Çocuklar Neden Yalan Söyler?

cocuklar-neden-yalan-soyler?

Çoğu çocuk bir noktada yalan söyler, ancak çocuğunuzun yalan söylediğini ilk duyduğunuzda bu sizin için sürpriz olabilir. Nasıl yalan söyleneceğini öğrenmek çocuğun gelişiminin bir parçasıdır. Elbette doğruyu söylemeyi öğrenmek de öyledir. 

Yalan söylemek tüm çocukların öğrendiği bir beceridir. Suç veya cezadan kaçınmak ve zayıf bir öz imajı desteklemek için bir araçtır. Bütün çocuklar yalan söyleyebilir. Fakat bazıları bunu diğerlerinden çok daha fazla yapar. Yalan konusunda çalışan psikologlar, hangi çocukların en çok yalan söyleyeceğini tahmin etmeye yardımcı olan kalıplar bulmuşlardır.

Çocuklar niçin yalan söyler?


Çocuklar aşağıdaki durumlarda yalan söyleyebilir:

  • Bir şeyi örtbas edip başları belaya girmemesi için
  • Yalan söyledikleri duyduğunda nasıl tepki verileceğini görmek için
  • Gerçeği bildiğini bilseler bile dikkat çekmek için
  • İstedikleri bir şeyi elde etmek için.

Çocuklar en çok ne hakkında yalan söyler?

Çocuklar beladan kurtulmak, utançtan kaçınmak veya diğer insanları korumak için yalan söyler. Yaşlandıkça, yalan söylemenin nedenleri genellikle aynı güdüler tarafından yönlendirilir, ancak ayrıntılar değişecektir.

Bir araştırmaya göre, gençlerin yalan söyleme eğiliminde olduğu şeyler şunlardır:

  • Paralarının nereye gittiğini,
  • Hangi filmi izledikleri
  • Kiminle takıldıklarını
  • Ebeveynleri işteyken yaptıkları,
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı,
  • Evden çıktıktan sonra ne giydiklerini,
  • Oyun ve eğlence sırasında ne olduğu
  • Okuldan sonra ne yaptıkları
  • Okulda neler olduğu

Çocuklar ne zaman yalan söylemeye başlar?


Çocuklar yalan söylemeyi erken yaşlardan, genellikle yaklaşık üç yaşına kadar öğrenebilirler. 

Çocuklar 4-6 yaşlarında daha çok yalan söyler. Çocuğunuz, yüz ifadelerini ve ses tonunu söyledikleriyle eşleştirerek yalan söylemekte daha iyi olabilir. Ona ne dediğini açıklamasını istersen, genellikle haklı çıkar.

Çocuklar okul çağına geldiklerinde daha sık yalan söyleyebilir ve yalan söylemekte daha iyi olabilirler. Yalanlar da daha karmaşık hale gelir çünkü çocuğunuzun daha çok söyleyecek sözü vardır ve diğer insanların nasıl düşündüğünü anlamakta daha iyidir. Sekiz yaşına kadar çocuklar yakalanmadan başarılı bir şekilde yalan söyleyebilir. 

Çocukları doğruyu söylemeye teşvik etmek

Doğru ile doğru olmayan arasındaki farkı anlayacak kadar büyüdüklerinde, onları doğruyu söyleme konusunda cesaretlendirmek ve desteklemek iyidir. Bunu, ailenizde dürüstlüğün önemini vurgulayarak ve çocuğunuzu dürüstlük için överek yapabilirsiniz.

Çocuğunuza size yalan söylediğinde bundan hoşlanmadığınızı söyleyerek de dürüstlükle ilgili mesajlar gönderebilirsiniz. Örneğin, ‘Bana gerçeği söylemediğinde üzgün ve hayal kırıklığına uğradım’ gibi bir şey söylemeyi deneyebilirsiniz.

Çocuk kompulsif yalanını tedavi etmek

Aile terapisi, ebeveynlerin ve çocukların daha iyi iletişim kurmasına yardımcı olabilir. Ebeveynler, çocuklarının yalan söyleme arzusunu ve teşvikini azaltan stratejiler öğrenebilirler. Örneğin, bir çocuğa kanıtlar bunu gösterdiğinde kuralları ihlal edip etmediğini sormak yerine, bir ebeveyn basitçe çiğnenmiş kural hakkında konuşabilir. Bir çocuk cezalandırılmaktan korktuğu için yalan söylerse, terapi ebeveyn ve çocuğun korkunun ötesine geçmesine ve adil, tutarlı aile kuralları oluşturmasına yardımcı olabilir.

Bir çocuğun yalan söylemesi çocuk veya aile için sorunlara neden olduğunda, bireysel danışmanlık çocuğu destekleyebilir ve daha az yalan söylemesine yardımcı olabilir. Bir terapist, anksiyete ve depresyonu hafifletmek, benlik saygısını artırmak ve güçlü bir benlik hissi geliştirmek için çocukla birlikte çalışabilir. Travma geçmişi olan çocukların travmayı işlemesi ve hakkında konuşması için yardıma ihtiyacı olabilir.  Yalan söylemek, gelişimsel olarak normal olsa bile ebeveynler için sinir bozucu olabilir. Bir terapist, ebeveynlere yalan söylemenin yaşa göre mi yoksa daha ciddi bir sorunun işareti mi olduğunu belirlemelerine yardımcı olabilir. Her çocuk yalan söyler fakat bunu yönetmek en önemlisidir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir