Doğru Postür Neden önemli? Pilates Bunu Nasıl Düzeltir?

dogru-postur-neden-onemli?-pilates-bunu-nasil-duzeltir?

“Postür” Latince kökenli bir kelime ve ‘duruş’ anlamına gelir. Vücudun günlük hayat içerisinde gerçekleştirdiği aktiviteler esnasında kendini nasıl taşıyıp kullandığıyla derinden ilintili. Bu aktivitelere örnek olarak oturmak, ayağa kalkmak, yürümek, koşmak ve alışveriş yapmak sayılabilirken çalışma ortamının gerektirdiği yine her türlü pozisyonlanma da bunlara dahil edilebilir. Doğru kullanılan postür, günlük görevlerimizin yanında spor ve eğlence aktiviteleri sırasında da verimli bir hareket oluşumuna olanak tanır.

DOĞRU POSTÜR NEDEN ÖNEMLİ?

Doğru postür kişinin vücudundaki mobilite, hizalanma ve kontrol unsurlarının arasındaki dengenin, yapısının da elverdiği ölçüde doğru kurulmasıyla gerçekleşebilir. Mobilite hareket kabiliyeti demektir. Bir kişi kolaylıkla üst raftaki bir kitaba uzanabilmeli. Bunu yaparken de omurlarını üst üste yerleştirirken kürek kemiklerini ve kollarını da optimal bir şekilde hizalamalı. Eline aldığı ağır bir ansiklopediyi aşağı indirip masanın üzerine koyabilecek güç ve kontrole sahip olmalı. Bu gereksinimlerden herhangi birinin yetersiz olması, bu eylemleri gerçekleştirme aşamasında yersiz aşınma risklerini ortaya çıkarabilir.

Postür denilince aklımıza ilk olarak omurganın dik bir şekilde duruşu gelir. Omurga iç içe geçmiş iki ‘S’ harfinden oluşur. Boyun, göğüs ve bel bölgelerindeki farklı hareket özelliklerine sahip omurlar birleşerek omurgayı oluşturur. Yedi boyun omuru yapısal olarak en büyük hareket kabiliyetine sahiptir. Dönebilmek ve eğilebilmek için yaratılmışlar. Görevleri başımızda bulunan duyu organlarını gereken yöne doğru çevirmek ve yaklaştırmak. 12 göğüs omuru 12 çift kaburgaya bağlanarak göğüs boşluğu içindeki yaşamsal organları koruyacak bir kafes oluşturur. Hareket burada kısıtlı olmakla birlikte yine de önemlidir. Nefes alırken akciğerlerin genişlemesi için kaburgaların hareket edebilmesi gerekir. Omurlara arkadan eklem yapan kaburgaların hareket edebilmesi için yine göğüs omurları da dönebilmeli, öne arkaya ve yanlara bükülebilmeli.

Yerçekiminin etkisine en çok maruz kalan bölgelerden biri. Hem yüksektedir hem ağırdır hem de iç organlara yer açan şekli itibariyle öne doğru eğilir. Hareket kabiliyetini kaybettikçe de yer çekimiyle öne doğru eğilmeye devam eder. Postürünü koruyabilmek için her zaman güçlü olmalı. Bir çoğumuz bel bölgesinin beş omurdan oluştuğunu ve sayısını tam olarak biliriz. Vücudun merkezine yakın yerleşirler ve etrafta destek sunacak başka bir kemiksel oluşum da bulunmaz. Beşi birlikte vücudun üst kısmının ağırlığını taşıyan sağlam bir kolon oluşturur. Bu bölgenin hareket yeteneği kısıtlı olur çünkü görevi yük taşımaktır. Öne ve arkaya rahat bükülür. Çok ama çok az dönebilir.

En altta ise en sabit omurga bölümü bulunur. Sakrum birbirine kaynaşmış omur parçalarından oluşur ve leğen kemiğinin merkezine yerleşir. Görevi üstten gelen yükün bacaklara aktarımıdır.

Postür, hareketin azaldığı ortamlarda omurganın aynı pozisyonda uzun süre yüke maruz kalmasıyla bozulabilir. Bu durum, masa başında oturur şekilde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkabilirken bir çantanın hep aynı omuzda taşınmasıyla da oluşabilir.

PİLATES POSTÜRÜ NASIL DÜZELTİR?

Doğru postür yani omurganın doğru duruşu, estetik bir görünüşün de ötesinde sağlıklı bir hayat geçirebilmek için hepimizin en büyük ihtiyacı. Çağımızda egzersiz yapmanın vücutta çok önemli etkilere yol açtığı artık herkesin malumu. Sağlam bir postüre sahip olmak isteyen herkes egzersiz yapmalı. Bu amaçla omurgayı ve tüm vücudu özellikle mobilite, hizalama ve kontrollü hareket üzerine yoğunlaşarak çalıştırmak akıllıca olur. Bu prensipleri içinde barındıran ve kişiye özel ders planlanmasının da oldukça kolay olduğu pilates metodu ve ortamı, çoğunluğun postürel gereksinimlerine uygun çareler sunar. Pilatesteki ekipman çeşitliliği kişilerin ihtiyaçlarına cevap verecek egzersiz seçimini kolaylaştırır. Yetkin bir eğitmen eşliğinde yapılan bir planlamayla postür günden güne gelişirken vücut da dinçleşerek zinde kalır.

Haziran-Temmuz 2024 sayısından

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Tüm vücudu çalıştıran duvar pilatesi egzersizleri
  • Uzman görüşü: Duvar Pilatesi nedir, nereden çıktı?
  • Pilateste seviye nasıl belirlenir?

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir