Hamilelikte Probiyotik Kullanılır Mı?

hamilelikte-probiyotik-kullanilir-mi?

Günlük hayatımızda sık sık adını duymaya başladığımız şeylerden biri haline gelen probiyotikler, probiyotikli yoğurtlar bir yandan da dost bakteriler olarak lanse edilmektedir. Öncelikle hayatımıza girmeye başlayan bu dost bakterilerin neler olduğuna sonrasında da diğer bir önemli soruya yani hamilelikte probiyotik kullanımının etkilerine değineceğiz.

Probiyotikler Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır?

Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanın hafızadan bağışıklık sistemine kadar vücudumuzu nasıl etkilediğine dair son dönemde yapılan açıklamalar oldukça ses getirmiş durumdadır. Probiyotik de sağlıklı bir bağırsak sisteminde bulunan yararlı mikroorganizmalarla benzer türde canlı mikroorganizmalardır. Tüm vücut sağlığımızı etkileyebilen sindirim sisteminizin de dengesini koruyabilmek için yararlı bakterilerle zararlı bakterilerin dengesinin korunması gerekmektedir. Bizleri hasta etmeyen ve dost bakteri olarak adlandırılan probiyotiklerin de zaman zaman alınması vücut sağlığımız için önem arz etmektedir.

Probiyotik kullanımı için herhangi bir rahatsızlık sürecinin beklemenize ve iyileştirici etkisi için kullanmanıza gerek yoktur. Probiyotikler koruyucu etkileri için de öncesinde kullanılabilir. Probiyotiklerin insan vücuduna faydaları şu şekilde sıralanabilir; i

  • Antibiyotiklerin yan etkilerini azaltır
  • Gıda alerjilerinden korunmanızı sağlar
  • Vajinal enfeksiyonları önler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Sindirim sistemini düzenler ve kabızlığa iyi gelir

Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığının ne kadar birbirine bağlı olduğuna dair birçok açıklama mevcuttur. Anne ne kadar sağlıklıysa ve sağlıklı bir hamilelik geçiriyorsa bebekte hem anne karnındaki süreçte hem de hayatının sonraki döneminde o kadar sağlıklı olacaktır. Bu yüzden de anne adaylarının hamilelik dönemlerinde tüketecekleri her besine ve ek gıdaya ayrı bir önem yükledikleri açıktır. Ancak probiyotikler anne adaylarının kendileri ve bebeklerinin sağlığı için rahatlıkla kullanabilecekleri ürünlerdir. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda hamilelikte probiyotik kullanımı kaynaklı hiçbir sorun yaşanmamıştır. Aksine annenin bağırsak florasının çeşitliliğinin normal doğum ve sezaryen dahil tüm doğumlarda anneden bebeğe aktarıldığı gözlemlenmiştir.

Hamilelikte Probiyotik Kullanımının Bebeğe Faydaları

Hamilelikte probiyotik kullanan anne adaylarının ve bebeklerin sağlık durumuna dair yapılan araştırmalarda gözlemlenen durum şu şekildedir.

  • Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Bağırsak florasının zenginleştirir ve zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller
  • Gebelik şekerinin ve preeklampsinin oluşmasını engeller
  • Bebeğin alerjik direncinin arttırır
  • Anne adayının hamilelikte yaşadığı kabızlık ve ishale karşı önleyici etkisi vardır
  • Bebeği obeziteye karşı korur.

Hamilelikte probiyotik kullanımının özellikle preeklampsiyi engellemesi oldukça önemli bir bilgidir. Yapılan araştırmalara göre, hamilelikte bebeğin erken doğumunu tetikleyen bir enfeksiyon vardır. Vajinadaki zararlı bakterilerin artmasıyla da erken doğum riski ortaya çıkar ancak hamilelikte probiyotik kullanımı bu yararlı ve zararlı bakterilerin dengesini korur. Böylece de bu duruma bağlı erken doğum önlenmiş olur.

Dost bakteri olarak adlandırılan bu canlı organizmaları bazı yiyeceklerden direkt olarak alabileceğiniz gibi hazır olarak da alınabilmektedir. Takviye olarak alınacak probiyotiklerin öncesinde hekim onayına başvurmanız tavsiye edilmektedir. Probiyotiklerin bulunduğu besinler ev yapımı yoğurt, kefir, ayran, mayalanmış sütten yapılan gıdalar, soya fasulyesi, sirkesiz limonsuz az tuzlu turşu, soğan, sarımsak, pırasa, enginardır. Özellikle ev yapımı yoğurtlarda mayalandıktan ilk 24 saat sonraki süreçte probiyotik miktarı en üst seviyededir, bu yüzden de ev yapımı yoğurt tüketimi tavsiye edilmektedir.

Hamilelik ve emzirme döneminde probiyotik kullanımının anne ve bebek sağlığı açısından riski bulunmamaktadır. Hamilelikte probiyotik kullanımına başlamak için de herhangi bir şikâyetin oluşmasını beklemeden günlük besin programınızın içerisinde yer vererek tüketebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir