleri vardır. Besinlerle ne kadar iyi beslendiğiniz ve hamilelik sırasında hangi besinlerin ek olarak alınması gerektiği bu nedenle kadından kadına değişebilir.

Hamilelik sırasında etsiz bir diyet yemek istiyorsanız, kişisel beslenme tavsiyesi, çocuğunuzun sağlıklı gelişiminin tehlikeye atılmamasını sağlamak için çok yardımcı olabilir. Kişisel beslenme alışkanlıklarınıza ve tercihlerinize göre bir danışman eşliğinde dengeli ve besleyici bir diyet planlayabilirsiniz. Özellikle hamilelik döneminde vegan yaşamaya devam etmek isteyen kadınlar ve çocuk sahibi olmak isteyen veganlar, uzmanlar tarafından bireysel, nitelikli beslenme tavsiyelerinden yararlanmaları, besin tedariklerini bir doktor tarafından kontrol ettirmeleri ve herhangi bir telafisi için uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilir.

Etsiz yaşayan hamile kadınların da hamilelikleri boyunca düzenli olarak kan değerlerine baktırması gerekir. Eksiklik varsa doktor bunu belirleyecek ve gerekirse (ilave) gıda takviyesi önerecektir.

Vejetaryen Hamileler için öneriler

Vejetaryen diyet uygulayanlar et ve balık yemezler, bal, süt ve süt ürünleri veya yumurta gibi diğer çeşitli hayvansal ürünleri tüketirler. Buna ovo-lakto-vejetaryen diyeti denir. Uzmanlar, bir ovo-lakto-vejetaryen diyeti ile hamilelik sırasında iyot, folik asit ve DHA hariç çoğu besin maddesinin yeterli bir şekilde tedarik edilmesinin mümkün olduğunu varsaymaktadır. Ancak ön koşul, hamile kadının çeşitli bir diyete sahip olması ve yiyeceğini seçerken yeterli besin kaynağına sahip olduğundan emin olmasıdır.

Aşağıda hamilelik sırasında hangi besinlerin özellikle önemli olduğunu ve bir vejeteryan olarak yeterli beslenmeyi nasıl sağlayabileceğinizi öğreneceksiniz.

İyot ve folik asit: Tüm hamile kadınlar gibi folik asit ve iyot da almalısınız . İyotlu sofra tuzu da iyi bir iyot kaynağıdır. Folik asit alımı, hamileliği planlayan kadınlar için önerilir.

Demir: Demir esas olarak et ve balıkta bulunur. Bu nedenle vejeteryanlarda yeterli demire sahip olmadıkları kolayca bilinir. Bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demirin vücut tarafından kullanımı daha zor olduğu için vejeteryan olan hamile kadınların vejeteryan olmayanlara göre daha fazla demir tüketmeleri önerilir. Demir durumunuzun bir doktor tarafından belirlenmesi en iyisidir. Yumurtalar, baklagiller, (tam tahıllı) tahıl ürünleri, kuru meyveler ve koyu yeşil sebzeler iyi demir kaynaklarıdır. Demir gereksinimi diyet yoluyla yeterince karşılanamıyorsa, hamile kadınlar hamilelikte mümkün olduğunca erken demir takviyesi almalıdır.

B12 VitaminiB12 vitamini de esas olarak et ve balıkta bulunur, bu nedenle vejeteryanların yeterli tedariklerine özellikle dikkat etmeleri gerekir. B12 vitamini eksikliği çocuğun gelişimi için ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin yenidoğanda nörolojik bozukluklara veya kan oluşumu bozukluklarına yol açabilir. Hamile kalmadan önce uzun süre vejetaryen bir diyet uyguladıysanız, B12 vitamini eksikliği riski artar. İyi bir B12 vitamini kaynağı, öncelikle süt ürünleri ve yumurta yoluyla sağlanabilir. 

Çinko: Vejetaryen bir diyet uygulayanlar genellikle çinko yönünden yetersiz kalır. Önemli çinko kaynakları soya ürünleri, sebzeler, tahıllar ve kuruyemişlerdir. Ekşi mayalı ekmek, çinkonun gıdalardan emilimini artırabilir.

D VitaminiD vitamininin yaklaşık yüzde 90’ı güneş ışınlarının etkisiyle deride oluşur; sadece küçük bir kısmı yemekle alınır. Özellikle yüksek yağlı deniz balıkları, D vitamini tedarikçileri arasında ve daha az oranda margarin ve mantarlardır. Vejetaryenlere, D vitamini ile yeterince beslenip beslenmediklerini belirlemek için bir doktora test yaptırmaları tavsiye edilir. D vitamini eksikliği bulunursa, doktor D vitamini takviyesi önerebilir.

Vejetaryen hamileler mutlaka doktor kontrolünde hamilelik sürecini geçirmelidir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir