Cilt Bakımında AHA Ve BHA Ne Işe Yarıyor?

Popüler cilt bakım içerikleri alfa hidroksi asit anlamına gelen AHA ve beta hidroksi anlamına gelen BHA’nın cildimizde ne gibi etkiler yarattığını biliyor musunuz? Cildi iyileştirmek için ve cilt problemlerinin tedavisinde kullanılan bu asitler hakkında derlediğimiz detaylara birlikte bakalım.

( Kapak: @nikki_makeup , @brunamarquezine )

Serum, tonik, jel veya krem gibi cilt bakım ürünlerinin içerisinde yer alan ve oldukça popüler olan bu asitler, sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Yüzle birlikte vücudun diğer bölgelerinde de olumlu etkilere sahip olan olan bu içerikler, cildi yeniler, akne, gözenek, aşırı sebum üretimi ve leke gibi cilt problemleriyle savaşır.

AHA ne işe yarıyor?

AHA, cildin üzerindeki ölü derilerin atılmasına yardımcı olur. Bu sayede derideki yeni hücreler yukarı doğru gelir ve cilt daha genç görünür. Birden fazla AHA çeşidi bulunur ve hepsi farklı cilt sorunlarına yönelik çalışır. Bu asitlerden bazılarına bakalım.

Glikolik asit: Diğer AHA’lara göre daha küçük molekül boyutuna sahiptir ve cilde hızlı nüfuz eder. Ancak küçük boyutu, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve hassasiyet gibi yan etkilere neden olabilir. Elbette tüm asitlerde olduğu gibi, glikolik asit kullanımında da güneşten kaçınmalısınız.

Laktik asit: Sütten elde edilen laktik asit, cildi yormadan, derinlemesine temizler. Glikolik asiti tolere edemeyen ciltler için daha ideal bir seçenek olabilir.

Mandelik asit: Glikolik ve laktik asitten daha zayıf olan mandelik asit, güçlü asitlerle birlikte kullanılır. Cildi soyma işlemini yavaş yaparak, hassas ciltler için uygundur. Peeling etkisi sayesinde cildi nazik bir şekilde yeniler.

BHA ne işe yarıyor?

BHA’lar da AHA içerikleri gibi ciltteki ölü tabakayı soyma özelliğine sahip. ancak BHA’lar daha derin çalıştığı ve yağda çözünebildiği için, akne ve gözenek problemlerinde daha etkili bir asit. BHA içerikleri olarak ‘salisilik asit, betain salisilat ve salix alba’ gibi asitleri örnek gösterebiliriz. Serum ve kremlerin yanı sıra yüz yıkama jellerinde de bulunan BHA, cildi derinlemesine temizler, siyah nokta oluşumunu engeller ve gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar. Aynı zamanda güneşin neden olduğu lekeleri geçirme ve renk tonu eşitleme konusunda etkilidir.

  • İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Sağlıklı bir cilt için bilmeniz gereken bakım sırları

Ayben Yıldız Dijital İçerik Editörü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim bölümü mezunu olan Ayben, habercilik sektöründeki deneyimlerinin ardından 2023’te InStyle bünyesine katıldı. Şu an da Dijital İçerik Editörü olarak yaşam, moda ve magazin üzerine içerikler üretiyor.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir