Hamilelikte Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Zararları?

hamilelikte-yetersiz-ve-dengesiz-beslenmenin-zararlari?

Hamilelik süresince bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey onun gelişimi için yeterli ve dengeli beslenmektir. Bebeğinizin dünyaya hazırlık süreci olan bu aşağı yukarı dokuz aylık periyotta onun zihinsel ve fizyolojik olarak en iyi şekilde gelişebilmesi için sizin beslenme programınız sandığınızdan çok daha önemlidir. Yapılan son araştırmalar anne adayının hamilelik dönemindeki beslenme alışkanlığının bebeğinin gelecekteki beslenme alışkanlığı üzerinde de belirleyici faktör olduğu saptanmıştır. Bunlara rağmen hamilelikte yetersiz beslenme durumunda bebeğinizin görebileceği zararlardan da haberdar olmanız gerekiyor.

Yetersiz Beslenme Eğiliminde Olan Anne Adayları

Anne olmak isteyen kadınların hamilelik sürecinden önce beslenmesinde bazı değişiklik yapmaya başlaması ve hatta bebeğin gelişimi için çok büyük öneme sahip olan folik asit ve demir gibi minerallerin takviyelerini kullanmaya başlaması gerekmektedir. Ancak tüm bunların ötesinde bazı anne adaylarının bu süreci göz ardı ederek yetersiz beslenme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir.

  • Anne adayının önceki hamileliğinden kısa bir süre sonra tekrar hamile kalması
  • Anne adayının 18 yaşından küçük olması
  • Gebelik boyunca şiddetli mide bulantısı ve kusma şikâyeti olan anne adayları
  • Hamileliği rağmen sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımına devam eden anne adayları
  • Yüksek oranda anemisi olan anne adayları
  • HIV pozitif geçmişi olan anne adayları
  • Hamilelik öncesinde de yeme bozukluğu olan anne adayları
  • Anne adayının kronik hastalığı olması ve bunun yeme düzenini olumsuz etkilemesi
  • İstenmeyen gebelikler
  • İkiz ve çoğul hamileliklerde annenin yeterince beslenememesi

Hamilelik sürecindeki anne adayının yetersiz ve dengesiz beslenmesi hem kendisi hem de bebek için bazı zorluklar ve bedensel zararlar ortaya çıkarır.Bu açıdananne adayının yediği her türlü besine ortaktır aslından bebek ve yetersiz beslenme sadece bebeği beslememe değil annenin de bu süreçte güçsüz ve yorgun olması anlamına gelmektedir.

Hamilelikte Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Etkileri

Anne adaylarında yetersiz ve dengesiz beslenme bağlı olarak kansızlıkla birlikte aşırı yorgunluk, bitkinlik, gözaltlarında morluklar oluşmaya başlar. Annenin bağışıklık sisteminin de zayıflamasıyla çabuk hastalanmaya ve zor toparlanmaya başlar. Bu durum aynı şekilde bebeğe de yansıyacaktır. Ayrıca yetersiz beslenme sonucunda bebeğin erken doğması, düşük kiloyla doğması, doğum kusuru olması ve yenidoğan kaybına kadar birçok sorunlu doğum gerçekleşebilir.

Hamilelikte dengesiz beslenme sadece az yemek değil aynı zamanda anne adayının sağlıksız beslenmesi özellikle fastfood ve katkı maddesi içeren gıdalar tükenmesidir. Bu tarz beslenme alışkanlığı da anne ve bebek sağlığı için tehlikedir ve dengesiz beslenmenin farklı bir boyutudur. Bu tarz beslenme de annenin aşırı kilo alımına ve buna bağlı olarak gebelik şekeri ve hipertansiyon tarzı rahatsızlık yaşamasına sebep olur. Bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyduğu kaliteli besinler alınamadığından bebek yine protein, demir, kalsiyum, çinko, folik asit, omega-3 gibi fizyolojik ve nörolojik gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineralleri alamadan doğmak zorunda kalır. Annesinin hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenmesi dolayısıyla gelişim geriliği ve doğum kusurlarıyla dünyaya gelen bebek için sağlıklı bir yaşam şansı anne karnındayken riske atılmış demektir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir