Yaz Tazeliği! Hafif, Pratik Ve Meyveli 10 Tarif!

yaz-tazeligi!-hafif,-pratik-ve-meyveli-10-tarif!

Her mevsimin kendine has güzelliği var elbette… Ama söz konusu yaz olunca daha bi’ kıpır kıpır olmuyor muyuz? Her zamankinden daha neşeli ve renkli bir moda bürünüyoruz. Üstelik yediklerimiz bile daha lezzetli hale geliyor. Çünkü yaz meyveleri başrolü oynamaya başlıyor. Doyurucu ama hafif 10 tarif ile yaz neşesini en lezzetli haliyle yaşamaya başlayalım!

ÇİLEKLİ YOĞURT BAR

Malzemeler

  • 500 g çilek
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süzme yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı bal ya da agave şurubu
  • 2 yemek kaşığı granola ya da yulaf

Hazırlanışı

Çilekleri kirinden arındırmak için karbonatlı suda bekleterek yıkayın. Ardından durulayarak saplarından ayırıp minik küpler şeklinde doğrayın. Geniş bir kapta yoğurdu homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Ardından bal ekleyin ve yeniden karıştırın. Elde ettiğiniz yoğurt karışımını derin olmayan bir kaba dökün. Dilerseniz dondurma ya da buz kalıpları da kullanabilirsiniz. Karışımın yer aldığı kabı 30 dakika dondurucuda bekletin ve küp küp doğradığınız çilekleri üzerine eşit şekilde dağıtın. Son bir dokunuş olarak granolayı serpiştirin ve tekrar buzlukta beklemeye alın. İyice donduğundan emin olduğunuzda tüketebilirsiniz.

ISPANAKLI TAZELİK

Malzemeler

  • 1 adet şeftali
  • Bir avuç yaban mersini
  • 1-2 avuç bebek ıspanak
  • 1 yemek kaşığı badem
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı balzamik sirke

Hazırlanışı

Bebek ıspanakları toprağından iyice arındıracak şekilde yıkayıp temizleyin. Diğer bir yandan şeftaliyi dilimler halinde doğrayıp bademlerle birlikte küçük bir tavada önlü arkalı çevirin ve soğumaya bırakın. Suyundan süzdüğünüz ıspanakları servis tabağına yerleştin ve üzerine bademli şeftali dilimlerini, yaban mersinlerini koyun. Zeytinyağı ve balsamik sirkesini ayrı bir kapta karıştırıp servis tabağınızda gezdirin.

KARPUZ PEYNİR KLASİĞİ

Malzemeler

  • Yarım karpuz
  • 2-3 dilim beyaz peynir
  • 5-6 yaprak fesleğen

Hazırlanışı

Yaz sezonunun en sevilen ikililerinden karpuz ve peyniri klasik bir şekilde servis etmeye değil de göze hitap edecek, iştah açacak şekilde sunmaya ne dersiniz? Yarım karpuzu bir parmak kalınlığında tüm daire olacak şekilde kesin. Ardından küçük üçgen dilimlere bölün. Üzerine ufaladığınız beyaz peyniri serpiştirin. Son olarak taze fesleğen ile süsleyin. Dilerseniz tercihe göre beyaz peynir yerine lor peyniri de kullanabilirsiniz.

SERİNLETEN LİME



Malzemeler

  • 5-6 yaprak taze nane
  • 2 adet limon
  • 1 adet lime
  • 4 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker
  • 9-10 parça buz

Süslemek için

  • 2-3 yaprak nane
  • 4-5 dilim limon ve lime

Hazırlanışı

Limon ve lime kabuklarını beyaz kısımlarını almadan bir kasenin içine rendeleyip, nane yapraklarını da üzerine ekleyin. Ardından esmer şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar karışımı iyice ovuşturun. Üzerine soğuk suyu ekleyin ve beş dakika buzdolabında bekletin. Süzüp bardağa alın ve buzları ekleyin. Dilerseniz limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz.

MANGOLU BURRATA

Malzemeler

  • 1 adet mango
  • 1 adet burrata
  • Birkaç dal bebek ıspanak
  • Birkaç adet taze nane
  • 1 yemek kaşığı balzamik sos
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız mangoyu servis tabağına yerleştirin. Ardından üzerine minik bir çizik atılmış burratayı koyun. Üzerine zeytinyağı ve balzamik sosu gezdirin. Bebek ıspanak ve nanelerle süsleyin. Dilerseniz ek olarak küp şekilde doğranmış kırmızı soğan da ekleyebilirsiniz.

PEMBE LİMONATA

Malzemeler

  • 1 litre su
  • 6-7 adet çilek
  • 10-15 adet frambuaz
  • 2 adet limon
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker

Hazırlanışı

Çilekleri ayıklayın ve frambuazlarla birlikte yıkayın. 1 adet limonun kabuğunu rendeleyip rondonun içine alın. Üzerine çilek ve frambuazları da ilave edip ince bir şekilde çekin. 1 limonu sıkıp suyunu ekleyerek derin bir kabın içinde 1 bardak su ve esmer şekeri ilave edip aromasının birbirine geçmesi için arada karıştırarak birkaç saat bekletin. Süzgeçten geçirerek üzerine kalan suyu ilave edip tahta kaşıkla ezerek posasını iyice çıkarın. Sürahiye doldurarak dolaba kaldırıp soğuduktan sonra limon dilimleriyle süsleyerek servis edin.

KİVİ-MUZ SMOOTHİE

Malzemeler

  • 1 adet muz
  • 1 adet kivi
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • Kıvama göre gerektiği kadar ılık su

Hazırlanışı

İster için ister kaşıklayın! Kivi ve muzu soyup blender’da çekin. Ardından chia tohumu, bal ve süzme yoğurdu ekleyerek tekrar çekin. Dilediğiniz kıvama gelecek şekilde su ekleyip çekmeye devam edin. Homojen olarak elde ettiğiniz karışımı servis kasesi ya da bardağına koyup kivi dilimleriyle servis edin.

ŞEFTALİLİ TART

Malzemeler

Hamuru için:

  • 100 g soğuk tereyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 2 su bardağı glütensiz un

Üzeri için:

  • 2 adet şeftali
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1 adet çırpılmış yumurta

Hazırlanışı

Küp küp doğradığınız tereyağını blender’a alın. Ardından un, tuz ve esmer şekeri ilave ederek çekmeye başlayın. Tezgaha serdiğiniz streç üzerine hazırladığınız hamuru alarak sarın ve yaklaşık 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Üzeri için şeftalileri dilimleyelin ve üzerlerine esmer şekeri serpin. Dinlenen hamuru tezgaha serdiğiniz pişirme kağıdına alın ve üzerine tekrar pişirme kağıdı yerleştirerek merdane ile dikdörtgen şeklinde açın. Hamuru yeterince açtıktan sonra üzerindeki pişirme kağıdını alın. Kenarlarından 2-3 parmak boşluk bırakarak şeftalileri dizmeye başlayın. Daha sonra hamurun kenarlarını spatula ile içe doğru katlayın. Katladığınız hamurun kenarlarına fırça yardımı ile yumurta sarısı sürün ve bir tutam esmer şeker serpin. Pişirme kağıdı ile birlikte fırın tepsisine yerleştirin. Şeftalili tartınızı önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25-30 dakika pişmeye bırakın.

PANCAR AYRAN

Malzemeler

  • 1 adet haşlanmış pancar
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • İstenilen kıvama göre soğuk su

Hazırlanışı

Kabuğu soyulmuş ve haşlanmış pancarı blender’dan geçirin. Dilerseniz bir süzgeç yardımı ile su ve posasını ayırabilirsiniz. Pancar suyuna yoğurt, tuz, yeterince su katıp blender’da tekrar çekin. Sürahiye alın buzdolabında bekletin. Pancar dilimi ya da nane ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

YAZ KISIRI

Malzemeler

  • 1 su bardağı kısırlık bulgur
  • 3-4 dal nane
  • 5-6 adet çeri domates
  • 2-3 adet salatalık
  • 1 su bardağı kinoa
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Birer tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı

Öncelikle bulgurları ve kinoayı sıcak suda bekleterek pişmelerini sağlayın. Suyunu çektiğinde soğuması için belli aralıklarla karıştırarak soğutun. Bu esnada domates, salatalık, kırmızı soğanı minik küpler halinde doğrayın. Soğuyan bulgur ve kinoanın içine doğradıklarınızı ilave edin ve zeytinyağı, nar ekşisi, tuz-karabiber ile harmanlayın. Son olarak nanelerle süsleyerek servis edin.

Haziran-Temmuz 2024 sayısından

Hazırlayan: Elif Gürsoy

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir