Hamilelikte Gaz Sancısına Bitkisel Çözümler Nelerdir?

hamilelikte-gaz-sancisina-bitkisel-cozumler-nelerdir?

Hamilelikte gaz, progesteron üretiminden kaynaklanır. Progesteron, vücuttaki kasları gevşeten bir hormondur. Progesteron tarafından gevşetilen bu kaslar sindirimi yavaşlatır ve gaza, geğirmeye ve bağırsakta rahatsızlık hissine neden olur. Bu durum özellikle yemeklerden sonra olur. Genellikle mide ekşimesine ve kabızlığa neden olabilir.

Hamilelikte Gazın Nedenleri

Gazın iki ana nedeni vardır:

  • Havanın yutulması
  • Sindirilmemiş gıdanın bağırsaktaki bakteriler tarafından parçalanması

Ancak bazen insanlarda, süt ürünlerini de içerebilen belirli yiyecek türleri de sebep olabilir.

Hamilelikte gaz oluşumunun arkasındaki diğer nedenler arasında:

  • Obezite
  • Düşük düzeyde fiziksel aktivite
  • Gebelik diyabeti
  • Kötü beslenme.

Hamilelikte gaz, aşağıdaki gibi belirli yiyeceklerin alınması nedeniyle de oluşabilir:

  • Fasulye
  • Nişasta açısından zengin yiyecekler
  • Süt ürünleri
  • Yüksek yağlı ve kızarmış yiyecekler

Öneriler

  • Yiyecekleri iyice çiğneyin
  • Yemek yerken sıvı içmeyi sınırlayın
  • Toplu yemek yerine belirli aralıklarla yemek
  • Gazlı içeceklerden kaçının
  • Sakız veya sert şekerlerden kaçının
  • Düzenli yürüyüşlere çıkın
  • Sigara içmekten kaçının

Hamilelikte gaz oluşumundan kurtulmak için, esas olarak uygun diyet, egzersiz ve gazın ana nedeni olan belirli gıdalardan kaçınmayı içeren bu özel sorunu iyileştirmek için kullanılabilecek bazı yöntemler vardır.

Hamilelikte gaz için doğal ve bitkisel yöntemler

Çemen otu tohumları

  • Bir bardak su alın, içine 2 yemek kaşığı çemen otu tohumu koyun.
  • Bir gecede ıslanması için bekleyin.
  • Ertesi sabah, demlenmiş suyu süzün ve aç karnına için.

 Papatya çayı

  • Bir bardak sıcak suya bir poşet papatya çayı koyun.
  • Bir süre bekleyin, çay poşetini çıkarın ve bu ferahlatıcı çayı için.
  • Günde en az bir kez bir bardak papatya çayı içmeniz yeterli olacaktır.

Yoga yapmak

  • Ellerin ve dizlerin üstüne çökün.
  • Kollarınızı düz tutarak omuzlarınızın altına yerleştirin.
  • Karnınızı düşürürken nefes alın ve önünüzdeki duvarın üst kısmına bakın, başınızı, boynunuzu ve göğsünüzü yukarı doğru uzatın.
  • Bunu 5 ila 10 kez tekrarlayın, ardından vücudunuzu gevşetmek için çocuk duruşu ile bitirin.

 

Lif açısından zengin gıdalar tüketmek

  • Lif, iyi bir su kaynağıdır. Lif alımı dışkının yumuşamasına yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda kabızlığı da önleyebilir.
  • Hamilelikte gaz çıkışını kolaylaştırmak için düzenli lif alımı önerilmektedir. Kuru erik gibi yiyecekler, zengin bir lif kaynağı olarak kabul edilir.
  • Lif takviyeleri, midede gaz ve şişkinliği gidermek için doktor reçetesi altında da alınabilir.

Daha küçük öğünler yemek

Hamilelikte gaz oluşumunu önlemenin bir başka yolu, yiyecekleri toplu olarak yemekten kaçınmak ve bunun yerine daha küçük öğünler yemektir. Üç ağır öğün yemek yerine, öğünlerinizi gün boyunca beş ila yedi küçük öğüne bölün.

Uzanarak yemek yemekten kaçının. Yemeğinizi daima oturma pozisyonunda yiyin. Yemek yedikten hemen sonra yatmak gaz oluşumuna neden olabilir.

Kabızlığı önlemek için düzenli bağırsak hareketleri şarttır.

  • Gaz üretiminden gerilim veya stres de sorumlu olabilir. Bu nedenle, stresli durumlardan mümkün olduğunca kaçının.
  • Su veya meyve suyu içerken tüm bardağı bir defada içmek yerine pipetten az az alın.

Stresten uzak durmak

Stres ve kaygı nedeniyle yuttuğunuz hava miktarı artabilir. Hayatınızdaki stresi mümkün olduğunca ortadan kaldırın. Hamileler olabildiğince stresten kaçınmalıdır. Derin nefes almak ve rahatlamak için sessiz bir ortam bulun, hatta doğum öncesi bir kaplıca tedavisi için bir gün ayırın. Doğmamış bebek, rahminizde sağlığınızı hissedebilir. Sağlıklı bir bebek doğurmak hem sizin hem de bebeğiniz için bir nimettir.

Gazın anne veya bebek için herhangi bir soruna yol açmayacağını biliyoruz ve hamileyken sadece bir rahatsızlıktır, ancak yine de gaz oluşumunu durdurmak için diyetinizden bazı yiyecekleri çıkarmanız sağlığa iyi gelecektir. Demir, kalsiyum, protein ve vitamin gibi eksik besinleri yeteri kadar alın.

Gaz oluşturan gıdalardan kaçınmak

Midede gaz ve şişkinliğe neden olabilecek bazı yiyecekler vardır. Bunlar başlıcaları lahana, fasulye, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, makarna, ekmek, beyaz pirinç, patates, yulaf kepeği, ahududu ve armuttur.

Anne laktoza tahammülsüzse veya süte biraz alerjisi varsa, süt ürünlerinden kaçınması önerilir.

Parçalanması ve sindirilmesi uzun zaman aldığı için yağlı veya kızarmış yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Ayrıca, gazlı içecekler boş kalorilerle doludur ve gaza neden olabilir.

Bu yazımızda hamilelikte gaz oluşumu veya şişkinliğin nedenlerini ve bunu iyileştirmenin çarelerini inceledik. Çözümleri takip ederek hamilelikte gaz oluşumu sorunu ortadan kaldırılabilirsiniz. Bunun hamilelikte herhangi bir kötü etkisi olmasa da yine de tahriş ve utanç yaratabilir, çünkü hamilelikte gaz ve şişkinlik sorunu normal günlerde olduğundan daha fazladır. Bunlar hamilelikle ilgili normal problemler olduğu için endişelenmenize gerek olmasa da, sadece kendi rahatınız için ve bu güzel dönemde gaz probleminden kaçınmak için bu çareler uygulanabilir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir