Ter Atma Zamanı! İp Atlamanın 15 Faydası…

ter-atma-zamani!-ip-atlamanin-15-faydasi…

Etkili ve bir o kadar da eğlenceli şekilde kardiyo egzersizi yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi… İp atlamanın faydaları tahmin ettiğinizden çok daha fazla!

Hazırlayan: Elif Gürsoy

Hangi dönemde çocuk olduğunuza göre değişir iple aranızda olan bağ… Bir zamanlar sokakta arkadaşlarınızla oynarken mutlaka ip atlamışsınızdır diye düşünüyoruz. Eğer atlamadıysanız hiçbir şey için geç kalmadığınızı belirtelim. Sizi de harekete geçirmek için birkaç geçerli sebep verelim. Çünkü ip atlamayı egzersiz rutininize dahil etmek için birçok ‘sağlıklı’ nedeniniz var!

  1. Yenilenmek için harika bir aktivite! İp atladığınızda vücudunuzda biriken toksinlerden de kurtulmuş oluyorsunuz. Atladığınız süre ne kadar çok olursa (sağlık durumunuz el verdiğince) ip atlarsanız o kadar vücudunuzu baştan aşağıya o kadar temizlemiş oluyorsunuz. Uzun süreli ip atlarken birkaç saniye molaya ihtiyacınız olabilir. Bu sebeple setler halinde atlamanız tavsiye ediliyor.
  2. İyi hissetmenize neden olan endorfin hormonu ip atlama egzersizinde de bir hayli etkili oluyor. Bu sayede stresi yok ediyor ve mutluluk hormonunu çalıştırıyor. Kendinizi gergin veya stresli hissettiğiniz bir gün geçirdiyseniz tercihen açık havada 10-15 dakika atlayacağınız ip ile daha iyi hissedebilirsiniz. Bir anda modunuzun olumlu yönde değiştiğini göreceksiniz.
  3. Güçlü ve etkili bir kardiyo egzersizi olduğundan eğer varsa fazla kilolarınızdan sağlıklı şekilde kurtulmanızı sağlıyor. Çünkü vücuttaki kasları aynı anda çalıştırarak metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
  4. Akciğerlere yenilenme güncellemesi yapın! İp atlama sırasında akciğerlere temiz hava alındığından kendisini yenileme fırsatı sunmuş oluyorsunuz. Solunum problemlerini en aza indirmeye yaradığı gibi vücut direnci de korunmuş oluyor. Kendinizi dinç hissetmek için birebir!
  5. Elinizi sürekli cüzdanınıza götürmek zorunda kalmazsınız, ekonomiktir. Pahalı bir ekipman olmamasıyla da gönülleri fethedebilir. Elinizin altında sürekli olması avantajıyla günün her saati, ne zaman isterseniz değerlendirebilirsiniz!
  6. Siz ip atlarken çalışan yalnızca kaslarınız, eklemleriniz ya da kemikleriniz değil. Organlarınız da harekete geçiyor ve bu sayede kan dolaşımı hızlanıyor. Kalp, vücudun her noktasına kan ulaştırmak için harekete geçiyor ve kalp krizi riski de en aza inmiş oluyor.
  7. Düzenli olarak ip atlamak, kaslarınızın en aktif ve etkili şekilde çalışmasını sağlıyor. İp atlarken sürekli hareket edeceğinizden, kaslarınızın sıkılaşmasında önemli rol oynuyor. Kaslarınız çalıştığında da vücudun genelinde sarkmalar ortadan kalkıyor ve daha sıkı bir vücut için temeller atılmış oluyor.
  8. Aktif şekilde zıplamanın verdiği yetki ile kemik yoğunluğu da artıyor. Böylece osteoporoz yani kemik erimesi hastalığından koruyor. İskelet sistemini güçlendiriyor.
  9. Bir kardiyo egzersizi olduğundan düzenli olarak uygulandığında direnç ve çevikliği de artırıcı etki gösteriyor. Böylece ilgilendiğiniz diğer spor dallarında da işinize yarayacak etkiler gösterebiliyor.
  10. İp atlamanın bedensel faydalarına odaklanarak ilerliyor olsak da aynı zamanda kendi kendinize kaldığınız birkaç dakika olarak değerlendirilebilir.

    Bir meditasyon tekniği olarak bile görebilirsiniz. Sürekli aynı hareket tekrarlandığından ip atlamanın meditatif yönünü de keşfedebilirsiniz.
  11. Başka ne yararları mı var? Selülitlerin giderilmesinde etkili oluyor. Kandaki kötü kolesterolü düşürüyor, iyi kolesterolü artırıyor. Ayak bileklerini kuvvetlendiriyor. Ayak bileği sakatlıkları ihtimalini azaltıyor.
  12. Duruşunuzla ilgili iyileştirmeler de sağlıyor! Yoğun ve çoğunlukla masa başında geçen iş yaşantınızda öne doğru eğilmek yorucu olabilir. Bu durumu tersine çevirmek adına postür egzersizleri uyguluyor olabilirsiniz ancak ip atlarken dik durmaya çalışmanın verdiği gücü de görmezden gelmeyin…
  13. İp atlamak odaklanmayı geliştiriyor ve beden farkındalığını artırıyor. İyi bir şekilde ip atlamanın püf noktası da sağlam bir koordinasyondan ve denge kurmaktan geçiyor. Bu koordinasyon ve denge; elleriniz, ayaklarınız ve gözleriniz arasında gerçekleşmeli.
  14. İp atlarken karın aktif olduğu kadar aslında alt bacak da bir hayli çalışıyor. Bacakların koordine hareketi, kasları gerginleştiriyor, baldırları sıkılaştırıyor. Bir yandan da kalçayı de etkin hale getiriyor.
  15. 30 dakika ip atladığınızda 30 dakikaya yakın koşmaktan daha fazla kalori yakıyor olabilirsiniz. Science Daily’de yapılan araştırmaya göre atlanılan her ipte yaklaşık 0,1 kalori yakılabilir, saatte 1300 kaloriye kadar bir ‘yağ yakımı’ sağlanabilir!

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir