Bebekler Ne Zaman Döner?

bebekler-ne-zaman-doner?

Bebekler ne zaman döner diye düşünüyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Bebeğinizin başını kontrol atlına aldıktan sonra, destekle kendi başına oturmayı öğrendiğinde aynı anda yuvarlanmayı da öğrenir. Sonunda sırtından karnına ve tersi yönde dönmeyi öğrenecek ve biraz ileri gitmek için temel becerisini kullanacaktır. Dönme hareketi büyüyen bebeğiniz için çok büyük bir kilometre taşıdır. Bebeğinizin fiziksel gelişiminin sadece önemli bir göstergesi olmakla kalmaz, aynı zamanda meraklılığı ve artan güveni de gösterir.Bebekler ne zaman döner? Kaç aylıkken dönmeye başlar? İşte, tüm detaylar.

Bebekler kaç aylıkken döner?

Bazı yeni doğanlar ilk günlerinde uyumak için aslında bir tarafa döner, ancak çoğu bebek ilk ay içinde bağımsız olarak kendi taraflarına yuvarlanma yeteneğini kaybeder. Zaman dilimi açısından, çoğu bebek 4 aylık olduğunda dönmeye başlar. Bazı bebeklerin diğerlerinden önce dönmesi doğaldır, ancak çocuğunuz henüz dönmüyorsa, bebekler ne zaman döner sorusun cevabı 8. aya kadar endişe duymanıza gerek yoktur olacaktır. Bu noktada bir sonraki hastane randevunuzda bu konuyu gündeme getirmeniz tavsiye edilir. 

Dönme hareketi ile birlikte bebeğinizin baş ve boyun kontrolünde ustalaşmaya başlamasının yanı sıra, desteksiz olarak oturması da ortaya çıkar. Bebeklerin sırtlarından karınlarına doğru ilerleyerek başlaması en yaygın olanıdır, çünkü bu dönme hareketi biraz daha kolay gelir. Bebekler genellikle ilk 3. aydan daha fazlasını sırtüstü geçirirler. Bu durum onların dönmeleri için daha fazla fırsat olduğu anlamına gelir. Ardından, birkaç hafta sonra sırt ve kollardaki kas kuvveti ile birlikte yuvarlanmaya hâkim olacaklardır.  

Prematüre bebekler ne zaman döner?

Yukarıda belirtilen zaman çizelgesi en yaygın olmasına rağmen, genellikle bebeğinizin erken(prematüre) olması durumunda bu büyük dönüm noktasına ulaşmak biraz daha uzun sürebilir ve ebeveynlerin aklına bebekler ne zaman döner sorusu gelmektedir. Aykırı bir durum olmadığı müddetçe bu bebekler 9. ay itibariyle dönme hareketini yapmaya başlar. Prematüre bebekler daha yavaş geliştikleri için, fiziksel hareketi teşvik etmek gerekir. Dokunma hissini uyararak başlamak daha etkili olacaktır.

Bebeğinize yuvarlanmayı nasıl öğretirsiniz?

Bebekler oynayarak ve keşfederek öğrenirler. Bu yüzden size öğretici bir durum gibi görünen şey, ona eğlenceli bir oyun gibi görünecektir. Bu durumu fiziksel gelişimini teşvik etmede bir fırsat olarak kabul edin.

Yuvarlanma zamanınızı güvenli ve eğlenceli hale getirmek için bazı ipuçları şunlardır:

  • Yuvarlanmak için özel bir alana sahip olun. Yere yayılmış bir battaniyenin üzerinde iyi bir yer olabilir.
  • Dönme hareketini bir seferde üç ila beş dakika boyunca günde iki ila üç kez yapın. Bebeğiniz bu yeni aktiviteye alışınca, zamanı ve sıklığı artırabilirsiniz.
  • Dönme hareketi süresi boyunca, sevdiğiniz bir oyuncağı, çıngırağı göstererek, ses çıkararak veya bir ayna tutarak bebeğinizi devirmeye teşvik edin.
  • Bebeğinizi dönme hareketi boyunca gözetimsiz bırakmamaya dikkat edin. Boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden, küçük oyuncaklarla veya nesnelerle oynamasına izin vermeyin.

Bebeğinizin dönmesi için ne yapmalı?

Küçük çocuğunuz belirli dönüm noktalarına diğerlerinden daha erken ulaşabilir veya belirli becerileri geliştirmek biraz zaman alabilir. Bu normal bir durumdur. Her bebek bir bireydir ve kendi hızında gelişir. Sağlık kuruluşu ve doktorunuz bebeğinizin büyümesini ve gelişimini izleyecektir. Bebeğinizin henüz dönme hareketi yapmıyorsa veya küçük çocuğunuzun nasıl olduğu hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bir sonraki randevunuzda doktorunuza mutlaka başvurun. Bebekler ne zaman döner diye endişelenmenize gerek kalmadı.

Bebekler ne zaman döner sorusunu soru cevap platformundaki diğer annelere sorarak diğer annelerin tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. Soru cevap platformu için bu linki kullanabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir