Bebeklerde Pişik Sorunu ve Çözüm Önerileri

bebeklerde-pisik-sorunu-ve-cozum-onerileri

Pişik, hemen hemen her bebekte görülen ve bebeklerini son derece rahatsız eden bir cilt problemidir. Tıp literatüründe “Diaper Dermatitis” olarak bilinen pişik, bebekler ve anneler için mutlaka çözülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Oldukça hassas olan bebeğinizin cildinin sağlığı her şeyden önemlidir. Pişik problemini yaşamamak için alınması gereken önlemleri ve pişik olduktan sonra yapılması gerekenleri sizler için derledik. Bu yazımızda bebeklerde pişik sorunuyla ilgili bütün sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz. İşte detaylar.

Bebeğiniz Neden Pişik Olur?

Bebeğinizin pişik olmasının en önemli sebebi, hassas olan bebek cildinin uzun süre bebek bezinde kalması ve hava alamamasından dolayı nemli kalmasıdır. Uzun süre bebek bezine maruz kalan cilt, bir süre sonra nemden dolayı kızaracak ve tahriş olan ciltte döküntüler meydana gelecektir. Böylelikle pişik problemi baş gösterecektir. Kalitesiz bebek bezi kullanmak pişik olma riskini arttıran sebeplerden biridir. Bu nedenle bebeğinize bebek bezi seçerken bebeğinizin cildine en uygun ve en sağlıklı bezi seçmelisiniz. Ayrıca bebek bezi markasını değiştirmek de bebeğiniz de pişiğe yol açabilir. Annenin yediği turşu gibi bazı yiyecekler de pişik sebebi olabilmektedir. Bu nedenle yediğiniz yemekleri bebeğinizi de düşünerek yemelisiniz. Kullanılan bazı sert sabunların hassas bebek ciltlerinde pişiğe yol açtığı da bilinmelidir. Ayrıca emziren annenin antibiyotik kullanması da pişiğe yol açmaktadır. Mantar enfeksiyonu da pişiğe yol açan bir diğer unsurdur.

Bebeklerde Pişik En Çokta Hangi Bölgelerde Olur ve Nasıl Anlaşılır. ?

Pişik, hafif kaşıntı ve minik kabarcıklar şeklinde kendini gösteren bir cilt problemidir. Daha çok ter bezlerinin olduğu bölgelerde ortaya çıkan bir sorundur. Özellikle pişik sorunun en çok görüldüğü yerler, kıvrımlı yerler olan gövde, sırt, kalça, yanak, koltuk altları, göz ve kol gibi bölgeleri sayabiliriz. Bu nedenle özellikle bebeğinizde bu bölgelerin bakımını güzelce yapmalısınız. Böylelikle pişik riskini en aza indirebilirsiniz.

Bebeğinizin Pişik Olmaması İçin Almanız Gereken Önlemler

Öncelikle bebeğinizin cildinin ne kadar hassas olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle kullanacağınız bebek bezinin ergonomik olmasına ve pamuktan üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin altını her değiştirdiğinizde 15 dakika cildini havalandırmanız pişik riskini azaltacaktır. Ayrıca annenin beslenmesine dikkat etmesi pişik probleminin büyük ölçüde geçecektir.  Geceden sabaha kadar bebeğinizin altındaki bezi mutlaka değişmelisiniz. Nemli bezden olabildiğince bebeğinizin bezini uzak tutmalısınız. Ayrıca bebeğinizin altını ve koltuk altını temizlerken ıslak mendil yerine, ıslak bir bezle silmeyi ya da yıkamayı tercih etmelisiniz. Bebek pudraları bebeğinizin pişik olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Pişik Problemine Karşı Yapılabilecek Doğal Çözümler

Öncelikle bebeğinizin pişik problemine yakalanmaması için o sürece gelene kadar almanız gereken önlemleri sizler ile paylaştık. Alacağınız önlemler yetersiz kalırsa çocuğunuz için yapabileceğiniz bazı doğal çözümler de vardır. İlki, halk arasında da yoğun olarak bilinen yoğurdun bebeğinizin pişik olan bölgesine sürülmesidir. Bu durum çocuğunuzu oldukça rahatlatacaktır. Bir diğer yöntem ise saf zeytinyağının kavrulup soğutulduktan sonra bebeğinizin cildine sürülmesidir. Bu yöntem de bebeğinizi oldukça yatıştıracaktır. Ayrıca vazelin ve hamur nişastasını karıştırıp hamur kıvamına getirip bebeğinizin cildine sürmeniz de önerebileceğimiz bir diğer yöntemdir. Ancak bu yöntemleri uygulamadan önce doktorunuza başvurmayı unutmayınız.

Pişik problemi yaşadığınız zaman bebeğinizin huzursuz ve rahatsız olacağı kadar siz de rahatsız olacaksınız. Bu nedenle, bebeğinizin pişik problemi yaşamaması için gerekli önlemleri almaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin cildinin ne kadar hassas olduğunu unutmamalısınız. Yapacağınız tüm bakımlarda bebeğinizin mutluluğu ve sağlığının sizleri de mutlu edeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir