Burası Kimin Odası?

burasi-kimin-odasi?

Bu resimli kitap bizleri yuva ve sahiplik kavramları üzerine düşündürüyor. Hayvanların yaşam alanlarını her gün daha da çok kapladığımız şehir düzeninde, ortak bir hayat sürdüğümüz kimi zaman unutulabiliyor. Ancak bu kitapta roller değişiyor ve bir hayvan insanın yaşam alanına yerleşiyor. Özge Bahar Sunar’ın öyküsü, doğayı sorgusuzca sahiplenmemek ve hayvanlarla paylaştığımızı hatırlamak için bir kapı aralıyor.

Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) yeni çocuk kitabı ‘Burası Kimin Odası?’nı yayınladı. Sevilen yazar Özge Bahar Sunar’ın yazdığı, ödüllü İspanyol illüstratör Albert Asensio’nun resimlediği kitap, paylaşmanın gücünü vurguluyor.

“Melisa aylar sonra evine döner ve bir sürprizle karşılaşır: Penceresi açık kalmış, içeriye bir ağacın dalları girmiştir. Küçük kız bir dalı olduğu için çok sevinir ama bu ağaçta yaşayan sincap onunla aynı fikirde değildir. O ağaç sincabın evidir ve artık Melisa’nın odası da onun evi olmuştur.”

“Ama bu ev bizim,” dedim ısrarla. “Ev bizimse içindeki her şey bizimdir.”

“O halde orman da bizim,” dedi. “Orman bizimse içindeki her şey de bizimdir. Ve bu ev ormanın içinde!”

Dalı kesmek isteyen aile, sincabı ve akrabalarını iyice sinirlendirir ve kısa sürede ev, fındıklarını ve cevizlerini odalara dolduran sincapların istilasına uğrar.

“Dalı önce sahiplendiniz,” dedi sincap. “Sonra da kesmek istediniz. Sanki buna hakkınız varmış gibi!”

“Özür dilerim,” dedim. “Annem sadece bir dal diye düşünmüş olmalı. Sonuçta bu dallardan yüzlerce var.”

“Aynı şeyi ev için söyleyebiliriz. Sadece bir ev,” dedi sincap. “Sonuçta bu evden yüzlerce var!”

Her iki canlının da yaşadıkları yerlerde anıları vardır, ikisi için de yuvaları özeldir. Sonuçta kız ve sincabın atışmaları, ortak yaşam alanı bulmaları ile tatlı bir son bulur.

ROLLER DEĞİŞİYOR: BİR HAYVAN, İNSANIN YAŞAM ALANINA YERLEŞİYOR

Sevilen yazar Özge Bahar Sunar’ın yazdığı, bu esprili resim kitap, bizleri yuva ve sahiplik kavramları üzerine düşündürüyor. Hayvanların yaşam alanlarını her gün daha da çok kapladığımız şehir düzeninde, ortak bir hayat sürdüğümüz kimi zaman unutulabiliyor. Ancak bu kitapta roller değişiyor ve bir hayvan insanın yaşam alanına yerleşiyor. Sunar’ın öyküsü, doğayı sorgusuzca sahiplenmemek ve hayvanlarla paylaştığımızı hatırlamak için bir kapı aralıyor.

Melisa ve sincabın esprili bir üsluptaki atışması, aynı zamanda bir tartışma ve uzlaşma örneğini de gözler önüne seriyor. Bir yere sahip olma üzerine ısrar etmektense, paylaşmanın gücünü vurguluyor.

Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık)’ın yayımladığı, dört yaş ve üzerine yönelik ‘Burası Kimin Odası?’, İspanyol illüstratör Albert Asensio tarafından resimlendi. Asensio şimdiye kadar onlarca yetişkin ve çocuk kitabına imza atmış, ödüllü bir ressam. Gerçekçi bir üslup benimseyen Asensio’nun çizgileri, küçük kız ve sincabın atışmalarını somutlaştırıyor.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir