TikTok’un Yeni Hicivsel Akımı: Demure

tiktok’un-yeni-hicivsel-akimi:-demure

Birkaç gündür Instagram ve TikTok’ta #Demure etiketiyle paylaşılan gönderilerdeki artışı farkettiniz mi? “Demure” TikTok fenomeni Jools Lebron’un kadınların baş etmesi gereken toksik standartlarla alay ettiği bir video ile tüm interneti ele geçiren yeni bir kavram. İşte kadınların maruz kaldığı toplumsal baskıları ve nasıl davranmaları gerektiğine yönelik beklentileri mizah yoluyla eleştiren bu yeni internet akımı hakkında tüm bildiklerimiz:

TikTok fenomeni Jools Lebron, makyajını ve peruğunu gösterdiği bir hiciv videosu paylaştı ve “İşe nasıl gittiğimi görüyor musunuz? Çok ağırbaşlıyım (Demure)” dedi ve iki haftadan kısa bir sürede, #Demure etiketi altında izlenme rakamları 10,7 milyona ulaşan düzinelerce video ortaya çıkmaya başladı.

TikTok’un bu yeni hicivsel içerik akımı, aslında kadınların geleneksel olarak mütevazı, sessiz ve utangaç olma gibi, cinsiyet rollerinin dar kalıplarını pekiştiren ve kadınların kendilerini ifade etmelerine engel olan beklentilere karşı bir tepki.

Akıma katılan kullanıcılar, aşırı derecede çekingen ve kibar davranışlar sergileyerek tüm bu klişelere mizahi bir göndermede bulunuyorlar.

#Demure etiketiyle sunulan içerikler, çok kısa bir sürede interneti ele geçirirken, toplumsal cinsiyet rolleri ve kadınlara yönelik beklentilerle ilgili geniş bir tartışmanın da parçası haline geldi.

Akımı sadece bir mizah akımı olmaktan çıkaran şey, kadınların maruz kaldığı toplumsal baskılara ve beklentilere tavır koyması ve bu konularda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir sosyal eleştiri niteliği taşıması.

Photo by Bruno Gomiero on Unsplash

Sebla Tanık Dijital İçerik ve Sosyal Medya Editörü

Radyo & Televizyon eğitimini tamamladıktan sonra, sosyoloji okurken bir yandan da kültür & sanat editörü olarak uzun yıllar çalışan Sebla; 2024’ün ocak ayında Marie Claire ekibine katıldı. Burada, dijital içeriklerinden ve sosyal medyasından sorumlu. Haberlerden modaya, güzellikten yaşama birçok farklı konuda görsel ve editoryal içerik üretiyor.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir