Bebekler dünyaya gözünü açtığı ilk andan itibaren “güvenli bağlanma” ismi ile andığımız koşulsuz güven duygusuna ihtiyaç duyuyorlar. Söz konusu hissi ebeveynlerinde deneyimlemekle birlikte, çevresel faktörlerden de bir o kadar etkilenmekteler. Bir bebeğin anne-baba kucağından sonra “güvendeyim” duygusunda konumlanabileceği yegane yer ise küçük yatakları ve dahası binbir özenle hazırladığımız bebek odaları… Peki aylarca üzerine düşünüp büyük emeklerle hazırladığımız bu odalar ne kadar ergonomik? Bebekler üzerinde, ruh halinden duygu durumlarına kadar çeşitli şekillerde etki edebilen bebek odası tasarımları yalnızca göze hitap etmemelidir. Unutmayınız ki konforun olmadığı yerde görselin de bir önemi kalmaz. “Peki çocuğunuz için en ideal bebek odası tasarımları nelerdir?” ve “Bebek odası seçiminde nelere dikkat edilmeli?” merak ediyorsanız, üzerinde durulması gereken önemli hususları detayları ile inceleyebilirsiniz.
Yeni Doğan Bebek Odası Nasıl Olmalıdır?
Anne karnına veda edip dünyayla henüz tanışan yeni doğan bebeklerin, sıradaki yaşam alanları olan odaları; daha onlar eve gelmeden hazır hale getiriliyor. Evlerde büyük bir titizlik ile seçilip düzenlenen bebek odalarının olmazsa olmaz iki koşulu ise: Ortamın havası ve güvenlik. Eğer bebeğiniz vaktinde doğduysa 22-24 derecelik oda ısısında bulunmaları tavsiye edilirken prematüre bebeklerin ihtiyaç duyduğu ortam sıcaklığıysa 24-26 derecedir. Odalar dizayn edilirken bebeklerin gereksinim duyduğu bahsi geçen ortalama sıcaklık değerleri dikkate alınıp, ona göre hareket edilmedilir. Bu bağlamda işe ilk olarak odanın konumunu seçerek başlayabilirsiniz. Evin direkt güneş ışığı alan, karanlık olmayan ve havalandırmaya uygun alanlarını yeni doğan bebek odası olarak tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra çok sıcak ortamların da bebeklere iyi gelmeyeceğini unutmamalısınız. Olması gerekenden daha yüksek oda ısıları, bebeklerin burnunda yer alan nemli kısımları kurutarak nefes problemlerine yol açabildiği gibi mikroplara karşı da duyarlı hale getirebilmektedir.
Yeni doğan odalarında uygun ortam sıcaklığından sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus alan güvenliği olarak karşımıza çıkıyor. Eşyaların rengi ve malzemesi, aydınlatmanın konumu, bebek ağladığında odanın ebeveynlere yakınlığı gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır. Eşya seçiminde alerjik reaksiyona sebep olmayacak halı ve mobilyaların tercih edilmesi gerekirken bebeğin güvenli şekilde uyuyabilmesi için kaliteli bir ana kucağı satın alınmalıdır. Birleşim yerleri sağlam olmayan, kötü materyale sahip ana kucağı ve beşikler olası kazalara davetiye çıkarır. Eşya seçiminden sonra üzerinde durulması gereken diğer bir nokta ise avizeden yansıyan ışık. Bebeğin gözüne direkt olarak gelmeyecek biçimde seçilmesi gereken ortam aydınlatmaları önem arz eden faktörler arasında yerini alıyor. Odanın genel ambiyansında bebekleri sakinleştirecek açık ve pastel renklerin kullanılması da mobilya seçimi kadar dikkate değer konular arasındadır. Yeni doğan bebeklerin sağlığı ve güvenliği için söz konusu maddeleri dikkate almak, hem sizin hem de bebeğinizin konfor alanını en güzel biçimde yaratacaktır.
Bebek Odası Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebek odalarında tıpkı evin diğer alanlarında olduğu gibi halıdan koltuğa, aydınlatma gereçlerinden perdeye kadar birçok eşya kullanıyoruz. Her bir eşya odanın dekorasyonuna etki etmekle beraber sağlığımız üzerinde de olumlu ya da olumsuz tesirler bırakabiliyor. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan küçük bebekleri etkileyebilecek türde olan dekorasyon seçimleri, doğru yapıldığı takdirde sağlıklı sonuçlar doğurmaktadır. Peki “Bebek odası dekorasyonunda nelere dikkat etmeliyiz?” hep birlikte inceleyelim:
Duvarlar: Keskin bir kokuya sahip olmayan duvar boyası ya da duvar kağıtları tercih edilmelidir. Kolay temizlenen silinebilir materyaller hijyen açısından önemlidir. Soft renk kullanımı, büyük desenlere yer verilmemesi gibi tercihler dingin bir alan için gereklidir. Duvar boyası seçiminde karanlık tonlar bebeğin sakinleşmesini engellleyebileceği gibi çok renkli tonlar ise uykuya dalmasını zorlaştırır.
Halı ve Mobilya: Bebek odalarında kullanılacak halılar kolay süpürülebilir, toz tutma oranı en düşük, kısa saçaklı modellerden seçilmelidir. Bebekler emeklemeye başladığında en çok vakit geçireceği yerler olan halıların, antibakteriyel türde olması ayrıca önem arz etmektedir. Halı seçiminde olduğu gibi mobilya seçimi de bir o kadar dikkatli yapılmalıdır. Sivri köşeli, çocuğa zarar verebilecek detaylara sahip modellerden kaçınılmalıdır.
Aydınlatma ve Perde: Bebek odalarındaki ışık miktarı, ister yapay isterse de güneşten gelen doğal ışık kaynağı olsun her zaman önemlidir. Bu bağlamda çocuklarınızın gözlerini yormayacak ışık şiddetine sahip loş aydınlatmalar tercih etmelisiniz. Perde seçiminin de odaya giren ışık miktarını doğrudan etkilediğini düşünürsek, geceleri karanlık gündüzleri ise aydınlık sağlayacak türde kumaşlara yönelmek önemlidir.
Beşik ve Yatak: Bebek odalarının demirbaşı niteliğinde olan beşik ve yataklar her şeyden önce çocuklarınızın yaşına uygun olarak seçilmelidir. Kendi içerisinde bir çok varyantı bulunan söz konusu ürünlerin işlevselliği de bütçe açısından son derece önemlidir. Bebeğinizin büyüyünce de kullanabilmesi için yatağa dönüşebilen beşikler tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra park beşik olarak da adlandırılan tekerlekli katlanabilir yataklar, uyuma eylemine ek olarak çocukların oyun oynama alanı olarak da kullanılan bebek beşikleri arasındadır.
Genel olarak 0-3 yaş aralığı için tercih edilen park beşikleri Akakçe aracılığı ile inceleyebilir, fiyat karşılaştırması yaparak uygun fiyatlara sahip olabilirsiniz. Bebek odası dekorasyonunda göze hitap ettiği kadar bebeğin konforunu ve güvenliğini de ön planda tutan dizayn önerilerini dikkate almanız, sizin ve çocuğunuzun keyif içinde hayatına devam etmesine yardımcı olacaktır.